Da, poate uneori sunt demodata. Stiu ca femeile moderne nu gatesc prea mult, nu petrec ore intregi in bucatarie si cauta mereu retete culinare simple. Din punctul asta de vedere, banuiesc ca nu sunt prea moderna. Nu ma sperie niciun fel de retete, nici alea cu multe ingrediente si nici nu ma tem sa gasesc o alternativa homemade pentru ingredientele de baza, pe care de obicei le luam de-a gata. De exemplu ketchup, vegeta sau esenta de vanilie. Din toate aceste motive, va arat azi reteta de pasta de gogosari si ardei pentru gatit.
Pasta o puteti folosi iarna pentru a da gust oricarei ciorbite sau tocanite, pentru ca e o baza foarte aromata. Si mai e un motiv pentru care mi-e draga reteta asta: e specialitatea lui Buni Sia! Am stiut ca e o reteta clasica pentru ca multi prieteni care au gustat-o mi-au zis ca si bunicile lor fac ceva asemanator. Se pregateste cam la fel ca zacusca, se fierbe si “imborcaneaza” la fel si mai ales, se tine la dunst in patura de pe-o zi pe alta. Mai multe detalii despre pasii de preparare/punere in borcane/dunst gasiti AICI, chiar nu am vrut sa ma repet 🙂
Ingrediente pentru 10-15 borcanele:
- 5 kg gogosari
- 1.5 kg ardei kapia
- 500ml bulion
- 1 l ulei
- ½ lingurita boia iute/dulce (cum preferati)
- 1 kg ceapa
- Sare grunjoasa, pentru muraturi, dupa gust
Gogosarii se spala bine si se coc in cuptor, in tava, pana sunt moi. Apoi ii punem intr-un vas, ii saram si ii acoperim cu folie de aluminiu. Ii lasam asa cateva minute, astfel se curate mai usor. Ardeii kapia ii prajim pe plita, apoi ii curatam si pe ei, cu mare grija, sa nu ramana strop de coaja sau urme negre de la plita. Dupa ce legumele sunt curatate, le dam prin masina de tocat si le punem intr-o oala incapatoare, in care o sa si fierbe pasta. Tocam ceapa marunt si o calim in jumatate din cantitatea de ulei. Peste legumele date prin masina punem ceapa calita, amestecam bine si punem oala la fiert, la foc mic.
Daca aveti plita, nu uitati sa o puneti sub oala, da? Cand pasta incepe sa fiarba, se pune bulionul, sare dupa gust, boiaua si restul de ulei. Le lasam sa fiarba la foc mic pana apar bule de ulei la suprafata. Spalam borcanele bine de tot, le stergem cu un servet curat si el dam cateva minute la cuptor la sterilizat (e bine sa sterilizam si capacele), apoi turnam pasta, folosind un ibric, fara a depasi marginea unde incepe filetul borcanului. Scoateti cu un cutit bulele de aer si inchideti borcanele ermetic, inainte de a le da la dunst.
Sfaturi de la Buni Sia: pentru ca uleiul pe care il gasim acum in magazine nu mai e “ca pe vremuri”, daca nu apar bule de ulei, puteti sa mai puneti 100-200 ml de ulei, pana apar bulele asa cum scrie in reteta. Mare grija la fiert, amestecati in continuu, pentru ca se prinde de fundul oalei si se afuma rapid, la fel ca si zacusca. Si mai ales, nu sariti peste partea cu dunstul, ca acolo e secretul in pastrarea conservelor pe toaata durata iernii. Sa va fie de bine!
Teo, ne-ai putea spune cam ce cantitate ti-a iesit? (cate borcane, cat de mari..). Ca poate unele ne gandim sa facem doar o jumatate de portie (in functie de cat de mare e familia).
am scris deja, la ingrediente pentru x portii, probabil ti-a scapat 🙂 e vba de borcanele de 300g
am scris deja, la ingrediente pentru x portii, probabil ti-a scapat 🙂 e vba de borcanele de 300g
buna ,daca poti sa`mi explici ce inseamna dunst ,ms
dunstul uscat, sau in patura, este procesul prin care borcanele cu legume, gemuri sau ce mai punem noi pe iarna sunt racite treptat, asigurandu-ne astfel ca avem conserve care vor sta fara probleme de gen mucegai si alte cele
Imi place si mie sa am pasta de gogosari in camara la iarna:-)
Are o culoare foarte frumoasa si prezentarea e grozava!
Seara faina!
Multumesc, Angelica si spor la pus pe iarna 🙂
teo de unde iti achizitionezi borcanele asa dragute si la ce pret? ms frumos
Astea mici, care se inchid etans le-am luat de la Auchan, la set de 2 bucati, undeva la 5-6 lei, nu mai stiu exact 🙂
Draga mea, te citesc …de la primele retete si ma bucur ca o “clujanca” este asa de vrednica. Poate vrei sa incerci – si pentru cititoarele tale – o reteta de conserva pentru tocanite, fripturi si chiar si pentru ornat anumite preparate.
Uite: 9 gogosari rosii, 9 ardei kapia, 9 ardei iuti rosii, 9 ardei rosii, 1 pahar de zahar si unul de otet, sare, pipper si 2 foi de dafin.
Se spala foarte bine toate legumele se curata de cotoare si samburi si se dau pe masina de carne (sau se mixeaza).
Se pun la fiert impreuna cu zaharul si otetul. Cand sunt fierte de jumatate, se adauga sarea si piperul. Se mai lasa sa fiarba si se pune pasta calda in borcanele pregatite asa cum o faci si tu.
Succes in tot ceea ce faci.
O toamna bogata, sa ai.
multumim si de reteta si de aprecieri 🙂
foarte greu se curata gogosarii… nu se pot coace pe plita ca si ardeii?si cum sterilizezi borcanele astea cu cauciuc inauntru? nu se topeseste sau ceva…? ms
daca ii coci pe plita se curata mai greu 🙂 daca ii pui sub folie, cu un pic de sare grunojoasa, se curata mai usor. Nu pun pe iarna in borcanele astea, sunt doar de poza 🙂 pun in borcane clasice
Am o intrebare, te rog sa-mi spui daca uleiul nu capata gust de ranced in timp.
Multumesc mult!
Esti extraordinara!
E grozava, de cativa ani pun si eu. E inegalabila la sosuri si tocanite!
imi poti spune te rog frumos daca nu am ardei kapia cu ce pot inlocui? aici unde sunt eu ….(in alta tara) nu se gasesc doar ardei (nici gogosari)….si sincer asi vrea foarte tare sa fac si eu!esti minunata,multumesc de retetele tale minunate!
poti sa folosesti mai multe tipuri de ardei…rosu, galben, portocaliu, pentru culoare
Foarte vii fotografiile! Ce aparat si obiectiv ai folosit?
Nikon d40 + obiectiv 40mm macro
minunata reteta multumim de toate sfaturile culinare.Am o rugaminte,sa faceti o rubrica cu pregatirea conservelor de toamna(zacusca,salate,muraturi,gemuri…)tot ce tine de pregatirea pt sezonul rece.Oriunde ma uit nu gasesc decat preparate si duciuri…avem nevoie de retete mai ales pt camara.Doamne ajuta!
Flory, dare ste deja o categorie intreaga pe blog care se numeste “Conserve si muraturi”: https://teoskitchen.ro/conserve-si-muraturi
Multumesc…inca o data, esti o minune, de fata!hahaha, am facut si o poezie!
Multumesc de rima! :)) Te pup!
Mulumesc mult pt rețetă!!!am inceput sa o fac!!!Succes in tot ceea ce faci!!!
Eu iti multumesc!