Cupcakes – reteta de baza

Cupcakes - reteta de bazaCa sa incepem cu… inceputul… cupcakes nu sunt muffins si muffins nu sunt cupcakes 🙂 In sensul ca muffins au o compozitie si un mod de preparare mai simplu, fiind ca un chec sau mini-painici, fara crema sau sirop, avand in general ingrediente simple: faina, ou, zahar, ulei.

Cupcakes sunt prajiturele tot cu crema sau decoratiuni dar diferenta vine si la compozitie, cupcakes avand mai degraba ingredientele unui tort: unt si zahar spumate impreuna, restul ingredientelor sunt adaugate pe rand, exact ca la un tort. De fapt, cupcakes sunt torturi in miniatura. Si ca sa fac un rezumat: din compozitia pentru cupcakes puteti coace un blat de tort, din cea pentru muffins nu 🙂 Deci, cam sigurul lucru pe care il au in comun este forma.

Aceasta e reteta de baza pentru cupcakes, cele simple, pe care le puteti orna cu orice fel de crema, preferatele mele (pe care va sugerez sa le incercati si voi) sunt:
crema de branza
crema de ciocolata (de la reteta de Amandine)
dulce de leche
crema de dovleac

Ingrediente pentru 18 bucati:
– 120g unt la temperatura camerei
– 230g zahar
– 3 linguri ulei
– 2 oua mari
– 180g faina
– ½ lingurita praf de copt
– ¼ lingurita sare
– 125ml smantana
– o lingurita extract de vanilie

Mai intai spumam unul si zaharul pana zaharul nu se mai simte in compozitie. Adaugam apoi uleiul si vanilia si amestecam bine. Urmeaza sa adaugam ouale, pe rand, amestecand bine dupa fiecare.

Urmeaza sa adaugam jumatate din smantana, apoi jumatate din cantitatea de faina (cernuta impreuna cu sarea si praful de copt), apoi restul de smantana si la final restul de faina. Incingem cuptorul la 180 de grade, tapetam tava speciala cu hartiute si le umplem ¾. Cupcakes se coc 15-17 minnute sau pana trec testul scobitorii.

La final, fie le ornati cu una din cremele pe care vi le sugeram mai sus, cu o alta crema care o preferati sau la fel de bine puteti sa le ornati cu fondant, asa cum am facut eu. Am pus un strat subtire din crema de la tort pe fiecare prajiturica, apoi am pus fondantul, pe care l-am cumparat gata facut (si ce m-am bucurat ca l-am gasit!) de pe site-ul www.lumeabasmelor.ro.

Tot de la ei am cumparat un sucitor de teflon, care este cel mai indicat pentru fondant dar si lipiciul comestibil pe care l-am folosit pentru a “lipi” stelutele de fondant. Indiferent de metoda pe care o alegeti, puteti decora prajiturelele cu “cupcake toppers” asa cum am facut eu, vor arata foarte dragut 🙂

37 Comments

  1. naty, galati

    arata foarte bine …iar decorul e superb

  2. miremirc

    Foarte frumoasa prezentarea si foarte colorata ! 😛

  3. andreea t

    Felicitari Teo, arata minunat, abia astept sa le incerc si eu! As dori sa te intreb ce functie ai folosit la cuptor, ai folosit cumva ventilatia sau caldura inferioara sau caldura inferioara+caldura superioara? Acceeasi functie o folosesti si la muffins? Multumesc tare mult pentru raspuns, mi-ar fi de mare ajutor!

  4. AndreeaChris

    Buna! De unde cumperi hartiutele pentru cupcakes? Am cautat prin doua hipermarketuri si nu am gasit.

  5. Va multumesc pt aprecieri 🙂 Andreea, de obicei la prajituri folosesc functia cu ventilatie, entru o coacere uniforma 🙂

    Hartiile pt cupcakes le gasiti peste tot, in orice hypermarket, la sectiunea cu tavi, tigai etc

  6. Andreea T.

    Buna Teo! Am facut briose in hartiute si forme speciale. Cuptorul a fost preincalzit, iar briosele aveau in compozitie ulei. Cu toate acestea, s-au lipit de hartie. Tava a fost pentru prima data folosita. Acesta sa fie motivul?

  7. Salut Andreea. De cele mai multe ori cupcakes se lipesc de hartiute, pt ca multe din hartiute nu sunt cerate pe interior. Nu are legatura cu tava sau cu uleiul din compozitie, ci numai si numai de calitatea hartiutelor. Dar in general, daca aluatul nu e bine preparat, daca e prea lichid de exemplu, se poate intampla si asta. Dar eu cred ca hartiutele sunt mai importante 🙂

  8. le pot pune in cuptor intr-o tava obisnuita , cu tot cu hartiute? pentru ca nu am tava speciala pentru cupcakes.
    Merci! 🙂

  9. Ana-Maria

    Buna Teo,

    Ce tip de smantana trebuie sa folosim pentru aceasta reteta?

    Multumesc!

  10. Buna Ana-Maria 🙂 se foloseste smantana simpla, clasica, din cea acrisoara.

  11. Carmen

    Buna Teo,

    in primul rand iti multumesc pentru reteta; deja le-am facut a doua oara 🙂 Au iesit foarte ok si cu iaurt in loc de smantana (mi-am dat seama tarziu ca nu mai am smantana-n casa), in care am adaugat un pic de lapte praf si tot ok ies si doar cu jumatate din cantitatea de zahar (230g mi s-a parut foarte mult pentru gustul meu). Iar ca ulei, il recomand pe cel din samburi de struguri. E o reteta care-a iesit din prima si care mi-a dat mare incredere la bucatarit 😛 eu fiind novice.

    • Carmen, ma bucur nu doar ca ai incercat retete, ci i-ai adus iimbunatatiri, adaptari dupa gusturile proprii 🙂 asta ma bucura cel mai tare, cand si novice fiind, asa cum spui tu, sunteti creativi in bucatarie

  12. Am incercat azi desertul si mi-a iesit super 😡 multumim pt reteta 😀

  13. Andreea

    Se poate folosi si smantana lichida? Doar de asta am prin frigider… 🙂 apropo, pare super reteta 😀

  14. Andreea R.

    Nu am tava speciala,ci doar hartiute.E ok daca pun aluatul in doua sau trei hartiute suprapuse,apoi intr-o tava normala de cuptor?

    • Andreea, depinde foarte mult de cat de groase sunt hartiutele. daca sunt subtiri, se lasa cand pui compozitia…

  15. Teo, o sa incerc si eu reteta zilele astea. Vreau sa te intreb, de unde ai cumparat suportul, cam cat costa, si cate cupcakes incap pe el?

  16. Pingback: Ce am gătit de Crăciun (2012) | DeWeekend.Ro

  17. Anamaria

    Buna Teo,
    M-am gandit sa le fac o surpriza finilor si pt cununia civila sa fac marturii cupcakes dupa reteta ta (care e super). Problema e ca ei locuiesc in bv, eu in cj, deci ar trebui sa le fac cu aprox 2 zile inainte, oare rezista? si pot face si decorul din fondant tot atunci, sa le tin la frigider?
    Multumesc anticipat pt raspuns!

    • torturile si cupcakes-urile cu fondant se tin peste noapte la temperatura camerei si apoi le poti muta in frigider daca nu la consumi in ziua respectiva

  18. Anamaria

    Si inca o intrebare, de cat fondant ai avut nevoie pt cate cupcakes? si daca ti-a ramas (ca am vazut ca cei de la lumeabasmelor.ro au doar la 1 kg) ce ai facut cu el, se poate tine la congelator?
    Thanks again!
    E minunat blogul, dar si tot ceea ce ai scris pe miresici, acolo te-am gasit 🙂

  19. Madalina

    Salut! Am facut si eu reteta asta pentru ca mi s-a parut usoara. Am intampinat niste probleme: nu am reusit sa incorporez foarte bine zaharul in unt, citind pe internet am vazut ca trebuie unt gras(al meu era de 40%) si nici smantana.
    Apoi compozitia mea nu a fost asa tare precum arata in pozele tale. Ca atare briosele mele au iesit dar nu asa pufoase ca in imagine, ba chiar as putea spune ca au fost un pic crocante la suprafata. M-ai putea ajuta cu niste sfaturi? Multumesc.

    • Buna Madalina 🙂 problema a fost intr-adevar untul, care e bine sa fie gras, din cel cu 80% grasime. Ce e sub 65% (si de multe ori chiar si cel cu 65% grasime) nu prea mai poate fi considerat unt, are un continut foarte mare de apa si deci nu se comporta ca untul si nu e bun decat pentru uns pe paine…imi pare rau ca nu ti-au iesit, incearca te rog si varianta de unt gras, vei vedea ca ies minunat! Mult spor!

  20. Hey. Smanatana cat la % gramisi trebuie sa aiba? Multumesc

  21. Buna Teo, este in regula daca in loc de zahar obisnuit folosesc zahar pudra pentru incorporarea in unt? Mi se pare ca cel granulat nu se topeste bine si mereu am probleme la spumarea untului. Ce ar trebui sa fac?

  22. alina

    Buna…mie mi-ar placea sa fac baza la cupcakes neagra sa fie in contrast cu creme deschisa…e ok daca in baza aceasta pun cacao?
    multumesc anticipat! ps: arata extrem de frumos cupcakes-urile tale

  23. Daniela

    Buna Teo,am facut reteta si mi.au iesit foarte bune. Chiar am inlocuit smantana cu iaurt cu fructe si am redus cantitea de zahar,au iesit cu parfum de piersici! :)). Intrebarea mea ar fi,de ce mi.au crapat la suprafata?

    • Asa mai crapa ele, motivele pot fi diverse, de la temperatura de coacere si pana la…diverse 🙂 Dar nu e nicio problema, iti garantez, gustul divin e acelasi 🙂

      • Moraru Oana

        Buna.
        Am incercat de mai multe ori reteta, care mi se pare foarte buna. Briosele cresc frumos in cuptor, dar cand le scot se lasa imediat si nu mai sunt asa pufoase. Nu reusesc sa imi dau seama de ce.. ;(

        • Salutare, Oana. Da, ele se mai lasa dupa ce sunt scoase din cuptor, nu este o problema. Daca te uiti cu atentie asa sunt si ale mele.

  24. Am facut briosele in seara asta impreuna cu sotul si cu fiul meu, care a si mancat una cand le-am scos din cuptor. Sunt excelente. Pandispanul fin se topeste in gura. Adevarul este ca pur intamplator aveam unt de 82% grasime in casa. Poate ca nu ar fi rau sa faceti mentiunea si in reteta ca e necesar acest tip de unt. Multumim pentru reteta!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.