Tort dulce de leche

Tort dulce de lecheInainte de Craciun am cumparat lapte condensat, muuuult lapte condensat pentru ca am profitat de promotia cumperi 5, primesti 12, asa ca trebuie sa il si folosesc la ceva. Si l-am folosit cu succes la acest tort. O data cu tortul am pus la treaba si setul de tavi de tort pe care l-am luat nu demult si care isi face foarte bine treaba. E musai sa va spun ca nu se cumpara un blat de tort copt intr-o singura tava si ulterior feliat cu blatul de tort copt in 2-3 tavi egale, respectiv fiecare foaie e coapta individual.

Tortul iese mult mai uniform, blatul creste mai inalt si per ansamblu, tortul este inalt, usor de umplut, usor de ornat. Acuma sa vedem care e treaba cu dulce de leche. Reteta o gasiti aici si practic aveti nevoie de o conserva de lapte condensat, un cui, un ciocan si o craticioara cu apa. O data dulce de leche preparat (l-am lasat mai mult la fiert pentru ca trebuie sa fie destul de gros pentru crema de tort), il lasam sa se raceasca de tot inainte de a-l folosi pentru crema.

Ingrediente pentru un tort de 20 de felii:
– 180ml cafea neagra fierbinte
– 60g cacao
– 2 lingurite scortisoara macinata
– 250ml faina
– 2 lingurite praf de cort
– un varf de cutit sare
– 170g unt moale
– 250g zahar
– 3 oua
– 180ml lapte batut sau iaurt
– vanilie dupa gust

Incingem cuptorul la 180 grade si tapetam cu hartie de copt (sau unt si faina) 2 tavi cu diametrul de 26 cm. Apoi, intr-un bol mare, amestecam cafeaua, cacaua, scortisoara si vanilia pana avem o crema omogena. Adaugam apoi laptele batut si amestecam din nou. Separat, spumam untul si zaharul, 5 minute, cu mixerul la viteza mare. Adaugam apoi ouale, unul cate unul, amestecand dupa fiecare.

Cernem faina impreuna cu sarea si praful de copt si in spuma de unt si ou, adaugam alternativ 1/3 din amestecul de cacao, apoi 1/3 din faina, amestecand foarte bine dupa fiecare. Impartim coca obtinuta egal in cele 2 tavi, apoi le dam la cuptor. Coacem 30-35 minute sau pana trece testul scobitorii. Cat timp blatul sta la cuptor, pregatim siropul: topim 200g zahar intr-o craticioara si cand e caramelizat, punem 150 ml apa si o fiola esenta de rom. Vom avea un sirop dulce si aromat. Punem primul blat (dupa ce l-am lasat sa se raceasca de tot pe un platou) si il insiropam cu ½ din sirop.

Pentru crema, amestecam 200g crema de branza, dulce de leche si 200ml frisca batuta (frisca trebuie sa fie foarte tare). Le mixam toate pana crema e omogena si punem un strat generos de crema peste primul blat. Asezam al doilea blat, il insiropam cu restul de sirop si imbracam intreg tortul in crema ramasa. Pentru decorat, am folosit banuti de ciocolata alba, dar nu sunt obligatorii, la capitolul decorare e numai si numai alegerea voastra.

Blatul este foarte consistent, deci siropul este absolut necesar. Puteti sa folositi insa si un alt sirop in afara de cel de zahar ars, cum ar fi siropul de la amandine sau pur si simplu siropul de la un compot de fructe. Tortul are o aroma asemanatoare cu cea de turta dulce si crema de caramel, pentru ca pana la urma dulce de leche asta este, un soi de caramel, completeaza foarte bine blaturile. Din aceeasi compozitie puteti si sa coaceti 3 blaturi in loc de 2, pentru un tort mai inalt. Acum va las cu pozele de final, care sper ca sunt suficient de reusite pentru a va strani interesul pentru acest tort cu totul si cu totul deosebit. Sa va fie de bine!

12 Comments

  1. trebuie sa il incerc ; mai ales ca am vazut dulce de leche si aici- dublin, irlanda-. pare delicios!!

  2. miremirc

    Simplu si elegant 🙂

  3. ghiocel07

    Foarte buna ideea cu modul de preparare a "dulce de leche". Citisem de fierberea in apa, dar fara gaurit conserva si sincer imi era teama. Acum pot folosi cutiile cumparate de lapte condensat. Multumesc pentru sfat si numai bine. De tort ce sa mai zic….

  4. Anamaria

    Buna,
    In primul rand zi-mi te rog si mie ca sa ma zgarii pe ochi unde a fost o asa promotie cu platesti 5 si primesti 12. Sotul meu este terminat dupa laptele condensat si tare as fi vrut sa fac un stoc, a si care a fost pertul per bucata? In al doilea rand vreau sa-ti spun ca eu am gasit direct dulce de leche la cutie. Oricum reteta este super.

  5. Anamaria, am pus link la promotie in reteta. Daca ti-a scapat, dai click aici. Inca e valabila!

  6. 46 lei am platit pe 12 cutii de pe acel site; o intrebare: in crema doar o cutie de dulce de leche trebuie?

  7. Da, Dori, e vorba de o conserva de lapte condensat 🙂

  8. Cristina

    tocmai pregatesc acest tort pentru ca mi s-a parut super delicios, dar blatul mi-a crapat in cuptor in partea de sus. am urmat pasii exact cum i-ai descris, e normal sa am cratere in partea superioara a blatului?

  9. Nu ar fi fost mai bine sa tai blatul in trei si sa ai 2straturi de crema? Mi se pare ca e prea mult blat si mult prea putina crema. Eu maine vreau sa fac acest tort si as dori sa te intreb daca crema iese destul de tare pentru ca vreau un strat mai gros sau e nevoie si de gelatina? Dulce de leche am gasit in Spania la cutie, de la Nestle.

  10. Florin

    Teo, merci frumos pentru rețetă. Am făcut-o azi și am următoarele observații:
    – blaturile au ieșit mult mai subțiri. Cu cantitățile de ingrediente din rețetă nu cred că e posibil să iasă două blaturi de 26 cm de grosimea din poze
    – crema a ieșit prea moale; pt dulce de leche am fiert lapte condensat 3 ore, consistența era OK (nu se scurgea de pe lingură) dar după ce am adăugat crema de brânză și frișca a devenit prea moale

    • Buna Florin 🙂 Ideea e ca pentru crema asta dulce de leche trebuie sa fie foarte bine facut, adica sa fie tare, sa nu curga de pe lingura, iar pe masura ce crema se raceste, dulce de leche devine tot mai tare. Crema de branza trebuie sa fie de foarte buna calitate si foarte bine scursa de zer (eu recomand in cazul cremei de branza, atat pentru creme cat si pentru cheesecake Philadelphia). In ceea ce priveste blaturile, asa au iesit ale mele. Rezultatele difera insa in functie de foarte multe lucruri…faina folosita, umiditatea din camera, praful de copt folosit, cat de mult se amesteca faina (cu cat amesteci mai mult compozitia cu atat glutenul din faina se activeaza mai mult si blatul devine mai tare si crese mai putin).

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.