Nu am mai pus de multa vreme un tutorial de decoupage si nu pentru ca nu as fi facut tot felul de decoratiuni pentru umila mea casuta, ci pentru ca am tot uitat sa descarc pozele. Tutotialul de azi e unu special, dedicat prietenilor mei Cristina si Sergiu, care au avut nunta anul asta (Doamne ajuta-le sa fie o casnicie minunata, incununata cu o pereche de gemeni, asa cum isi doresc) si le-am facut cadou de casa noua, mai bine zis de baie noua, decoratiunile cu teme marine, ca asa ii plac Cristinei. Daca ati urmarit pana acum tutorialele de decoupage, sigur sunteti familiari cu tehnica si produsele pe care le folosesc, de obicei cumpar materialele de pe www.complexart.ro.
Materiale necesare:
– 2 placute de lemn, 16x16cm
– 2 servetele cu teme marine
– un cufar de lemn
– lipici cu lac pentru decoupage
– foarfeca
– surubelnita
– smirghel
– vopsea de baza alba (grund)
– vopsea acrilica alba
– vopsea acrilica albastru deschis
– vopsea acrilica rosie
– lac de crapare cu o singura componenta
– pensule
– pistol de lipit cu silicon
– scoici si pierticele
– sablon cu litere
– lipici temporar pentru sabloane
– 2 bucati de burete
Incepem cu placutele de lemn, pe care le dam bine cu smirghel ca sa avem o suprafata cat mai uniforma. Vopsim fiecare placuta cu un strat de grund alb, il lasam se se usuce bine, apoi aplicam un strat de vopsea acrilica alba. Dupa ce placutele sunt perfect uscate, pregatim servetele, eu am folosit unul cu un mini-pirat si unul cu dungi albe si bleumarine. Taiem o bucata de servetel cat placa de lemn (16x16cm), adica fix o fata dinc ele 4 ale servetelului.
Pe placuta de lemn uscata, aplicam un strat de lipici pentru decoupage, stratul nu trebuie sa fie foarte gros, pentru ca ricsam sa udam prea tare servetelul, care se va rupe. Desfacem cu grija servetelul (nu uitati ca servetele bune pentru decoupage sunt cele cu 3 straturi) si vom folosi numai stratul superior, cel cu modelul. Lipim cu grija servetelul pe placuta si folosim o bucatica de burete pentru a uniformiza servetelu. Cu cat mai putin cute si bule de aer, cu atat mai bine. Puteti folosi bureti speciali pentru decoupage sau bucatele dintr-un burette cosmetic, de exemplu (buretii aceia pentru aplicarea fondului de ten sunt perfect).
La fel procedam si cu a doua placuta, urmand aceeasi pasi, cu diferenta ca aici am folosit alt servetel.
Pana placutele de lemn stau la uscat, noi ne ocupam de cufar: desfacem cu grija incuietorea si balamalele, folosind surubelnita si le punem bine, sa le si gasim ulterior (eu am aruncat unele din greseala, de asta insist sa aveti grija unde le puneti). Ne ocupam intai de capac, pe care la fel, il “smirgaluim” bine, ca sa fie uniform, apoi il dam cu un strat de grund, lasam sa se usuce, apoi 1-2 straturi de acrilica alba, lasand bine la uscat intre straturi, apoi, cand vopseaua e uscata, urmeaza un strat de lipici pentru decoupage.
Pe capac am aplicat un servetel cu dungi, acelasi model ca sic el de pe placuta de lemn (la fel, nu uitati sa desfaceti cele 3 straturi ale servetelului si sa foloositi numai stratul superior). Lipim cu grija servetelul, il nivelam cu buretele si taiem cu grija, cu foarfeca sau un cutter excesul. Pentru ladita cufarului, urmam aceeasi pasi: smirghel, grund alb, 2 straturi de acrilica alba. Pentru a scurta timpul de uscare dintre straturi, folosi cu incredere uscatorul de par. Peste stratul de acrilica alba, urmeaza un strat de lac de crapare, un strat generos, pe care il lasam cateva minute sa se usuce, pana apar niste bule pe suprafata lui, apoi aplicam vopseaua albastru deschis si folosim uscatorul de par pentru a accentua crapaturile. Acesta e scopul lacului de crapare: il aplicam peste o vopsea acrilica, apoi peste lac aplicam o alta vopsea acrilica, in culoare contrastanta, iar aceasta se va crapa, lasand sa se vada vopseaua acrilica de baza. Apoi folosim lipiciul temporar si sablonul pentru a decora cufarul. Aveti AICI detaliati toti pasii pentru folosirea sablonului in decoupage.
Eu am folosit vopsea acrilica rosie pentru a decora cufarul in ton cu servetelul folosi pentru tablouri, apoi lipiciul cu silicon pentru a aplica pietricele si scoici, atat pe tablouri cat si pe cufar. La final, nu ne ramane decat sa dam totul cu un lac final sau cu lipiciul cu lac pentru decoupage. Nu uitati: nu dam cu lac final unde am folosit lacul de crapare, avem toate sansele sa se stranga vopseaua. Tabloul si capacul cufarului le lacuim inainte de a aplica scoicile si pietricele.
Sper ca am fost destul de clara in explicatii, se poate sa fi omis ceva, pentru ca deja sunt atat de priceputa incat fac decoupage atat de natural si de perfec…glumesc! Sper ca se intelege cand glumesc, ca sa nu-mi aud pe urma cum fac pe perfecta 🙂 Astea fiind spuse, va rog sa imi lasati comentarii cu orice nelamurire aveti si sper sa o pot…lamuri, cum ar veni, ca sa puteti face decoupage. Sincer, pe langa faptul ca veti avea niste decoratiuni absolute unice si facute de mana voastra, e un hobby foarte relaxant, pentru mine cel putin e o evadare din cotidian si o sursa de liniste. Sa va fie de bine 🙂
Eram pregatita moral sa balesc din nou in fata ecranului la o reteta traznet, cand colo dau peste cutiuta asta in culorile mele preferate 🙂
Kadia draga, ma bucur tare ca iti plac! Stiu ca tu apreciezi chestiutzele astea handmade! te pup!
Superb cadoul! Ar trebui sa incepi sa scoti la licitatie, eu as fi prima care ar licita, norocul meu cu cufarul condimentat ca tare este apreciat la locul lui de cinste :)! Esti foarte talentata si ai multa imaginatie, poate te gandesti la ideea cu licitatia, macar sa profitam si noi :)….
ma gandesc, promit! ma bucur foarte tare ca va plac, le fac cu mult mult suflet, sa stii 🙂
buna. scuze daca intrebarea mea o sa ti se para aiurea . in tehnica decoupage se folosesc servetele de masa cu imprimeu sau unele speciale? multumesc anticipat pentru raspuns.have a nice day!
Lavinia, nu e deloc aiurea intrebarea 🙂 orice servetel in 3 straturi merge 🙂
ce frumos ti-a iesit!
buretele acela e special pt asa ceva?
multumesc! da da, e special pentru decoupage, dar se poate folosi si orice fel de alt burete
Multumesc pentru tutorial, este super pentru mine avand in vedere faptul ca sunt o persoana ceva mai modesta cand vine vorba de cheltuili deci a mai mult decat bine venit un astfel de tutorial.