Prajitura Szerbo

V-am promis reteta de prajitura Zserbo sau Szerbo sau Jerbo sau Jerba 🙂 Important e nu cum se numeste, ci faptul ca e o prajitura foarte buna, cu multa nuca, o reteta mostenita de la mama. Mama mea, cea pe care o strigam din fata blocului “mama Luciaaaaaa”, de o stiau toti vecinii dupa nume, ne faceam foarte multe prajituri cand eram mici.

Dar Jerbo era deosebita pentru ca era din aluat dospit. O aseza in tava si o lasa sa dospeasca o ora, acoperita cu un prosop, timp in care noi (eu si fratele meu) ne bagam rand pe rand nasul sa adulmecam. Ne mai pocnea ea peste degete, ne mai pocneam reciproc… greu mai trecea ora aia! Era o aroma asa deosebita, o combinatie de paine dospita, de dulceata, si de nuca.

Ingrediente:
– 500 gr faina + faina pentru planseta
– 250 gr margarina sau 300 gr untura
– 1 cubulet (25 gr) de drojdie
– 200 ml lapte caldut
– 4 oua
– 250 gr zahar + o lingura de zahar
– 500 gr nuca macinata
– 150 gr dulceata (de prune folosim noi de obicei)
– extract de vanilie

Separam albusurile de galbenusuri. Pentru inceput, frecam margarina sau untura, care trebuie sa fie la temperatura camerei, cu faina, galbenusurile si vanilie dupa gust. Amestecam laptele, zaharul si drojdia si lasam maiaua sa dospeasca 10 minute. Va creste destul de mult in volum. In mijlocul amestecului de faina facem o gropa, punem maiaua si framantam pana obtinem un aluat omogen.

Impartim aluatul in 3 parti egale si intindem prima foaie (cu sucitorul). O asezam in tava tapetata cu hartie de copt. Peste prima foaie vine intinsa prima crema, respectiv dulceata amestecata cu 250 gr nuca macinata.

Apoi intindem a doua foaie si o asezam peste crema cu dulceata. Batem albusurile spuma impreuna cu 250 gr de zahar. Vom obtine o spuma tare, in care incorporam restul de nuca macinata. Punem crema peste a doua foaie si acoperim prajitura cu cea de-a 3a foaie de aluat.

Se lasa prajitura la dospit, in tava, intr-un loc caldut, timp de o ora. Intre timp, nu uitati sa incingeti cuptorul la 180 de grade si sa asezati gratarul pe trapta din mijloc. Dupa ce a trecut ora de dospit, coacem prajitura 30-40 de minute la 180 de grade, pana trece testul scobitorii. O scoatem din cuptor, o lasam sa se raceasca putin si o glzuram, fie folosinf glazura instant, fie facem un amestec din: 150 gr zahar pudra, 2 linguri de ulei, 3 linguri de apa si 50 gr de ciocolata amaruie topita. Lasam prajitura sa se aseze, peste noapte, astfel foile devin mai moi si mai usor de taiat. Sa va fie de bine!

9 Comments

  1. esti si prajitura copilariei mele, sa stii! Numai ca noi ii zicem Greta-Barbo..habar nam de ce, nu m-am intrebat niciodata de unde vine numele si de ce… la fel si in cazul lui Petre Roman :P.
    Ti-a iesit foarte faina si cred ca foarte gustoasa!

    P.S. Ultima data am mancat acu 2 saptamani ca mi-a trimis bunica pachet. a fost minunata, iar amintirile si mai minunate!

  2. Anonymous

    DACA ESTE DIN ALUAT DOSPIT NU SE USUCA I N 2-3 ZILE?

  3. Anonymous

    e super buna prajitura ,am facut si eu aseara , e foarte simplu de facut ,cu aluatul se lucreaza foarte usor,si pe deasupra e foarte,foarte buna.Multumim foarte mult pentru reteta,sa-ti dea D-zeu sanatate!!

  4. Anonymous

    Buna,
    As avea o intrebare daca folosesc zaharul pentru aluat, cat zahar folosesc la albusurile batute spuma si amestecate cu nuca macinata. Si nu e cam mult lapte(200 ml) pentru 500 gr faina caci mi-a iesit un aluat foarte moale de nu puteam sa-l intind foaie? Te rog lamureste-ma. O zi buna,
    Adriana

  5. Anonymous

    Zserbó se numeste. Bine stii, se pronunta Jerbo.
    Inca nu am avut curaj sa-l prepar, am avut impresia ca e ceva foarte complicat. Voi aduna curaj, si-l incerc.
    Zserbó era un cofetar vestit in timpul monarchiei in Viena. In prezent se poate gusta si aceasta prajitura la Budapesta in cafeneaua-cofetarie omonim, Zserbó. Loc foarte elegant,
    scump dar merita vizita.

  6. @Ina, am mai auzit ca i se spune si Greta Garbo 🙂 cate "bordeie atatea obiceie" 🙂

    @Anonim, daca o tii mereu acoperita cu folie alimentara nu se usuca. Si oricum, la cat e de gustoasa, nu stiu daca apuca sa stea 3 zile :))

    @Adriana, la aluat, pentru maia, se foloseste o linguar de zahar iar pentru albusuri 250 gr. Trebuie sa lasi maiaua sa creasca, va capata consistenta mai groasa decat aluatul de clatite. Daca a iesit aluatul prea moale a fost maiaua necrescuta, respectiv drojdia nu a fost buna.

    @Anonim, da Zserbo ii spune 🙂 Dar am gasit-o sub diverse denumiri, asa ca le-am scris pe toate, ca sa nu se creeze confuzii

  7. Anonymous

    Am facut si eu prajitura,a iesit super delicioasa,fcrageda,nici n-am mai apucat s-o glazurez,am pudrat-o doar cu zahar pudra si s-a trecut la mancat….ms f mult pt reteta

  8. buna Teo. ce as putea pune in loc de nuca? multumesc!

  9. Anonymous

    Bravo, Teo! Pui atata suflet in ceea ce faci si asta se simte, sa stii.:)
    Am vazut ca cineva intreba in comentariile anterioare daca prajitura se usuca repede: nu se usuca pt ca are in compozitie mult unt care o mentine frageda (aluatul dospit obisnuit nu contine asa mult unt). Eu dintr-un aluat similar fac cozonac (noi in familie il numim 'cozonac semidospit') care are o textura perfecta, se pastreaza fraged multe zile fara nicio problema. Prajitura aceasta imi aduce si mie de copilarie, de caietul cu retete al mamei mele…
    Ana

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.