Sunt unele retete culinare de care va spun sincer ca imi era groaza si din categoria asta facea parte si salata de icre. Mereu mi s-a parut mult mai simplu sa cumpar o caserola mica decat sa ma muncesc sa le fac acasa, sa risc sa se taie, sa amestec si amestec pana imi vine rau si la final sa nici nu iasa bune si sa imi para rau ca am consumat bunatate de ulei.
Dar lucrurile s-au schimbat, se pare, cand am primit de la socrii mei un crap romanesc gigantic (pe care am sa-l gatesc mai tarziu si am sa va arat reteta) si plin de icre. Mi-a fost mila sa le arunc pur si simplu asa ca m-am incumetat si asta mai ales pentru ca stiam ca nu trebuie sa amestec eu, ci face mixerul KitchenAid toata treaba. Si au iesit de departe cele mai bune si pufoase icre pe care le-am mancat in “toata viata mea de icre”, cum ar zice prietena mea Lulu.
Ingrediente:
– 200g icre de crap (asta am avut eu, dar puteti folosi de orice alt fel)
– 750 ml ulei de floarea soarelui
– 100ml apa minerala
– zeama de la ½ lamaie
– sare dupa gust
– o ceapa alba medie
– 2 linguri de gris (optional)
Daca aveti icre cumparate din magazin, le puteti folosi asa cum sunt, daca insa scoateti icrele din peste, asa cum am facut eu, e bine sa le tineti 2-3 zile la frigider, presarate bine cu sare inainte de a le folosi. Icrele pregatite asa cum v-am spus, le-am pus in bolul KitchenAid-ului si le-am amestecat la viteza mica 2 minute.
Apoi am inceput sa pun ulei, din aproape in aproape, in fir subtire. Daca frecati icrele cu lingura sau cu un mixer de mana, e important sa amestecati constant si in acelasi sens, ca sa nu se taie. Adaugati uleiul incet, ca la maioneza. Pe masura ce amestecati, o sa vedeti ca icrele se ingroasa si se albesc.
Din cand in cand am pus si cate un “shot” de apa minerala (sau sifon), care ajuta icrele sa fie mai pufoase si sa se albeasca frumos. Am pus in jur de 100ml de apa minerala.
Apoi am pus si sucul de la lamaie, sare dupa gust si am continuat sa amestec… bine, recunosc, sa ma uit la mixer cum amesteca de unul singur 🙂
Icrele au devenit atat de pufoase incat la final, dupa ce am adaugat si ceapa tocata marunt-marunt, nu a mai fost nevoie de gris.
Daca doriti, puteti sa fierbeti grisul in 200ml de apa, pana are consistenta mamaligii, apoi sa il lasati sa se raceasca de tot inainte de a-l pune peste icre. Eu insa am sarit acest pas, erau perfecte asa cum erau.
Cam asa arata la final salata de icre de crap, a iesit o cantitate impresionanta, dar sunt sigura ca nu vor rezista foarte mult in frigider la cat sunt de bune si la cat de proaspete sunt chiflele pe care tocmai le-am cumparat de la brutarie. Sa va fie de cel mai bine!
Vai ce-mi plac….. Si mama le face dupa aceasi reteta….
Buna,icrele facute in casa nu se compara cu cele din cutie.Eu n-am taiat niciodata icrele si de ani buni se ocupa robotul de bucatarie.Sunt simplu de facut si cred ca trebuie doar curaj.
Sper ca data viitoare sa nu mai cumperi din comert sunt pline de e -uri.
In ceea ce priveste grisul cred ca e bun doar sa le inmulteasca, dar din 200 gr. sau chiar 100 gr. mananci toata saptamana.
Poti sa ne spui ce cantitati trebuie puse ca sa devina mai dietetice (mai putin ulei, mai mult gris)?
Buna Teo, de mult imi doresc sa pregatesc si eu niste icre de casa, tata e mare pescar 🙂 Dar mi-era groaza de procedeul cu tinutul in frigider. Sarea trebuie presarata doar deasupra sau amestecata cu icrele? Ca nah…stiu ca pestele si tot ce tine de el nu prea poate sta multa vreme la frigi… Asadar presar doar deasupra sarea sau amestec? e o cantitate de sare mare sau…una "mancabila"? Mersi si spor la bucatarit in continuare!
Roxana, nu exista o cantitate fixa de ulei, in functie de cantitatea de icre pe care o ai, isi vor trage singure uleiul de care au nevoie.
Cristina, sarea se amesteca impreuna cu icrele, se pune sare dupa gust, nu e nevoie sa faci saramura.
Multumesc pentru raspuns Teo! Sa ai un weekend minunat! Te pup
merg facute si cu un mixer normal? cu o singura paleta ca sa amestece intr-un singur sens sa nu se taie 😀 ?
Te salut. Buna reteta ta dar te provoc( in gluma) sa faci si o reteta adevarata de icre, si sa le postezi. Icrele nu se inmultesc cu gris, acest obicei a ramas de pe vremuri, cand oamenii incercau sa inmulteasca mancarea, scazand tot odata calitatea produsului. Icrele nu se inmultesc cu gris si nu se pune atat ulei, ai transformat reteta in maioneza cu niste icre. Adevarata reteta de icre este doar una, variantele actuale sunt incercari de a inmulti produsul. Incerca data viitoare cu 100GR de icree, crap sau stiuca si cateva linguri de ulei. Adaugi ulei cat sa se lege, 2 stropi de zeama de lamaie si ceapa tocata fin. Iti garantez ca dupa asta nu ve-i mai face "maioneza cu ceva icre"
@Anonim – nu imi place gustul puternic de icre, as ca varianta asta e cea mai potrivita pentru gusturile noastre 🙂
dar crisul se firbe????????
Icrele trebuie oparite ‘
Teo, iti multumesc tare mult pentru reteta! Tocmai am terminat de facut salata de icre si a iesit foarte buna! Fara gris 😀 Te pup si iti multumesc si pt celelalte retete pe care le-ai postat pe blog (pt ca de fiecare data cand vreau sa fac ceva nou si nu stiu cum, tu esti sursa mea 🙂 ) Paste Luminos!
Super, am injumatatit ingredientele pentru ca am avut doar 100 gr de icre si am folosit gris desi nu era neaparat necesar dar asa le stiam de la mama si am vrut sa reproduc gustul intocmai :). Aa si le-am amestecat la mana cu lingura de lemn de mi-au iesit ochii, mi-a fost frica sa bag mixerul ca nu cumva sa le tai :D. Acum ma duc la somn ca altfel nu ma pot desparti de castronul cu icre :)) si nu de alta da mi-a fi rau pe urma!
Te-am pupat, multumim pentru reteta!
NU AM MAI FACUT SALATA DE ICRE DE 7 ANI VA MULTUMESC PRIETENI A IESIT SUPER AM PRINS CURAJ SI MI-A IESIT
la salata de icre pot pune paine??? asa am auzit si daca trebuie pus o inmoi cu pa minerala ?/
eu una nu as recomanda, da, se poate si cu paine, dar reteta asta iese foarte bine si fara paine.
am incercat asa si au iesit foarte bune multumes!
maine am sa fac si eu icre dupa reteta ta, teo,mie nu mi-au iesit niciodata bine icrele,mie teama si pt maine,maioneza n-am treaba cu ea,iese super,dar cand as vrea sa fac icre…. mai bine renunt,le bat cu mixerul,eu le faceam asa,puneam icrele intr-un castron le frecam un pic cu mixerul apoi puneam putin miez de paine inmuiat ,ulei asa curgand ca pe fir,dar parca se taia,nu stiu,as vrea sa ma laud si eu ca icrele mele imi ies mereu bn ,dar poate daca incerc reteta ta,nu mai dau gres:)
Minunate au iesit, insa din pacate a doua oara am dat ceapa prin razatoarea mica si a schimbat complet gustul, le voi arunca! Nu faceti aceeasi prostie!
Va rog sa-mi spuneti daca pot inlocui uleiul de floarea soarelui cu ulei de masline? Am un castronel cu icre de…stiuca,cred,si…apa minerala- nu sifon- Credeti ca ar fi vre-o problema ? Am inceput sa le amestec folosind o lingura de lemn si turnand cate un fir de ulei…dar nu se leaga.Ce sfat imi puteti da?
Va multumesc,astept cu nerabdare sfatul dvs. n. g.
Am facut salata de icre de crap dupa reteta ta si au iesit foarte bune! Multumesc!
Voi incerca si eu. N-am mai facut in viata mea salata de icre si cred ca voi reveni cu un comentariu
Chiar te rog sa revi sa imi spui daca ti-a placit saalat de icre asa cum o fac eu 🙂
Buna ziua! Icrele de macrou congelat sunt buna de preparat? Multumesc. Sa stiti ca se face si cu paine inmuiata , dar trbuie stoarsa ffoarte bine
Eu personal nu am auzit si nu am incercat…daca a facut cineva icre de macrou, ii rog sa ne spuna 🙂
intr-adevar multe retete romanesti sant deformate din cauza crizei de pe vremea lui Ceausescu. Evident cei care nu au mancat icre pregatite anterior, s-au obisnuit si au crescut cu aceste retete “modificate” din cauza de lipsa Cred ca pentru mentinerea si perpetuarea retetelor originale trebuie sa difuzam reteta originala. Si reteta lui Theo este originala
Icre cu ulei de măsline, cu ceapă, făcute la mixer. Au ieșit minunate ! Un deliciu !