Supa rece de castraveti (de post)

Supa rece de castraveti (de post)
Vreau sa va propun un meniu complet: supa, fel principal si desert, toate de post. Azi incepem cu supa 🙂 Supa rece de castraveti este din colectia mea de retete culinare de vara, insa m-am gandit ca merge foarte bine si in perioada postului, tot ce trebuie sa facem este sa inlocuim smantana dulce sau iaurtul cu smantana dulce vegetala sau iaurt vegetal. Eu am ales prima varianta, respectiv smantana dulce vegetala (Gran Cucina am gasit eu, dar sigur mai sunt si alti producatori pe piata). Puteti sa folositi si lapte de soia de exemplu, sau daca sunteti catolici, la fel cum sunt eu, si postul presupune abtinerea de la carne si atat sau daca nu pregatiti aceasta supa pentru post, puteti folosi smantana dulce pentru gatit, iaurt grecesc (din cel mai gras) sau de ce nu, lapte batut.

Acum ca v-am prezentat toate variantele, tot ce mai trebuie sa va spun e ca supa de castraveti, servita rece sau “tarator” este o supa specifica bucatariei bulgaresti, un fel de gazpacho al spaniolilor. Pentru ca in mod normal se face cu iaurt sau smantana dulce naturala, nu se coace nimic, toate ingredientele sunt date prin blender crude. Pentru smantana dulce vegetala insa, pe pachet scrie ca trebuie preparata termic, asa ca am ales sa modific reteta originala de “tarator” si sa fac o varianta romaneasca, numai buna pentru post.

Ingrediente:
– 3 castraveti Fabio mari
– 2-3 catei de usturoi
– 2 linguri ulei de masline
– 400ml smantana dulce vegetala
– 100ml apa
– ½ legatura marar verde
– 60g caju
– sare si piper dupa gust

Mai intai am incins intr-o tigaie uleiul de masline, in care am prajit putin usturoiul dat pe razatoare, Si cand spun “putin”, chiar e putin, ma refer la cateva secunde, pentru ca usturoiul devine foarte amar daca se prajeste prea mult sau se arde, iar scopul nostru este doar acela de a aroma uleiul. Dupa cele cateva secunde, punem smantana dulce si condimentam cu sare si piper. Lasam amestecul sa dea cateva clocote bune. Intre timp, ne ocupam de castraveti: ii curatam de coaja, ii taiem in jumatate, le scoatem samburii folosind o lingurita si apoi ii taiem marunt.

Punem castravetii intr-un bol incapator, turnam peste amestecul de smantana cu usturoi, 100ml apa si punem blenderul in actiune. Trebuie sa obtinem o crema nu foarte fina, mie cel putin imi place sa aiba putina textura. Apoi punem mararul si caju, ambele tocate marunt si sare si piper, daca mai e cazul. Amestecam bine si dam bolul acoperit cu folie alimentara la frigider cateva ore (de preferinta peste noapte), ca sa se raceasca de tot si ca aromele sa se intrepatrunda.

E foarte simplu de preparat, este o supa racoroasa, pe care abia astept sa o pregatesc si la vara! Pana atunci, va las cu pozele de final 🙂 Sa va fie de bine!

6 Comments

  1. Cosmina

    foarte faina reteta asta am facut-o aseara. va recomand s-o incercati cu incredere!!!!

  2. Ador castravetii deci trebuie neaparat sa incerc aceasta supa !
    PS : Arata super noua hainuta a blogului !! Pupici !

  3. ionela

    cu ce se poate inlocuii caju?
    Imi plac fff tare retetele tale teo tine-o tot asa pupici :*:*:*

  4. ionela

    ms mult teo…, te pup:)

  5. Gigi Grama

    Bolul triplu unde se poate cumpara?

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.