Tortul de portocale a fost pe masa noastra de Paste si a fost extraordinar de bun. Reteta este una de familie, nu din familia noastra, dar am adaptat-o cu drag si am pregatit-o urmand cu atentie instructiunile. Asa cum am primit reteta, asa vi-o dau si voua, cum a fost scrisa, pentru ca e foarte foarte bine explicata 🙂 Dar daca mai aveti intrebari, va raspund la tot-tot. Hai, va pup si spor la treaba 🙂
Ingrediente pentru blat:
– 6 oua intregi
– 6 linguri (de supa) de zahar tos
– 6 linguri de faina alba
Blatul este de fapt un Pain de Spagne Pain d’Espagne (Pan di Spagna sau pandispan… sper ca toti cei care m-au corectat sunt fericiti acum si imi pare rau ca sunt om si se mai intampla sa mai gresesc) clasic si ca orice lucru clasic daca nu este bine facut isi pierde valoarea (in cazul nostru valoare inseamna gust, aspect si consistenta). Se pregateste o forma de tort demontabila sau o cratita de INOX cu peretii verticali cu diametrul de cca 25 cm si inaltimea peretilor de cca 7 cm ungand-o cu putin unt si tapetand-o apoi cu faina sau hartie de copt. Forma astfel pregatita se pastreaza la indemana, intr-un spatiu rece (in camara sau in frigider) pana compozitia pentru blat este gata.
Se pune in functiune cuptorul astfel incat sa temperatura sa fie constanta – cca 180 grade – in momentul in care va incepe coacerea blatului de Pain de Spagne. Intr-un castron incapator sau intr-o oala inalta de INOX (15 – 20 cm inaltime) se amesteca cele 6 oua intregi cu 6 linguri (de supa) de zahar tos. Se bate energic compozitia cu telul pret de cca 30 minute(sau cu un mixer cu accesorii speciale pentru montat albusuri – evident ceva mai putin timp :)) pana cand compozitia devine cremoasa (fara urme de granule de zahar) si de culoare galben deschis (galben pai). Pentru a fi siguri ca amestecul de zahar cu oua este suficient de bine batut se vor desena, cu o furculita, pe suprafata amestecului cercuri concentrice; daca cercurile isi pastreaza forma pret de 10 – 15 secunde compozitia este bine preparata si se poate incepe adaugarea fainei. Cele 6 linguri de faina se adauga pe rand amestecand totul (de jos in sus) foarte incet cu telul sau cu o lingura de lemn utilizata doar pentru prajituri (eventual frecata in prealabil cu putina coaja de portocala sau de lamaie). Nu se pune a doua lingura de faina pana ce prima lingura de faina nu s-a incorporat perfect in compozitia de oua cu zahar s.a.m.d. pana se termina cele 6 linguri de faina. Aluatul, care trebuie sa fie vascos si uniform (fara cocoloase de faina) se toarna, evident cu multa grija, incet, aplecand usor vasul in care s-a preparat deasupra formei de tort sau a cratitei de copt, asternand astfel pasta in straturi succesive pana se termina.
Se introduce, avand grija sa evitam miscari bruste, vasul cu aluat in cuptorul fierbinte la 180 de grade.
Nu se deschide cuptorul timp de minim 30 de minute. Timpul de coacere variaza de la cuptor la cuptor dar in mod obisnuit blatul este copt in momentul in care se observa ca se desprinde singur de pe peretii vasului (dupa cca 45 de minute de coacere la 180 de grade) si suprafata sa este usor bombata. Cand este copt se scoate din cuptor, se asteapta sa se raceasca si se taie in 3 parti egale.
Ingrediente pentru sirop:
– 250 gr zahar
– 250 ml apa
– 1/2 lamaie mare sau o lamaie mica
Se pune la fiert zaharul, coaja de lamaie intreaga (nu rasa) si apa intr-o craticioara la foc repede si se fierbe pana scade astfel incat sa se obtina un sirop putin vascos. Siropul este gata cand fierband pe suprafata sa se formeaza „margeluse”. Cand este gata se adauga zeama de lamaie si se da la rece.
Ingrediente pentru gemul de portocale:
– 1 kg portocale (5-6 portocale depindede marime)
– 1 kg zahar
– 1 lamaie mare
Se fierb portocalele intregi intr-o oala incapatoare in cca 2 l de apa (apa trebuie sa acopere bine fructele) 40 – 50 de minute. Se scot din vasul in care au fiert si se lasa la racit. Dupa ce s-au racit se trec prin masina de tocat carne sau alt ustensil de bucatarie care poate macina. Se adauga zaharul (1 kg) se amalgameaza bine totul. Se asteapta cca 30 de minute pana se topeste zaharul si se fierbe compozitia timp de cca 90 de minute pe foc mic pana cand amestecul scade si devine un gem destul de consistent. Se lasa la racit. Cand este rece se adauga zeama de o lamaie mare.
Acest „gem” se poate face si in cantitati mai mari – evident pastrand proportiile – si se poate pastra in camara, in borcane inchise ermetic – ca orice alt gem, astfel incat sa poata fi utilizat pentru a prepara acest tort si in perioadele din an in care nu se gasesc portocale.
Dupa ceva munca, e drept, o sa va bucurati de cel mai aromat tort din lume. Daca sunteti fan portocale, nu trebuie sa il ratati 🙂 Sa va fie de cel mai bine!
Multumesc pentru reteta. O observatie; avem Pain d’Espagne.
Un mic FeedBack constructiv: Forma corecta e “Pan di Spagna”, nu “Pain de Spagne”, dar avem si forma romaneasca de “Pandișpan” care exista in DEX si e corecta. 😀
Frumoasa reteta 🙂
Gemul de portocale nu iese amar? eu am incercat ….dar mi-a iesit amar. Poate n-am facut bine ceva…..cine stie?
Trebuie sa il fac neaparat! E prea simpla si gustoasa ca sa o ratez. Merci
Teo esti bucatareasa mea favorita, dar gemul de portocale mi-a pus capac. A fost prima oara in viata mea cand am facut gem, rezultatul? bucataria redecorata si doua oale arse :))In loc de lamaie am pus o lingurita cu cardamon. A iesit ok, dar data viitoare le scot coaja ca nu imi place aroma pe care i-a dat-o. Blatul cu alta ocazie, inca adun gem din bucatarie. :))
Imi si imaginez ce aromat si ce racoros a fost..Imi place!
Pain d’Espagne sau pandispan.
E ora 1 noaptea si mie imi lasa gura apa la tortul tau….mmmm
Noroc ca am in frigider niste inghetata ciocolatoasa… facuta tot dupa o reteta de la tine, bineinteles 😉
Pana una, alta, ca sa incep pregatirile: blat cu oua, faina si zahar? (nici un praf de copt, un bicarbonat, ceva…nimicuta?). Eu sunt fata constiincioasa, stau cu reteta pusa pe perete in bucatarie, dar mai bine te mai intreb inainte, chiar daca ma boscorodesti oleaca…:)
Buna ,chiar asa gemul de portocale nu iese amar? As vrea sa incerc reteta ,dar nu vreau sa-mi dezamagesc sotia si copilul
Stimate doamne si domnisoare,
Nu inteleg de ce se fac anumite comentarii privind modul in care se scriu sau apar in DEX anumite cuvinte……importanta – zic eu – este reteta.Eu cred ca Teo o posteaza, nu pentru a cauta eventualele greseli, ci pentru a ne bucura de retete.
Multumim Teo pentru rabdare!
portocalele cu coaja…si nu iese amara dulceata,Teo?o sa incerc si eu
Ups! hai ca iar te-au pus la colt, mama lui de pandispan! :))
…conteaza mai mult cum se scrie decat ce gust are bag seama….
buna superb blog succes in continuare am o intrebare daca nu te superi am vazut videoul cu sosu pt salate merge la salata de varza si la alte salate maioneza ansoa si sos vorcester punem la ochi daia te intreb asa combinatie nu am facut
Pare a fi foarte delicios! 🙂
Teo, la pandispan nu pui deloc praf de copt? arata foarte bine si foarte cresut, de asta intreb. Ms pentru toate retetele