Cand stateam la mama (ce vremuri, dom’le, ce vremuri!) nu treceau 2 saptamani sa nu ne faca mama ciorba cu tacam de pui. Este deci una dintre retetele culinare cu traditie la noi in casa, ce s-a modificat insa de-a lungul timpului a fost faptul ca, incet-incet, am eliminat din reteta cuburile de concentrate de supa, vegeta si alte cele. Ciorba a ramas insa la fel de gustoasa, important e sa folositi legume proaspete, cumparate din piata, de la tarani si nu din hypermarket, adica din Turcia, Italia, Olanda si altele.
Ingrediente:
– 1.5 kg tacam de pui cu aripi
– o legatura de patrunjel
– 2 morcovi mari
– o jumatate de telina
– o radacina de pastarnac
– 2 radacini de patrunjel
– 250 ml smantana
– 3 oua
– zeama de la o jumatate de lamaie
– sare si sare cu radacini (este o sare amestecata cu telina, patrunjel etc si o gasiti la magazinele cu produse bio)
Mai intai si mai intai, dam pe razatoare morcovii. Aici bineinteles ca a intrat in actiune robotul de bucatarie Kitchen Aid, pe care il pun zilnic la treaba!
Apoi am spalat bine carnea de pui si am taiat-o bucati mari. Aripile le-am taiat in jumatati
Am pus legumele si carnea intr-o oala de 5 litri si am completat cu apa pana sus. Telina, radacina de patrunjel si pastarnacul le-am lasat intregi si le-am scos cand au fiert, insa daca doriti, le puteti da si pe ele pe razatoare si le lasati in supa. Am sarat bine si am pus totul la fiert.
Cand legumele si carnea au fiert, am separate albusurile de galbenusuri si am amestecam galbenusurile cu smantana.
Am tras oala de pe foc si am luat zeama din oala, am pus-o peste galbenusuri, din aproape in aproape.
Apoi am turnat totul in oala de ciorba.
Am pus din nou oala pe foc si am lasat-o sa dea in clocot, apoi am pus albusurile, incet, incet.
Am lasat ciorba sa mai dea un clocot si am pus sucul de lamaie.
La ultimul clocot am adaugat patrunjelul taiat marunt. Am potrivit de sare si gata ciorba!
Nici nu am asteptat sa se raceasca bine si am dat gata un bol. La poze, va spun sincer, a trebuit sa suflu in ciorba in timp ce faceam pozele, atat era de aburinda! Ne place foarte mult si sper sa va placa si voua la fel de mult dupa ce o incercati. Mi-e dor de mama si ciorba asta a potolit ea foamea, dar nu si dorul de mama Lucia…
Si mie imi place tare mult aceasta supa/ciorba. Mama o facea cu taietei de casa si mai acrisoara. Foarte buna!
e foarte buna
Ce delicios arata! Nu am mai avut o ciorbita de vreo doua saptamani…mi-ai facut pofta!
abia astept sa fac.yummy
Aduce cu cioaba a la grec.
da teo asta cu ce difera de la ciorba de pui ala grec?doar k acolo carnea este taiata marunt?nu de alta dar vreau sa o fac astazi si no:)
DA E BUNA EU AM MAI FAACUTO SI SINCER O MAI FAC SI AZI E SUPER MULTUMESC PENTRU RETETE SANATATE MULTA
e misto ciorba asta faina am incercato
SUPER VA MULTUMESC PENTRU RETETA SUPER A IESIT IDA
Merci de reteta, sunt singur acasa cu al mic si nu stiam ce sa-i fac… Dator o bere!
teo tu nu folosesti bors la ciorbe?
Buna 🙂 astept berea, bruna, Leffe…multumesc :))
Folosesc si bors, insa numai daca il am din surse sigure, de la tara de la buni 🙂
super bunaaaaaaaaaaaa
Salut! Astazi am facut pentru a doua oara (in ultima luna 🙂 ) aceasta ciorba si imi place la nebunie! Keep up the good work!
Salut Teo! Am incercat multe retete de pe blogul tau si toate au iesit delicioase. Esti o adevarata insipratie pt noi…gospodinele incepatoare, dar si pentru cele cu experienta.
Esti o femeie deosebita, ii multumim lui Dumnezeu pentru tine 🙂
Sa ai o zi minunata!
Teo, mie mai mereu mi se aduna ouale dupa ce le pun in supa (am urmat la fix instructiunile tale) si supa da un clocot…oare ce nu fac bine.. 🙁 ?
galbenusurile si smantana trebuie aduse la aceiasi temperatura cu supa inainte de a adauga in oala…