Reteta de taietei de casa e una dintre primele retete culinare cu care am intrat in contact cand eram mica. Buni Sia facea si face si acum, niste taietei de casa extraordinari. Mai intai framanta bine aluatul si pot sa va spun cu mana pe inima ca niciun mixer din lumea asta nu face treaba pe care o face Buni! Apoi intindea aluatul (operatiunea asta dura chiar si 30 minute) subtire, atat de subtire incat vedeai prin foaie. Urma sa il taie, intotdeauna folosind cutitul si nu rola, in fasii, lascute sau taietei lati, dupa cum urma sa ii foloseasca ea: taietii patrate mari pentru taietei cu branza sau garnitura pentru papricas, lascute mici pentru supa de gaina sau taietei lati mai lungi, pentru budinca de taietei. Apoi urma uscatul, care pe mine ma distra cel mai mult, ca atunci intram si eu in ecuatie: pe recamier (asa ii spuneam noi canapelei cu lada imensa pentru hainele de pat) punea o patura groasa, deasupra multe ziare curate si pe ele intindea taieteii.
Din cand in cand, de mai multe ori pe zi, mai multe zile la rand, intorceam (da, da EU) taieteii pe toate partile pana erau uscati complet. Zilele de asteptare erau grele pentru ca visam la taietii cu lapte sau branza de burduf, dar si cand erau gata taietii si ne facea prima mancare cu ei, eram cei mai fericit copii din lume.
Poate si de asta mi-e asa drag sa fac paste in casa si tortellini astia, desi o sa spuneti ca multa munca pentru ei, cand putem foarte bine sa ii cumparam din magazin, sunt superbi si nu se compara cu cei din magazin. Daca aveti un mixer si o masina de intins paste, treaba merge foarte repede, dar nici framantatul cu mana si intinsul cu sucitorul nu-s chiar asa grele, promit!
Ingrediente:
– 450g faina (plus faina pentru intins aluatul)
– 4 oua mari
– sare dupa gust
– ierburi aromatice: oregano, busuioc, rozmarin, granule de usturoi (cam 1 lingurita din fiecare am pus eu)
Am amestecat toate ingredientele in mixer (nu uitati sa atasati carligele pentru framantare) pana aluatul s-a strans intr-o bila. Mixerul e musai sa fie la viteza foarte mica daca nu vreti sa va umpleti din cap pana in picioare de faina. Mutam aluatul pe masa tapetata cu faina si il framantam cu mana cel putin 15-20 de minute, pana aluatul devine elastic. Apoi pregatim rapid umplutura: 50g spanac verde (eu am folosit baby spinach), 2 linguri ulei de masline, 4 linguri parmesan razuit, le dam prin blender pana avem o pasta. Intindem apoi aluatul in foaie subtire si va sugerez sa dati aceeasi bucata de aluat de mai multe ori prin masina pana aluatul se intinde frumos si subtire. E bine sa tineti aluatul cu care nu lucrati invelit in folie alimentara, pentru ca se usuca destul de repede.
Apoi punem foaia de aluat pe masa si taiem cerculete cu un pahar. Al meu a avut cam 5 cm diametru. In mijlocul cerculetelor de aluat punem umplutura, cam un varf de lingurita si inchidem tortellini. Puteti pune un pic de apa pe margini ca sa sigilati mai bine capetele. Apoi le dam forma clasica de tortellini, prin infasurare in jurul degetului. Asezam tortellini pe un prosop curat de bucatarie sau pe o hartie curate, altfel se lipesc de masa.
Pentru ca ies destul de multi tortellini, puteti sa ii congelati pe unii dintre ei, in pungi pentru congelator, inchise ermetic. Pentru fiert, punem la fiert cam 1 litru de apa per 100g tortellini, cand apa incepe sa fiarba punem sare si un strop de ulei de masline si ii fierbem cam 20 de minute sau pana sunt al dente. Nu ii fierbeti mai mult decat necesar, se vor desface si va iesi umplutura din ei. Ii scoatem apoi ii sita si ii servim cu sos la alegere, in cazul nostru sos pentru paste. Va las la final cu pozele si eu raman cu speranta ca veti incerca sa faceti paste in casa, chiar nu e atat de complicat pe cat pare š
daaaaaaaaa, pe recamieu (si in animite zone din banat se zice recamieu), bine zici, asa faceam eu cu bunica si mai tarziu cu mami si tot eu trebuia sa tot intorc aluatul si apoi taiteii ca sa se usuce. Acuma ma intreb, de ce naiba eu nu a postat reteta de taitei?:))))))
super deliciosi tortellini si extrem de chic noul look al blogului š pupicei
ce alternative avem la masina de presat aluatul? (sincer nu stiu cum se numeste)…
Minunat site. Util, de asemenea.
Felicitari!
Poate ne poti ajuta si cu un sfat: cum sa pregatim de intrebuintare tigaile teflonate (unii spun ca ajunge spalarea uzuala, altii sustin ca ar trebui fiert ulei nu stiu cat timp si apoi aruncat). Asta asa, ca sa nu aruncam tigaia dupa fiecare utilizare, conform reclamei.
Multumesc anticipat pentru raspuns,
Lili Karina
Nu stiu cum or fi tortellini, dar fotografiile sunt superbe. Felicitari.
Minunata reteta! Am o intrebare: unde ai gasit setul de farfurioare cu broderie in relief? De ceva vreme imi caut fiindca imi plac ceva de neimaginat… š
Buna Teo,
Am si eu o intrebare, daca folosesti masina de paste nu mai trebuie sa le lasi la uscat?si daca le-ai lasat la uscat, cat timp le-ai lasat pana le-ai folosit?…
pozele arata excelent si chiar vreau sa incerc sa fac si eu aceasta reteta:)
Nu stiu daca te-a mai intrebat cineva sau nu, dar sunt tare curioasa de unde ai farfuriile astea asa frumoase. Imi plac tare mult si arata f bine in poze. Felicitari š
Strumfa, timpul nu-i pierdut!!! poti sa o postezi oricand si sunt sigura ca oamenii o sa se bucure de ea š
Emily, multumesc š am vrut sa fie asa…usor vintage, shabby chic :p
Crina, alternativa cea mai sigura este…sucitorul si sa stii ca functioneaza ffff bine š masina mea e imprumutata de la Cori, prietena mea, dar daca nu era masina, era sucitorul, fara niciun fel de problema š
@Bagzi, eu am tigai teflonate de la Tefal si dupa fiecare folosire le spal normal, cu apa calduta. le am de cativa ani buni si sunt in stare perfecta de functionare, desi sincera sa fiu, in ultimul an am folosit mai mult tigari si oale din ceramica, sunt mai bune si unii spun ca mai putin nocive decat tavile teflonate š
Ghiocel, multumesc! š ma stradui si eu, ma stradui :p
Roxana, Anonim, farfuriile le-am comandat de pe net, de la sunfood si au fost chiar ieftine š mie imi plac in special canile de la satul asta, sunt foarte maaaari, numai bune pentru o cafea IMENSA cu lapte š
Anonim (scuze, dar nu stiu cum sa ma adresez)…in mod normal, la taieteii de casa, ii las sa se uscuce cum am zis in reteta, pe ziare curate, acoperite si ii intorc o data pe zi. Dar la tortellini nu se lasa aluatul la uscat, pentru ca nu se mai lipesc. Dimpotriva, trebuie lcurat foarte repede, ca aluatul sa nu apuce sa se usuce. Ies desul de multi din cantitatile date, bdar se pot pastra f bine la congelator š
Doamne, cat de bine poate sa arate!!! felicitari!
o intrebare am: as vrea sa-mi cumpar masina de facut paste, imi poti recomanda ceva sau orice tip de masina e ok, stiu ca trebuie de inox, mai multe nu stiu? multumesc
Simona, multumesc mult pentru aprecieri š Cat despre masina de paste nu stiu ce sa iti spun, cam toate fac acelasi lucru. Cea pe care am folosit-o eu, imprumutata de altfel, este una Fackleman si si-a facut foarte bine treaba. Eu zic ca nu are rost sa investesti foarte mult in asta, adica nu as cumpara una de firma, ca doar nu e o ustensila pe care o folosesti zilnic š
Buna Teo, ai putea sa imi spui si mie site-ul de pe care ai comandat farfuriile caci imi plac tare mult. Multumesc mult, Ioana
Buna Ioana, am spus putin mai sus de unde le-am luat: de la sunfood.ro š
Buna Teo! Eu as vrea sa fac tortellini cu ciuperci si ma intrebam daca ar trebui sa calesc/sau sa fac ceva cu ciupercile inainte de a le ascunde in tortellini? Si ai putea sa-mi dai un sfat in ce priveste sosul? Cam ce s-ar potrivi mai bine? Ma gandeam la unul alb..ce zici? Multumumesc anticipat! O zi frumoasa!
Buna, Teo š da, merge foarte bine si cu ciuperci, mai ales cu hribi sau ciuperci de padure, care se trag intai la tigaie cu ceapa si usturoi si apoi se dau prin blender, asa ai o pasta cu care sa umpli tortellini. Sosul alb merge perfect! š spor la treaba, te pupa…alta Teo š