Tocanita de pui cu legume

Tocanita de pui cu legume
Ieri v-am povestit despre campania initiata de Agricola Bacau, care ne provoaca sa facem o declaratie culinara. Ei bine, ieri am declarat asa: nu mi-e frica sa gatesc pentru intreaga familie pentru ca stiu ca din putin, pot face mult, cu un strop de imaginatie si pricepere. Si de ieri pana azi nu mi-am schimbat declaratia, ci dimpotriva, o sustin si azi, cu o noua reteta pe baza de pui. In caz ca v-a scapat postarea de ieri, va reamintesc ca am cumparat un pui familist de 2.5 kg…

…pe care l-am fiert, am indepartat pielea si am taiat carnea in bucatele. Am ramas cu muuuulta carne de pui gata gatita, pentru a face 3 retete minunate: placinta cu pui de ieri, tocanita de azi si clatitele cu spanac si pui, pe care o sa le vedeti maine.

Mai multe detalii despre campania aceasta dar si despre produsele Agricola Bacau gasiti aici: www.creatordepofta.ro sau pe facebook si acum sa va spun despre tocanita de azi: ingredientul magic, dintre toate legumele folosite, este vanata, care desi pare ca se pierde printre sos si carne de pui, da un gust deosebit si chiar daca putini vor fi cei care o pot identifica din prima, multi vor fi cei care vor remarca aroma speciala a tocanitei.

Ingrediente:
– 4 cani carne de pui gatita
– o vanata mare
– un ardei gras rosu
– 500g ciuperci proaspete
– o ceapa alba mare
– 4-5 catei de usturoi
– patrunjel verde dupa gust (eu am pus toata legatura, recunosc)
– sare, piper, vegeta de casa (toate dupa gust)
– putin ulei pentru sotat legumele sau unt

Ingrediente pentru sos:
– 250 ml smantana dulce
– 500 ml supa de pui (in care a fiert puiul)
– 2 linguri amidon sau faina

Mai intai si mai intai, incingem putin ulei sau topim putin unt intr-o tigaie si sotam ceapa tocata marunt pana devine translucida. Punem peste ceapa ardeiul gras, vanata, ciupercile, toate taiate cubulete si le-am sotat impreuna. Nu e nevoie de apa sau ulei in plus, pentru ca legumele, in special ciupercile, vor lasa apa. Condimentam cu sare, piper si vegeta facuta in casa, toate dupa gust. Lasam cratita pe foc, amestecand din cand in cand, pana toate legumele sunt moi si adaugam si usturoiul tocat marunt. Urmeaza carnea de pui, pe care o amestecam bine si o sotam impreuna cu legumele, ca sa prinda gust.

Cat timp carnea se imprieteneste cu legumele, noi facem sosul sau “ingrosala” pentru tocanita: amestecam foarte bine cu telul, pana nu mai sunt cocoloase, smantana dulce, supa de pui si amidonul sau faina. Turnam sosul peste tocanita, amestecam bine si lasam la foc mic 10 minute, amestecand din cand in cand, pana sosul incepe sa se ingrose.

Potrivim la gust de sare si piper si la ultimul clocot punem si patrunjelul verde, taiat marunt.

Eu sunt foarte constienta ca in poze arata ca o banala tocanita cu sos alb, dar e buna de tot! Si daca in supa de pui (respectiv in apa in care fierbeti puiul) puneti si cateva legume (morcovi, radacina de patrunjel, telina, pastarnac, gulie) o sa aveti o supa de pui in toata regula, in care nu mai trebuie decat sa puneti mult patrunjel verde si taietei de casa si e gata inca o mancarica, insemnand ca am facut chiar 4 retete dintr-un singur pui! (ne scuzati ca in poza taieteii nu sunt perfecti, dar sunt taietei de casa si nu de fiecare data taietura iese “la dunga”) Si mai mult, supa de pui e buna pentru suflet si pentru stomac, vorba lui Luca: “imi face bine la buitica!” si e remediul natural pentru raceala.

Despre supa de pui v-am spus, sa va arat acum si pozele de final de la tocanita de pui cu legume si data viitoare o sa stiu sa pun cel putin 2 vinete in plus! Sa va fie de bine si ne vedem maine cu super-reteta de clatite cu spanac si pui!

13 Comments

  1. Cristina Indrecan

    Teo, tocanita merge cu ceva garnitura sau e mai bine sa fie consumata ca atare?

  2. Tare gustoasa tocanita ta de pui! si imi place mult vasul :). te pup

  3. Anonymous

    imi place foarte mult reteta dar se poate face si fara smantana si cu putini cartofi si pasta de tomate sau bulion si iese la fel de buna si sanatoasa. :* dar asa cum ai facut-o suna super bine si promit sa o incerc :*

  4. @Cristina, merge cu orice fel de garnitura: cartofi natur, piure sau cartofi aurii, mamaliguta, paste fainoase, orez etc

  5. @Timeea, multumesc 🙂 te pup si eu 🙂

  6. Anonim, asa e, se poate face si cu sos rosu, cred ca iese foarte buna mai ales daca e plinaaa de ierburi aromatice! Sa imi spui daca ai incercat si cum ti-a iesit! Te pup si eu 🙂

  7. Anonymous

    Teo, tocmai ce m-am ars bine cu puiul fericit, l-am luat ieri pentru prima data din Kaufland si vreau sa-l duc inapoi. Cand sa-i pregatesc piciului mancarea de azi surpriza…mirosea intr-un hal de mi s-a facut rau la propriu. Nu zic ca e firma puiului de vina, o fi vina magazinului ca-l comercializeaza intr-un asemena hal.
    Dana

  8. Anonymous

    Am incercat reteta! E delicioasa! Sotul meu inca se mai linge pe degete :))

  9. Dana draga, imi pare foarte rau ca ai patit ce ai patiti cu puiul, dar nu ca sa iau apararea nimanui si nici sa arunc gunoiul in gradina altcuiva, sunt sigura ca cei de la ferma nu au niciun amestec si de la ei nu pleaca produse alterate. Spun asta pentru ca in mai multe magazine mari (nu dau nume tocmai ca sa nu par subiectiva), am gasit produse stricate, inverzite, foarte urat mirositoare, desi erau in termenul de garantie si asta pentru ca vitrinele frigorifice nu sunt suficient racite si sunt sigura ca de aici apar problemele. Nu o data am trecut pe langa o astfel de vitrina si efectiv mi-a mutat nasul: unele produse aveau folia protectoare rupta si de aici culoarea verde, mirosul urat etc din altele curgea sange care la fel mirosea oribil. Cred ca starea avansata de degradare a acestor produse se datoreaza personalului magazinelor, care nu urmareste zilnic (daca nu de mai multe ori pe zi) starea produselor pe care le comercializeaza.

    imi pare inca o data fff rau ca ai dat banii degeaba si sper sa nu ti se mai intample 🙁

  10. anca roxana

    vreau si eu sa va laud si..sa MA laud!eu nu sti sa gatesc mai nimic,si,din prea mult timp liber am incercat reteta dvs. din puiul familiar-tocanita cu legume,supa e gata de la sine-nu se poate pierde,mai ales ca baietelul meu e putin racit,acum sunt cu clatitele-prima oara in viata mea si mi-e frica sa vad ca chiar imi ies!!abia astept sa ajunga sotul meu acasa sa vada nebunia din bucataria mea!!!! va multumesc ca mi-ati dat incredere sa incerc sa gatesc!pina la urma nu e imposibil!!!promit sa mai incerc si alte retete usoare!Pe curind!!!!

    • Anca, multumesc din suflet pentru cuvintele frumoase si te apreciez foarte mult pentru ca vrei sa inveti, sa stii ca e o claitate tot mai putin intalnita 🙂 te imbratisez cu drag >:D<

  11. In text scrie ca avem nevoie de 250 ml de smantana dulce, sa inteleg ca avem nevoie de smantana lichida ? 😀 ms mult

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.