Piure de fructe si legume pentru bebelusi

Diversificarea alimentatiei bebelusilor este un subiect delicat. Poate nu ar fi atat de delicat daca specialistii, pediatrii si nutritionisti si-ar corela cunostintele si parerile. Din pacate insa, in momentul inceperii diversificarii, mamicile se confrunta cu pareri diferite din parte pediatrilor… cati pediatri, atatea pareri. Pe modelul american, unii pediatrii recomanda inceperea diversificarii cu cereale, fara gluten, care se pun la inceput in biberon, seara inainte de culcare. Alti pediatri recomanda inceperea diversificarii cu sucul de fructe si legume, respectiv mar si morcov si apoi introducerea progresiva a piureului de fructe.

Pe cand crezi ca ai ajuns la varianta potrivita, vine un al treilea pediatru care iti spune sa incepi cu legumele, pentru ca incepand cu fructele, care sunt dulci, copilul nu va mai lua legumele. Apoi incepe dezbaterea despre varsta la care incepem diversificarea. In schemele unor pediatri cunoscuti, diversificarea se poate incepe si de la 3 luni, dar eu personal consider ca este mult prea repede, bebe are o viata intreaga sa guste din toate, nu e musai sa inceapa atat de repede. In mod normal, majoritatea pediatrilor recomada inceperea diversificarii la 4 luni pentru copiii hraniti cu lapte formula si la 6 luni pentru copiii hraniti exclusiv cu lapte matern.

Dupa ce am citit si rascitit scheme de diversificare si carti pe tema alimentatiei sugarului, am ajuns la concluzia ca voi urma schema propusa de pediatra noastra, asa ca am inceput diversificarea la 4 luni jumate, cu suc de mar si morcov, urmand ca apoi sa introduc piureul de fructe. Noi facem piure de fructe pentru 3-4 zile si il tinem la congelator. Seara scot piureul care urmeaza sa fie mancat dimineata si il las sa se dezghete treptat, in frigider. Dimineata pun in frigider masa de pranz, respectiv supa de legume (mai nou cu pui). Piureul de fructe sta foarte bine si fara conservant pentru ca punem suc de lamaie, care actioneaza pentru conservare.

Ingrediente:
– fructe si legume la alegere, in cazul nostru mere, pere si morcovi
– 2 linguri de suc de lamaie (pentru cantitate mare; cand fructele sunt putine, reduceti si sucul de lamaie)

Curatam si spalam foarte bine ingredientele. E bine sa aveti un buretel special, alaturi de cel de vase pentru spalarea fructelor si legumelor. Indiferent cat de bine le spal, tot le curat de coaja. O data fructele pregatite, le punem la fiert intr-un vas emailat, ai apa rece, impreuna cu sucul de lamaie. Nu el lasam sa fiarba prea mult, pentru ca isi pierd calitatile, le lasam doar cat se se inmoaie bine.

Paseram apoi fructele si legumele, pentru a face piure. Pentru a obtine consistenta dorita, subtiati piureul cu zeama in care au fiert fructele. Aaaaa, morcovii fierb mai greu, deci se fierb separat.

Eu combin fructele si legumele: un borcanel cu morcovi si para, unul cu morcov si mar, unul cu mar si para si unul cu de toate.

Portionam piureul in recipientele speciale pentru stocarea mancarii bebelusului si le dam la congelator. Borcanelele mele sunt destul de mari, 180 de gr, insa daca sunteti la inceputul diversificarii si bebe mananca numai 2-3 linguri de piureu, il puteti stoca in tavite pentru facut gheata, asa ca puteti dezgheta foarte rapid o cantitate mica, atat cat va este suficienta.

28 Comments

  1. Bianca

    Buna Teo. De unde ai cumparat recipientele ?

  2. …asa faceam si eu, la inceputul diversificarii, insa nu fierbeam deloc legumele si fructele…conform altei “pareri” de pediatru…

  3. Anonymous

    alegera facuta e buna dar congelarea preparatelor pentru bebe nu.

  4. Anonymous

    Buna, Teo. De ce ii fierbi copilului fructele si nu i le pasezi fin la robot proaspete? E mare pacat de toate vitaminele din ele. Asa, pentru diversiune, din cand in cand e ok si compotul pe care il faci. Iti spun parerea mea ca medic. Tu faci cum crezi.

    Diana

  5. Anonymous

    Buna,
    esti o mamica desteapta si relaxata, te felicit. Sincer, daca citeam textul tau cand era bb meu mititel, la inceputul diversificarii, nu aveam atatea dureri de cap si spaime. Mai ales daca incep cu parerile si alte mame, de nu mai stii ce sa faci. oricum , fiecare copil are preferintele lui, eu de exemplu incepeam cu laptele, apoi ii dadeam putin pireut, fiind mai mancacios vroia sa se sature, apoi sa manance de placere ceva nou…
    Sanatate multa,
    Diana

  6. Anonymous

    Draga Teo, ai intrat in “gura lupului”! Exact atatea pareri cate si mamici:).
    Eu am inceput cu suc de morcovi si mar+mar cu biscuiti si piure de legume, iar dupa vreo 2 saptamani am introdus pieptul de pui si ficatelul de pasare in amestec cu piureul de legume.
    Nu imi doresc deloc sa te contrazic, stii ca te respect f mult, dar si eu cred ca este pacat sa pierzi prin fierbere si congelare vitaminele fructelor.
    In orice caz alegerea ta primeaza!
    Iti doresc succes cu diversificarea, iar puiului tau pofta mare mare la bunatati!

    Liana M.

  7. Si noi suntem in plin proces de diversificare si ma intereseaza si pe mine de unde ai luat recipientele.
    Pupici de la Bogdanel

  8. Dana Borta

    Buna Teo,
    Am o bebitza de 6 luni si suntem exact la faza diversificarii. Daca vrei si alte pareri pediatrice, la noi in Canada se face diversificare la 6 luni indiferent de metoda alaptarii. Se incepe cu cerealele fara gluten cum spuneai pe o perioada de 3 saptamani, apoi alte 3 saptamani se aloca pentru introducerea legumelor, apoi, la urma inca 3 pentru fructe. De ce si cum…o sa explic daca mi se va cere. Voiam doar sa iti spun ca ei recomanda ca atunci cand fierbi morcovul (daca esti la inceput) sa nu folosesti apa lui pentru ca acesta ar contine nitriti (sper sa nu ma insel. O idee pentru pireutul bebelului ar fi cartoful dulce, e mai bine primit de bebe decat alte legume. Cat despre conservare, eu conserv pireul de legume, insa pe cel de fructe il fac intotdeauna proaspat.
    Felicitari pentru site,
    Dana

  9. Va multumesc tutror pentru pareri, sunt binevenite! noi nu mai mancam piure de fructe facut asa, deja le mancam crude, pentru ca e plina piata si avem de unde alege, nu ne mai limitam la mere si pere.

    Ii fac si fructe la steamer si crude, nu e musai sa le fierb.

    Recipientele sunt primite cadou, insa gasiti la farmacie recipiente sterile si borcanase speciale pentru mancarea de bebe.

    Ma bucur de orice sfat legat de bebe, deci inca o data MULTUMESC :*

  10. Veruskin

    Felicitari inca odata pentru blog si pentru ca ai ales sa prepari tu legumele si fructele pentru bebe!!!
    Pe mine m-a ajutat foarte mult BabyCook (un steamer creat special pentru bebelusi de BEABA).
    Si eu am inceput diversificarea tot cu legume si apoi cu fructe facute la steamer, si ma bucur ca am facut asa, mi s-a parut foarte logica explicatia.
    Succes in continuare si te asteptam pe viitor si cu alte retete de bebe si nu numai 🙂

  11. Buna…uite cum mamicile incep sa-si spuna fiecare parerea. Cum si eu am o fetitza de 1 an si 5 luni, ma pronuntz. Eu am inceput diversificarea la 6 luni (de la 4 luni am inceput sa ii dau cate un pic de lapte praf, ca la 7 luni sa nu mai vrea laptele meu :((), cu suc de mar si apoi portocale intre mese, dar nu mai tarziu de ora 17. Apoi am facut pireu de legume (cartof, morcov, gulie,etc…).Parerea mea…intotdeauna proaspat (nimic congelat)…e mai sanatos. Fructele niciodata nu le-am fiert. Acestea le pregateam crude cu biscuiti fara gluten (pe care l-am gasit foarte greu si sunt mai scumpi decat cei normali) Eu pere nu i-am dat decat dupa un an. De la ele se poate porni foarte usor diareea (care duce la alte complicatii: deshitratarea, spitalul, perfuzia, etc.). Pana aproape la un an nu i-am dat nimic cu sare si zahar (nici pireurile sau ceaiul). Nici pana acum nu i-am dat mezeluri (adica salamuri, cremvushti, etc.) si nici ce e in conserva. Am incercat o data pateul (am mancat 2-3 guri) si a fost de ajuns sa vomitam pana am ajuns in spital o saptamana. Pediatra mea a spus sa nu-i dau pana la 2 ani, pentru ca nu e sanatos la burtica, ii distruge flora intestinala. Sper sa acceptati si umila mea parere. Multumesc. Succes in etapa diversificarii ca nu e usor. Multa sanatate si crestere mare.

  12. Buna

    Si noi adoptam aceeasi reteta , am incercat si ceva de la milupa dar contin tot felul de conservanti , oricum in comert slabe sanse sa gasesti ceva cat de cat mai natural

  13. Amanda

    Buna. Eu am trei copilasi, cel mic se afla in faza de diversificare. Ma bucur de retetle postate. Cineva din Canda sugera cartoful dulce. Sotul meu este medic, prin urmare am acces la multe tratate de medicina. Cartoful contine amidon si este, prin urmare, printre ultimele legume care se introduc. Problema mea este ca nu ma descurc la capitolul "introducerea galbenusului si a carnitei de pui". Va rog sa ma ajutati cu ceva retete daca aveti. La ceilalti bebelusi a fost parca mai usor, dar am cam uitat… help…

  14. claudia

    hehe, eu una am rezolvat simplu cu problema parerilor multiple: merg la un singur pediatru (fie vorba intre noi nici nu am simtit vreodata nevoia de o a doua parere, mai ales la capitolul alimentatie, avem norocul ca pediatra noastra e si nutritionist). Deja fetita mea, de 8 luni si jumatate haleste tot felul de minuni (dovlecei umpluti cu branza de vaci la cuptor, budinci, etc) desi diversificarea am inceput-o abia la 6 luni. Ideea unui nou capitol "mancare pentru bebelusi" cred ca ar prinde bine multor mamici! ce zici?

  15. Anonymous

    vreau si eu va rog,retete cu fructe ptr bebe de 9 luni,va rog!ce-as putea sa-i dau si cam in ce fel de combinatii?????

  16. Anonymous

    Am si eu un bb de 5 luni si incerc sa gasesc si alte metode de diversificare decat cele clasice. Adica, m-am interesat ce alte fructe poate manca la inceput in afara de mar si cele clasice. Am descoperit ca avocado este un fruct excelent pentru a incepe diversificarea, numai ca la noi nu e asa de folosit si cunoscut. Este mare pacat pentru ca este plin de vitamine si minerale. Poate fi amestecat cu mar sau cu banana. Sincera sa fu nu am auzit nici un pediatru pana acum sa recomande avocado. Pacat! Ar trebui sa fim mai deschisi, poate copiii nostri ar avea de castigat.

  17. SALON ECLIPSE

    buna,
    si cum prepari avocado?eu am un bebe de 3luni jumate si am inceput deja diversificarea cu suc de morcovi,voi adauga suc mar si dupa pireuri de fructe.

  18. Anonymous

    avocado se poate amesteca pasat in forma lui naturala (crud) cu piure de fructe sau legume.nu are gust nici miros si e f bine acceptat de bebei.este f sanatos.

  19. Anonymous

    Am vazut ca exista o serie de pareri pe net privind alimentatia bebelusului. Cred ca depinde de fiecare bebe in parte ce aliment tolereaza. Fetita mea, de exemplu, nu tolereaza sucul de morcovi sau portocale. Are 6 luni si papa piure de legume, fructe, iaurt, branza cu banana si lapte cu cereale. Vreau sa mentionez ca fasolea verde si dovlecelul sunt f importante in alimentatia bebelusului si sunt bine digerate de la 6 luni. Fructele trebuie sa se prepare mereu proaspete si crude pentru ca prin congelare sau racire, isi pierd vitaminele. Laptele cu cereale trebuie sa nu lipseasca dimineata si seara pentru ca bebe are nevoie de calciu pentru dezvoltarea oaselor. Nu uitati ca acum este momentul in care bebelusul creste cel mai mult.Nu uitati sa nu miscati cel putin 30 minute bebicul dupa ce mananca, asa nu veti avea probleme. Numai bine!

  20. anonim

    buna mamici bebe al meu are 7 luni si de o luna servim fructe legume cereale iaurtel si branzica facuta in casa {cu lamaie} fructele le fac suc sau cu pulpa mereu crude (nefierte) au atatea vitamine si ar fi pacat de regula cumpar dn piata fructe deale noastre nu de import dar mai servim si mango (e super) rodie papaia .prunele sunt super (romanesti)iaurtelul mereu simplu (fara fructe) si numai de la brenac alti producatori nu stiu ce pun in ele .cu carnita stam mai prost nu ne prea place desi ii dau pasare de tara nu din comert (contin titi si voi cate si mai cate).adevarul este ca fara sare nici noi nu a manca ) poate cand vom avea voie sare ne va placea mai mult . eu prefer piureul facut in casa nu la borcan (din comert). prear doar pt o masa .nu congelez nimic .stiu ce greu ese sa gatesti zilnic canttati asa mici dar tinand cont ce alimente nesanatoase sunt acum e bine sa ne educam copiii de pe acum. lapticul de seara neaarat cu 2 3 lg de cereale in amestec ca sa i tina de foame si sa dorma linistit toata noaptea. sper cava sunt de folos experientele noastre si noi invatam multe de la voi. noapte buna pitici dar si mamici

  21. Buna mamici,
    bb meu are 5 luni si jumatate, de la 5 luni am inceput diversificarea, la inceput cu suc d morcov, apoi de mar, acum papam piure de fructe( mar, para, avocado, mango) diverse combinatii, si piure de legume (morcov, cartof dulce, telina, pastarnac, conopida, brocoli, dovlecel) diverse combinatii.Uneori mai adaug si un varf de lapte formula. Pentru piureul de mar, fierb fructul pentru ca am avut probleme cu burtica. Pentru ca suntem abia la inceput papam mancarik doar la masa de la ora 11, in rest laptic, iau uneori pe la ora 16 bem 30 ml suc de morcov.
    Eu asa am inceput, astept cu nerabdare parerile voastre.
    Multa sanatate la bb!
    yka

  22. An nevoie de ajutor…. Fetița mea are 4 luni jumate si am început diversificarea de La 4 luni, numai ca noi avem o problema cu iesitul afara, pana ka 4 luni fără supozitor cu glicerina nu iesea si asta se întâmpla de La 2 luni jumate când am fost nevoită sa o bag pe lapte formula .am început cu sucul de portocale, pere tocmai o a ne ajuta cu problema noastră… O săptămâna a fost totul bine dar acum când ii dau si laptic cu cereale de orez Di piureuri de morcov, dovlecel, radacina de patrunjel avem aceeași problema…. Am nevoie sa știu ce fructe si ce legume ij pot da La vârsta ei care sa ne ajute cu iesitul afara. Multumesc va rog sa-mi scrieti pe mail cmatei1@ Yahoo.com

  23. Buna Cris,

    noi nun am prea avut probleme cu constipatia, insa stiu ca fac bine perele, nectarinele. Cel mai bine este sa intrebi pediatrul, pentru ca el e cel mai in masura sa va dea o schema de diversificare potrivita problemutei voastre, multa sanatate!

  24. avem si noi un baietel de 5 luni jumate , vrem sa incepem cu piure, cine ce ne recomanda ? multumim

  25. Buna:) bebele meu nu vrea legume si piept de puu.Am inceput diversificarea cu legume dar nu vroia sa manance, apoi i-am dat fructe, cereale, iaurt, si mananca foarte bine. Cum sa le combin sa reusesc sa il fac sa ii placa? Multumesc

    • Buna, Anca. Poti incerca sa combini carnita si legumele cu mere coapte, de exemplu, care dau preparatului un gust mai dulce si acopera usor legumele. Incearca si piure de pastarnac sau telina, care tot asa, sunt mai dulci si sunt in general pe placul celor mici. Mult spor sa aveti cu diversificarea, nu e usor…dar trece! 🙂

  26. Buna am un bebe de 4 luni ce piureuri de fructe sau de legume pot sa îi dau

    • Buna, Dana. Nu te pot sfatui in acest sens pentru ca fiecare bebelus este diferit si pentru a te asigura ca diversificarea merge bine, este cel mai indicat sa consulti un medic pediatru. Pofta mare piticului si sa auzim de bine!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.