Dupa cum va spuneam zilele trecute, am hotarat ca o data pe saptamana sa incerc cate o reteta propusa de gospodinele de pe Prajituria. De data asta am ales o prajitura cu nuca de cocos, care mi-a atras atentia din mai multe motive: primul pentru ca are foi de biscuite, crocante si aromate, al doilea pentru ca are un strat generos de bezea la mijloc si al treilea pentru ca la final, dupa ce intindem glazura, avem o prajitura care arata ca la cofetarie dar se face mult mai repede si usor.
Ingrediente pentru foi:
– 400g faina
– 200g margarina Rama Maestro (e foarte important sa fie moale, asa ca ar trebui sa o scoateti din frigider cu cel putin 2 ore inainte de a prepara prajitura)
– 1 galbenus de ou
– 3 linguri de smantana
– o lingurita scortisoara proaspat macinata
– 200g zahar brun
– 2 linguri cu varf de cacao
– 1 pliculet praf de copt
Dupa ce incingem cuptorul la 180 de grade si tapetam o tava de 20×30 cm cu hartie de copt, trecem la primul pas al retetei. Amestecam margarina, galbenusul si smantana. Nu uitati sa atasati mixerului paletele pentru framantare, da? Adaugam apoi faina cernuta impreuna cu praful de copt, cacaua, scortisoara. Framantam pana aluatul este omogen si se desprinde usor de peretii vasului. Il impartim in doua parti egale (au avut cam 450g fiecare), pe care le modelam in doua bile. Dam aluatul la rece 30 de minute, timp in care ne ocupam de umplutura.
Ingrediente umplutura:
– 5 albusuri de ou
– 200g zahar pudra vanilat
– 250g miez de nuca de cocos razuit
Pentru umplutura nu trebuie decat sa batem albusurile spuma 5 minute, apoi sa adaugam zaharul pudra si sa continuam sa amestecam pana avem o spuma densa, care nu curge din vas cand il intoarcem cu “fundul in sus”. Incorporam miezul de nuca de cocos, folosind o spatula si amestecand de sus in jos, astfel incat bezeaua sa nu se lase. Scoatem aluatul de la rece si intindem doua foi. Nu uitati sa lucrati pe planseta si sucitorul bine tapetate cu faina. Punem prima foaie de aluat in tava, apoi turnam compozitia, o nivelam si punem a doua foaie. Coacem prajitura 30-35 de minute sau pana trece testul scobitorii.
Pentru glazura amestecam 4 galbenusuri cu 250g de zagar pudra. Le mixam pana obtinem o glazura vascoasa, de consistenta unei alifii. Scoatem prajitura de la cuptor, o rasturnam pe un gratar sau un fund de lemn si cat e inca fierbinte turnam peste ea glazura si o nivelam folosind o spatula. Pana se raceste prajitura, se va raci si intari si glazura.
Asta e prajitura pe care i-am daruit-o prietenei mele Dia, pentru ca anul asta nu a vrut tort, asa ca nu i-am facut tort… i-am facut o super prajitura cu multa bezea, asa cum ii place ei! Sa va fie de bine si nu uitati sa mai aruncati un ochi pe www.prajituria.ro, unde gasiti sursa de inspiratie pentru desertul de duminica si nu numai, insa puteti propune si voi retetele voastre preferate de prajituri, ca sa le stim si sa le iubim toti.
arata foaaarte bine
o sa o incerc cat de curand pentru ca fratele meu este iubitor de nuca de cocos
Arata mai bine pozele tale,ma bucur,iar prajitura mi-a facut pofta,recunosc.Multumesc,Teo!
Chiar arata ca la cofetarie 😉
Cred ca e delicioasa mai ales ca are cocos!
Arata foarte bine prajiturica!
mi-am inceput ziua salivand , dar lasa ca sambata o execut si eu sa vedem mie cum imi iese 😛
buna,vroiam sa intreb daca se poate adauga in loc de smantana iaurt?
Uite ca eu m-am avantat si am facut-o 🙂 Pareri acuma. E frumoasa, are aspect, gust bun. Singura observatie….e FOARTE dulce. Daca socotesti la inceput vin cam 700g de zahar in toata prajitura. Eu am pus mai putin insa tot e f dulce…nu vreau sa imi inchipui cum ar fi iesit cu toate 700g zahar…
Se poate pune si iaurt, dar sa fie unul mai gras, care sa aiba o consistenta cremoasa.
Cristina, cred ca e o chestiune de gusturi. Eu am dus prajitura la munte si au mancat 10 persoane din ea, nimeni nu a zis ca e prea dulce. Vezi ca e si zahar brun in reteta, nu numai tos, care nu e din principiu la fel de dulce. In plus, a iesit o tava imensa, deci portia e mare si chiar nu cred ca e prea mult zahar. Dar cum ziceam, fiecare dupa gusturile lui 🙂
Teo draga, deci pot sa folosesc zahar tos insa intr'o cantitate mai mica? Sau ma sfatuiesti sa folosesc intr'adevar zahar brun? Te pup, arata extraordinar de bine:x Cred ca am s-a o includ in meniul meu de Paste. Sarbatori fericite:*:*
Madaline, eu zic ca e cel mai ok cu zahar brun, insa se poate folosi si zahar tos, cantitate putin mai mica 🙂