Exista cupcakes, cupcakes cu ciocolata si ACESTE cupcakes! Pentru mine nu se poate mai ciocolatos de atat si nici nu cred ca ficatul meu ar duce mai mult, fie vorba intre noi 🙂 Crema de ciocolata pe care o folosesc in mod normal, cea de la amandine, pe care am folosit-o si pentru mini cupcakes, nu a fost suficienta pentru ce mi-am dorit eu: cupcakes inundate de cicolata, cu glazura si nu crema si mai ales cu o glazura lipicioasa, care nu se crapa cand musti din ea, ci mai degraba te invita sa mai musti o data. Si cu astea in minte, am pus la cale aceasta reteta, pe care am inclus-o in bufetul pentru Valentine’s Day. Ce mi-a placut mai mult si mai mult e ca prajitura, blatul, nu s-a intarit deloc, a fost la fel de “suculent” chiar si la 2 zile dupa ce le-am facut.
Ingrediente pentru 12 bucati:
– 100g unt la temperatura camerei
– 80ml smantana sau iaurt gras (grecesc)
– 150g zahar brun
– 2 oua mari
– 150g faina
– ½ lingurita bicarbonat de sodiu
– 3 lingurite cacao
– ½ lingurita vanilie (de la 1/8 baton de vanilie)
– ½ lingurita esenta rom
– un praf de sare
Spumam intai untul si zaharul. Peste spuma punem iaurtul si esentele de vanilie si rom, amestecam bine. Punem apoi ouale, unul cate unul, amestecand dupa fiecare. La final punem faina, cacaua si bicarbonatul, amestecam pana la incorporarea completa, Tapetam formele cu hartiute (eu am pus mini forme de silicon) si le umplem ¾ cu aluat. Netezim bine aluatul cu lingurita si dam tava la cuptorul incins la 180° C. Coacem 15-18 minute sau pana trec testul scobitorii.
Ingrediente pentru crema de ciocolata:
– 170g ciocolata amaruie sau cu lapte, in functie de preferinte
– 100ml frisca lichida
– o lingurita zahar
– o lingurita miere
– 2 lingurite unt la temperatura camerei
Tocam ciocolata marunt si o punem intr-un vas mare. Intr-o craticioara punem frisca lichida (smantana dulce), zaharul si mierea, le aducem pana in punctual de fierbere. Turnam frisca fierbinte peste ciocolata, apoi amestecam rapid cu telul pana ciocolata se topeste si crema are un aspect lucios. Punem untul si amestecam bine pana la topirea lui. Lasam crema sa se raceasca (la temperatura camerei), apoi o folosim pentru a decora cupcakes-urile.
Puteti face aceasta crema de ciocolata in cantitate dubla si sa o folositi si pentru a umple sau decora torturi si prajituri. Eu asa am facut, portie dubla, pentru ca am folosit-o si pentru decorarea acestui cheesecake cu mascarpone si ciocolata. Este o crema delicioasa si cu cat ciocolata pe care o folositi este de mai buna calitate, cu atat va fi mai buna. Asta e reteta mea de cupcakes pentru Sf. Valentin, pline de ciocolata si facute cu multa dragoste. Sa va fie de bine!
super delicioase ♥
arata fabulos! Te-ai interesa sa te inscrii la concursul meu de cupcakes?
Arata superb!
Emily, I love them 2 🙂
Kadia, multumesc de aprecieri 🙂 am vazut concursul, dar eu particip cu aceste cupcakes deja la concursul Isabelei. Oricum, foarte dragut ocncursul tau, formele pentru strumfi sunt adorabile!! <3
perioada de inscriere este destul de mare, daca mai faci un rand de cupcakes, eu te astept cu drag 🙂
Arata delicioase…si cat de fina e ciocolata!
Foarte bine arata aceste cupcakes, ca orice alta mancare pe care o faci. As vrea sa le incerc doar ca mi s-a stricat mixerul si nu stiu nici o alta modalitate de a spuma untul. Poti sa ma ajuti cu o sugestie? Iti multumesc anticipat.
Idunna
ARATA FANTASTIC NUMAI CE BUNA DE MANCAT….ABIA ASTEPT SA O FAC SI EU …..IAMY IAMY!!!!
Kadia, daca fac cupcakes de orice fel, promit ca ma inscriu 🙂
Timea, Isa, multumesc :*
Multumesc pentru raspuns.
Idunna
Pingback: Cupcakes, with love. | Wanna read my mind? Read my blog!
Salut Teo! Imi place foarte mult blogul tau. Am facut cateva retete din cartea ta si mi-ai iesit super bune iar toata lumea le-a laudat! (biscuiti morisca, muffins cu ciocolata, pancakes, chec Speedy-Gonzales). Si as vrea sa te intreb: unde se gaseste laptele de cocos? Multumesc anticipat si succes in continuare! :-*
Le-am facut saptamana trecuta cand am avut prieteni la cina. Au fost un succes!
Multumim Teo!
@Idunna, untul spuma il poti obtine astfel: untul moale se freaca cu zaharul pudra cu ajutorul unei linguri din lemn( zaharul se adauga treptat) Pana la tehnologia actuala, te asigur ca m-am delectat cu niste dulciuri mirifice. Daca apreciezi stilul slow food, iti recomand cartea de bucate a doamnei Silvia Jurcovan unde vei gasi multe sfaturi si retete care iti vor justifica toate eforturile. Succes!
Draga mea Teo..am incercat aceste cupcakes si au iesit DEMENTIALE:)toata familia m a laudat,si pe cat au fost de bune pe atat s au si terminat de repede.Multumesc pentru tot ceea ce faci,tot respectul si admiratia din partea mea:*
Buna,Teo! As vrea sa-mi raspunzi si mie la o intrebare,insa inainte de asta trebuie neaparat sa-ti spun ca postezi niste retete minunate si ca familia ta este extrem de norocoasa!
Acum intrebarea: Crezi ca pot sa folosesc aceasta crema de ciocolata pentru umplutura unui tort cu blaturile insiropate cu rom? Mentionez ca vreau un strat ceva mai gros de ciocolata si imi este frica sa nu curga.
Multumesc anticipat!
Luiza, iti recomand sa incerci reteta de tort cu ciocolata sau crema de la reteta de amandine. Crema de la cupcakes este prea lichida.
Buna Teo,urmaresc de blogul tau de cand aveam 13 ani si pur si simplu il ador.Vroiam sa stiu daca in loc de frisca la crema de ciocolata pot folosii eventual mai putin lapte.Multumesc anticipat
Draga Teo,
Recent am schimbat cuptorul clasic pe gaz cu un cuptor electric. Te rog, spune-mi cum trebuie sa coc aceste cupcakes la cuptorul electric, ce functie ar trebui sa folosesc? Gatire conventionala cu incalzire si sus si jos, fara ventilatie ar fi functia la care ma gandesc eu…
la 180 grade, functie cu ventilatie, incalzire si de sus si de jos. spor!
o intrebare daca folosesc in loc de bicarbonat de soduiu , praf de copt ce va fi?
nu ar trebui sa fie nicio problema, nu inteleg ce s-ar fi putut intampla si ce intelegi prin “mi s-au primit”. Spune-mi exact ce s-a intamplat, ca sa pot sa imi dau seama ce si gresit. te pup
Draga Teo,nu au crescut deloc si au ramas asa de parca erau crude inautru,chiar si azi le-am facut dar erau mai bine numai ca si de data asta nu au crescut si tot cu praf de copt leam facut..in fine fac tot ce postez si imi iese exact dar astea nici decum..data viitoare trebuie cred ca sa fac rot de bicarbonat de sodiu ..merci mult pt toate retele care le postezi si imi salvezi o bucata de zi in care imi ia sa ma gindesc ce sa gatesc
Olga draga, chiar nu stiu care e baiul, eu le-am facut de nenumarate ori, mi-au iesit de fiecare data 🙁 folosesti cuptor electric sau pe gaz?
teo leam facut cu praf de copt si mi sau primit un dezastru :(((
Buna! Am si eu o nelamurire. Când am pus iaurtul si esentele peste unt, mi s-a tăiat compozitia. Oare de ce?
Andreea, depinde foarte mult de untul si iaurtul folosit. Daca untul este unul slab, cum sunt cele de 60-60% (variante care, din punctul meu de vedere, nici macar nu pot fi numite unt) is un iaurt foarte slab, compozitia de taie de la apa pe care acestea le contin. Eu iti sugerez sa folosesti un unt gras 80-85% si un iaurt de tip celui grecesc sau daca e un iaurt normal, cu 3-4% grasime, sa il scurgi bine de apa pe care o lasa inainte de a-l folosi. Sper ca te-am ajutat sa intelegi ce s-a intamplat si sa mai incerci reteta, chiar sunt foarte bune cupcakes-urile cu cioco 🙂
Iaurtul era din acela grecesc, poate sa fi fost untul de vina. Am pus praful de sare si si-a revenit compozitia. Pana la urma mi-au iesit si mi-au iesit delicioase. Cred ca eu am avut ieri doua mâini stângi ca nu mi-a iesit nici glazura din reteta,glazura care data trecuta mi-a iesit foarte buna. Multumesc de răspuns!
Cu tot dragul, scumpa :*
draga Teo am gasit problema : era untul mai putin gras incercam sa evit bomba calorica :))) dar nu ies cum trebuie fara un unt bun !!! sa azi leam facut si is minunate si leam umplut si cu gem de zmeura ..multumesc mult Teo
Cu drag 🙂 da, unutl slab are un continut foarte mare de apa, care strica prajiturile, crema etc…