Banane prajite

Banane prajite
Cand e vorba de retete de deserturi cu tenta asiatica, bananele prajite ocupa de departe un loc fruntas in inima mea. Imi plac pentru ca sunt dulci, lipicioase si super aromate. Imi plac pentru ca se prepara foarte usor si desi par un desert decadent, pot fi servite chiar si in zilele de post. Ingredientele se gasesc usor si nu va faceti griji pentru faina de orez, o gasiti la orice plafar mai bine aprovizionat (eu am gasit-o la un plafar micut, de carier).

Cat despre banane, eu as zice sa folositi banane foarte coapte, care sunt cele mai dulci si aromate. Daca aveti in cosul de fructe sau in frigider banane cu coaja maro, pe care probabil ca nu le-ati mai manca sau ati prefera sa le aruncati, ei bine aflati ca sunt perfecte pentru reteta asta. Hai sa lasam vorbaria si sa va arat despre ce e vorba, vreti?

Ingrediente pentru 8-10 portii:
– 8 banane mari
– 150g faina de orez + 4 linguri faina de orez prin care dam bananele
– 110g zahar brun
– 40g fulgi de cocos
– 180ml apa amestecata cu 2 lingurite de bicarbonat
– o lingurita sare
– 2 linguri seminte de susan
– un praf de scortisoara
– 500ml ulei de floarea soarelui pentru prajit

Amestecam faina de orez, zaharul brun, fulgii de cocos, apa, sarea, semintele de susan si scortisoara. O sa avem un aluat mai gros decat cel pentru clatite si trebuie sa il amestecam bine bine, pana nu mai are cocoloase. Taiem bananele felii groase (dintr-o banana mare ies cca 5 felii) si dam fiecare felie de banana prin faina de orez.

Intre timp incingem uleiul intr-o tigaie incapatoare. Dam bananele prin aluat si il apasam usor cu mana, pentru ca trebuie sa se formeze o crusta groasa in jurul bananelor. Le prajim apoi in ulei, 2-3 minute pe fiecare parte sau pana sunt frumos rumenite, aurii asa si numai bune de mancat. Scoatem bananele prajite pe o hartie de bucatarie, ca sa absoarba surplusul de ulei. Pregatim un sos din 85g miere, 130ml apa si 50g zahar brun, pe care le punem intr-o craticioara, le amestecam bine si le lasam sa fiarba 5-6 minute sau pana avem un sirop dens, inchis la culoare, pe care il turnam asa fierbinte peste banane.

Acuma e acuma! La banana inainte, la banana prajite si mai inainte! 🙂 Sunt absolut delicioase, mai ales fierbinti si vor fi atat de apreciate de toata lumea, incat o portie de 8 banane nu mai este suficienta pentru toata lumea! Si ce merge cel mai bine si mai bine langa niste banane fierbinti? Un glob de inghetata, bineinteles! Am savurat bananele prajite in balcon, bucurandu-ma de vantuletul cald si de soare. A fost asa de cald si de frumos, ca zau ca nu mi-a fost rusine sa mananc inghetata in luna martie! Peste banane puteti pune si un sos de ciocolata sau caramel sau puteti pur si simplu sa presarati scortisoara.

Abia astept sa vina cu adevarat caldura, sa va arat cum pregatesc bananele la gratar si in ce combinatie magnifica le servim. Sa va fie de bine!

20 Comments

  1. Anonymous

    In restaurantele chinezesti gasiti acest preparat sub denumirea de "Banane caramel". Diferenta este ca se toarna sirop de zahar peste ele si sunt servite f fierbinti alaturi de un bol de apa rece.

    Minunata reteta…poti incerca si inghetata prajita 🙂

  2. Hmmm, ce bunatate !!!

  3. Delicioase ! asta-i cuvantul potrivit.

  4. Haine Mexton

    Fara cuvinte…atat de buna! Am citit mai multe retete de ale voastre si cred ca detineti suprematia la cel mai bun blog cu retete culinare de pe blogger! felicitari! am sa revin ! 🙂

  5. Marian

    MMM, ce bine arata! Ador dulciurile cu banana… asa ca trebuie sa incerc si reteta ta.. .multumesc mult!
    Salutari din Belgia,
    Marian

  6. Roxana

    Le-am incercat numai in restaurantele chinezesti… alaturi de inghetata prajita. Arata bine… as putea sa incerc si acasa. 🙂

  7. Anonymous

    Arata extraordinar, ca toate retetele tale! Chiar ma intrebam daca ai participat la emisiunea aceea Master Chef… Si daca nu, de ce nu ai facut-o? Ai fi castigat cu siguranta! Te pup. Ema

  8. Anonymous

    am sa incerc si eu desi sunt un pic sceptica….. prejeala cam incerc sa o scot din scema

  9. Anonymous

    Buna. A facut totul conform retetei si a iesit un dezastru. Aluatul cade de pe banane, siropul e prea putin…si in general nici pe departe nu seamana cu bananele prajite chinezesti, dar nici cu alea de pe poza. Nu vreu sa jignesc pe nimeni si nu judec, pur si simplu nu inteleg de ce al meu e un dezastru. Chiar am vrut sa mananc banane din astea cu "crusta" si as fi interesata de o reteta care chiar functioneaza sau orice sugestie de ce asta nu iese deloc. Va multumesc. Judith

  10. Retetele tale sunt foarte simple si super bune am o rugaminte daca se poate de unde iti cumperi extractul de vanilie,eu sunt din Turda am cautat la toate magazinele mari si mici si nu am vazut niciodata extract doar esente.Am luat si pastai dar sunt prea scumpe.Multumesc si sanatate si putere de munca iti doresc tie si la toata familia ta .Un Paste Fericit.

  11. Anonymous

    Arata extraordinar!! Doresc sa incerc reteta este minunata!

  12. agronomie

    arata mortal, imi fac in seara asta

  13. Florin

    Trebuie sa incerc si eu. Deja salivez.

  14. Va multumesc de aprecieri 🙂 Judith, nu intelg exact ce s-a intamplat, dar sa stii ca dac apesi usor cu mana, coca se lipeste mai bine de banane. poti incerca sa mai pui un pic de faina de orez si cu mainile date cu faina sa apesi pana custa sta. Nu trebuie sa fie super lipita de banane, pt ca la prajit, cat sta pe o parte, se lipeste uniform pe banane. Imi pare f rau ca nu ti-a iesit.

  15. Daniela

    @Judith: Cred ca e cumva ca la snitzel – nu astepti sa se rumeneasca bine pe o parte si apoi il intorci. Dupa ce tii banana cateva secunde, pana face un fel de crusta, o intorci. Altfel o sa se scurga aluatul de pe partea nerumenita. Ma gandesc ca asta s-a intamplat.
    @Teo: le voi face azi. Iti zic rezultatul 🙂

  16. cristi

    Foarte usoara reteta, si iute de facut. Dar, mie mi-au iesit cu crusta foarte tare. E drept ca nu am folosit banane extra coapte, dar nu cred ca asta e motivul. Vreo idee? Ma asteptam cumva sa fie mai.. pufoase.

    • Cristi, ti-au iesit foarte bine! 🙂 Asa si trebuie sa fie, crocante la exterior si moi la interior 🙂 eu ma bucur ca ti-au iesit 🙂 daca le lasi un pic mai mult in sirop, crusta devine mai moale.

  17. Am vazut zilele trecute intr un supermarket faina de orez si ma gandeam sa iau pentru acasa, pentru ca mai am loc in bagaj.
    Prin aceasta reteta m ai conviiiins!!
    Abia astept sa o incerc.

  18. salut, daca fierbem mierea, nu devine toxica? am citit pe undeva ca mierea la peste 40 grade e toxica. mersi

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.