Felul principal pentru cina noastra cu iz de vacanta. Nu stiu daca mananca asta in Hawaii, sau daca este o reteta culinara cu specific Hawaiian, da’ la noi, la Cluj, s-a integrat foarte bine in meniu. E o mancarica foarte interesanta, usor picanta, cu un sos bogat, pe care o puteti servi langa orez fiert sau prajit sau cum am ales noi, langa taietei de orez. Se gateste foarte repede si se serveste calda; foarte calda. Asa bine am stins sosul picant cu o Pina Colada rece, ioi ioi!
Ingrediente pentru 4 portii:
– o vanata mare
– 700 gr carne tocata de vita
– 300 gr castane de apa
– 2 fire de ceapa verde tocata marunt
– 3 linguri de muguri de soia
– 3-4 catei de usturoi
– 4 linguri ulei
– o lingurita de ghimbir macinat
– ½ cana sos de soia
– ½ cana apa
– 2 linguri amidon
– 2 linguri sos chili
– 2 lingura zahar
– 2 linguri otet de orez
In primul rand spalam bine vanata si o taiem cubulete, cu tot cu coaja. E musai sa aveti un wok pentru prepararea acestei retete. In wok-ul nostru, la flacara iute, incingem bine uleiul, in care vom cali bucatile de vanata, pana sunt rumene si moi, amestecand frecvent (vreo 10 minute). Scoatem vanata folosind o paleta si o asezam pe hartie, pentru a absorbi excesul de ulei. In uleiul ramas in wok (mai adaugam un pic daca vanata a tras tot), punem usturoiul si ghimbirul. Le lasam cateva secunde, amestecand foarte bine. Nu vrem sa se rumeneasca prea tare, ci numai sa aromatizeze uleiul in care urmeaza sa prajim carnea.
Adaugam si carnea tocata si o prajim la foc iute, amestecand des. De fiecare data cand amestecati, incercati sa maruntiti carnea, pentru ca vrem bucati cat mai mici. Cand carnea e gata, adaugam castanele de apa, ceapa verde si mugurii de soia, amestecam bine si le lasam sa se prajeasca impreuna, la foc mare, 1-2 minute. Vor deveni moi foarte repede, moment in care adaugam sosul. Pentru sos, amestecam sosul de soia, zaharul, otetul, amidonul, apa si sosul chili. Mai amestecam o tura, pentru a distribui sosul uniform si lasam totul pe foc 1-2 minute, pana se ingroasa sosul.
Cam asta e reteta. Stiu ca pare complicata si sunt multe ingrediente, dar de fapt totul e foate simplu si se face foarte repede. Si daca mai punem la socoteala si faptul ca taieteii de orez sunt gata de pus in farfurile in 2 minute, pe ceas, chiar merita incercata in zilele in care nu aveti timp de chestiuni complicate. S-a potrivit foarte bine la “Seara Hawaii“, pe cuvant! Sa va fie de bine!
buuna teo,
unde gasesti taietei de orez ?
Steluta
Suna foarte tentant. Intrebarea mea e unde gasesc castanele de apa si mugurii de soia sa nu tot bajbai prin magazine. A si amidonul. Multu.
Am sa caut si eu ingredientele pe care le-ai folosit. Sunt tare curioasa ce gust are stir-fry-ul asta!Arata minunat!
buna teo, unde gasim castane de apa?
Excelenta reteta , imi place foarte mult !
taietii de orez se gasesc aproape la orice hypermarket, iar castanele de apa le-am gasit si eu foarte greu, incercati la magazine de condimente sau magazine care vand produse bio.
e mai usor sa gasesti taiteii decat mugurii de soia
muguri de soia se gasesc la Megaimage si la hypermarketurile mari(Carrefour, Cora, etc)
In Hawaii nu se face dar un pic mai la vest si sud de acolo. Tailandezii fac un stir fry de vinete cu frunze de busuioc. E minunat! Daca gasesti frunze de busuioc proaspete incearca sa le adaugi. Nu trebuie sa le toci le adaugi intregi, chiar in buchetele. 🙂
Multumesc pentru sugestie, voi incerca!