Cum fierbem apa?

Cine s-ar fi gandit ca se poate scrie un articol intreg despre cum fierbem apa? Probabil ca nimeni, insa eu m-am gandit ca sunt unele informatii, tips & tricks care v-ar fi de folos.

De ce sa nu folosim apa deja calda de la robinet? Ei bine, pentru ca apa calda poate fi tratata cu substante si in plus de asta, sta de ceva vreme pe conducte… asa ca, pentru gatit si fiert diverse chestiuni, e de preferat sa folositi apa rece.

Nu umpleti oala cu apa la refuz, riscati sa dea in foc. De altfel, orice fierbeti in apa si deci adaugati in oala va creste volumul. Alegeti intotdeauna o oala incapatoare, de volum mai mare decat cantitatea de apa pe care urmeaza sa o folositi. Apa fierbe mai repede atunci cand oala are capac, conditia este ca acesta sa i se potriveasca la fix.

Apa fierbe atunci cand baloane mari de apa pornesc din fundul oalei si urca pana sus. Balonasele care stau pe fundul oalei sau pe pereti si nu se misca deloc sunt doar bule de aer si nu indica fierberea. E foarte important sa stiti sa delimitati exact momentul in care apa incepe sa fiarba, e util atunci cand fierbeti oua, paste, orez etc.

Temperatura apei, in conditiile in care apa fierbe la 100°C

apa calduta (calaie) – 30° – 40.5° – comparabila cu temperatura corpului
apa calda – 46° – 49° – apa inca se poate atinge cu mana
apa fierbinte – 54.5° – 57° – apa nu se poate atinge fara a va arde
apa incepe sa fiarba – 71° – 82° – apa incepe sa tremure
fierberea la foc scazut – 85° – 93°

Bine de stiut!
– Sarea, zaharul si in general orice alta substanta adaugata in apa creste temperatura apei cu aproximativ 5° si implicit scade timpul de preparare al mancarii.
– Punctul de fierbere al apei este cu 1°-2° mai scazut in zilele ploioase fata de cele insorite. Asa ca, mancarea fierbe mai greu cand afara e furtuna!
– Punctul de fierbere al apei difera in functie de recipientul in care am pus apa pe foc. Apa aflata intr-o oala ingusta si inalta fierbe mai greu decat aceeasi cantitate de apa pusa la fiert intr-o oala intinsa si mai putin inalta.
– Cu cat va aflati la o altitudine mai mare, cu atat apa fierbe mai repede! Explicatia e foarte simpla: cu cat altitudinea creste, cu atat scade presiunea atmosferica. Cu cat presiunea atmosferica e mai mica, cu atat moleculele de apa se imprastie mai usor in aer. Cu fiecare 300 m peste nivelul marii, temperatura de fierbere a apei scade cu aproximativ 0.1°

6 Comments

  1. Didona

    Interesant… Mi-a placut sa citesc.

  2. Mamichan

    Interesant articol!Multumim mult

  3. Anonymous

    ;))
    faza cu apa si recipientul e pura fizica;))
    fain articol teo! ce am invatat e de la tine si feirtul apei? ca tre sa pun sare in H2O cand fierb oua (ca sa nu se sparga)
    nota 10
    AndreeaR

  4. just memories

    eu mai stiam ca pana nu incepe sa fiarba apa nu se pune sare pt ca incetineste procesul

  5. Anonymous

    Cand se fierb oua se pune sare pentru a se dezlipi coaja mult mai usor…e bine cand faci oua rosii la Paste.

  6. Anonymous

    Eu o fierb in fierbator ( 3-4 minute) si dupa aia o pun in oala…cred ca e mai simplu 😀

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.