Borş de peşte

Am primit de la mama soacra 2 somni gigantici si pe unul dintre ei l-am casapit si am preparat bors de peste si peste caramelizat. Pentru bors am folosit capul, coada si cateva bucatele de peste.

Alte ingrediente:
– 3 cani de bors pe care eu l-am dres cu smantana si patrunjel
– un ardei gras
– 2 cepe mijlocii sau o ceapa mare
– un morcov
– o radacina de patrunjel
– o bucata de telina
– un ou
– o legatura de leustean
– o canita pentru cafea cu orez

Tocam ardeiul si ceapa marunt si le calim cu putin ulei. Cand sunt aproape moi, turnam peste cca 1 litru de apa, apoi taiem bucatele zarzavaturile si le punem in apa. Cand supa de legume este aproape fiarta, punem borsul, orezul si bucatile de peste. Atentie, pestele fierbe foarte repede, la fel si orezul asa ca borsul este aproape gata. Potrivim de sare si vegeta, apoi adaugam leusteanul tocat marunt. La ultimul clocot se adauga oul batut ca pentru omleta.

Desi capul nu era foarte carnos, a dat gust bun borsului si ceva carnita tot am recuperat de pe el. Noua ne-a placut foarte mult si reteta o am tot de la mama soacra, care e experta in asa ceva, ca doar locuieste la Dunare 😛

P.S. – Sincera sa fiu, nu accept critici la borsul meu de peste pentru ca sunt un miliard de variante in care se poate gati si n-o sa-mi spuna nimeni ca borsul meu nu a fost absolut delicios. Laude insa, accept cu carul. Multumesc!

20 Comments

  1. tote retetele arata foarte bine ti se face foame cand le vezi

    • liviu

      am facut si eu dupa reteta ta am mai adaugat si eu ceva si jur ca nu am mai mancat asa bors de peste niciodata,acum am terminat e vreo trei jumate cesul si abia astept sa se trezeasca prietena mea sa.i vad reactia!

  2. Anonymous

    Buna Teo, toate retetele tale sunt super si am si incercat cateva…la noi la Tulcea borsul de peste se mananca cu mujdei de usturoi si cu otet de mere…si mai intai se mananca pestele si apoi supa…mi-ai facut o pofta de nu-ti spun…

  3. Son Of Alerik

    Culmea este ca borsul de peste facut in lunca si delta…nu contine bors :). Denumirea este figurativa. Dar recunosc ca si eu mai bun cateodata bors atunci cand il fac. O ciorba care, alaturi de altele clasice (de burta, de miel, de cocos, de perisoare…) de scoala din morti 🙂
    Imi place blogul tau. Spor.

  4. Anonymous

    Foarte buna reteta, dar parca nu are acelasi gust cu borsul de somn facut in Delta, e de inteles, probabil acolo se foloseste alta apa si pestele este foarte proaspat. Borsul de somn pe care l-am mancat in Delata Dunarii era preparat dietetic, singura reteta asemanatoare pe care am gasit-o a fost pe http://www.retete-slabit.net
    Felicitari pentru reteta!

  5. Si somnul meu era foarte proaspat, tot din Dunare, doar ca nu din Delta ci mai dinspre vest :)) Ai dreptate insa, apa conteaza foarte mult

  6. Anonymous

    Eu sunt din Delta si borsul de peste nu are decat trei fire de legume(ardei cartofi si foarte foarte multa ceapa)si mult peste si variat daca se poate.Se acreste cu otet si are cateva secrete ca sa iasa asa cum trebuie.Se serveste cu mujdei de usturoi,mai intai pestele apoi borsul.:D

  7. Anonymous

    reteta e excelenta(borsul de peste excelent sanatate multa tie si familiei

  8. Anonymous

    maine voi incerca si eu sper sa fie gustos dar dum arata nu ma-s mira sa dau gres tine-o tot asa Teo esti suuper tare

  9. Anonymous

    :)) buna Teo acum am vazut blog-ul tau felicitari, intr-adevar la borsul de peste conteaza si apa, dar conteaza si pestele pe care il pui, somnul este obligatoriu pentru gust si crapul, dupa care poti sa pui si orice alt tip de peste, si da se foloseste otet :), felicitari pentru reteta inca odata 😉

  10. Anonymous

    Pacat de peshte…Retzeta ta m-a facut sa rad. e total gresita. In schimb, la celelalte retzete esti o maestra! Felicitari! Sa revenim la peste, iti dau un link cu o reteta veritabila;http://www.cazare-delta.ro/index.php?pag=7&id=8&titlu_pagina=BORS%20PESCARESC

  11. Buna. Ma bucur ca te-am amuzat 🙂 Sa stii ca sunt foarte multe retete de peste, nu e una batuta in cuie, ca sa zici ca e gresita sau nu. Mersi de sugestie.

  12. Lilly.RO

    Frumos blog, si nu critic, sunt intr-adevar multe variatii de bors de peste….dar si eu sunt din Tulcea si sunt de acord cu ceilalti: se acreste cu otet, nu cu bors. Si da, se mananca (optional, eu nu ador) cu mujdei de usturoi-intai pestele inmuiat in mujdei, apoi supa.Mai putine legume,mai mult peste, fie somn, fie crap…si fara orez. Asta e in zona mea.
    Felicitari ptr blog!

  13. Consumatorul.com

    Super reteta, eu am incercat-o si a iesit foarte buna. Eu nu sunt de acord cu "borsurile" acrite cu otet(nu e bun pentru stomac).

  14. Teo…tocmai am dat gata o portie de bors iar pestele caramelizat asteapta in frigider sa-i vina randul maine la pranz. Fabulos! Eu nu eram mare fan al borsului de peste insa asta e grozav, felicitari tie si soacrei deopotriva;)

  15. Anonymous

    super gustoasa

  16. tatiana

    buna teo…..ieri te-am descoperit si imi place cum gatesti…o sa fii o sursa de inspiratie pentru mine pentru ca imi place sa incerc mereu cate ceva nou in bucatarie si pt ca feedback-ul primit de la cititoarele tale e unul pozitiv.. borsul arata de milioane si cred ca e tare gustos..il voi incerca…multumesc si spor la gatit..

  17. viorica

    Felicitari, te citesc si ador retetele tale ,este o sursa de inspiratie.

  18. Gabriel Ionescu

    foarte bine arata

  19. Buna,
    Trebuie sa spun ca reteta asta e ciudata pentru mine. Eu sunt din Sfantu Gheorghe, Delta Dunarii.
    Hai sa-ti spun cum se face acolo, si daca ai posibilitatea ti-as recomanda sa vizitezi zona si sa incerci ciorba facuta de cineva originar de acolo.
    Legumele se lasa mari sau intregi (ceapa o poti pune intreaga, ardeiul bucati mari, cartofii fie intregi, fie taiati in doua daca sunt foarte mari, nu prea se pune morcov sau telina)
    Dupa ce sunt fierte legumele, se pune pestele (asta fierbe mai repede) apoi sucul de rosii si verdeata. De acrit, se acreste fie cu otet (de cele mai multe ori asa fac) fie cu zer.
    Pestele si cartofii si celalalte legume se scot separat pe un platou. Mai intai mananci pestele cu mujdei, iar apoi zeama.
    Si nu se pune orez. Deloc.
    Ar trebui sa incerci, e o bunatate :D.
    Mai ales facuta cu mai multe tipuri de peste intr-o oala mare, la foc cu lemne.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.