Castraveti murati in otet

Cu cata bucurie am pus anul acesta castravetii murati, numai la gandul ca in trimestru I de sarcina am dat gata cateva borcane bune! Acum m-am gandit ca e timpul sa recuperez si sa imi fac proviziile pentru la anu’ (nu, nu imi mai doresc inca o sarcina la anu :)) )

Am pus castravetii dupa reteta din caietul lui Buni. Nu stiu daca v-am mai zis de Buni, ea e bunica mea draga, din partea mamei, care m-a crescut si care ma invata in continuare tot felul de chestiuni legate de bucatarie. Nu gateste ea “modernisme” dar in preparate traditionale e mai mult decat experta. Clatite ca ale ei, prajituri cu mere, spanac si mai ales sarmale, nu am mancat niciodata, nicaieri. Sarmale am invatat sa fac de la ea, si sarmale in varza dulce, si in varza acra, si cu pasat, si cu ciolan. Anul asta am pus castraveti murati, ardei iuti in otet si zacusca dupa retetele ei. O minunatie!! Toate! Nu va pun poza cu Buni, ca mi-e ca mi-o furati 🙂

Ingrediente pentru castraveti murati:

  • 4-5 kg de castraveti (am pus ochiometric)
  • 1 L de otet
  • 4 L de apa
  • 5-6 linguri de sare pt muraturi (sare grunjoasa neiodata se pune la muraturi)
  • 4-5 linguri de zahar
  • 2 radacini de hrean taiate fasii pe lung
  • 2-3 morcovi taiati rondele
  • crengute de visin
  • tulpini de marar
  • foi de dafin
  • boabe de mustar
  • boabe de piper

La inceput pregatim borcanele, fie de 2l, de 5l sau de 800 ml, dupa cum am avut in camara. Le-am spalat foarte bine si le-am dat cateva minute in cuptorul incins, pentru sterilizare. Cand s-au racit, am cladit in fiecare borcan castravetii, pe inaltime, apoi am strecurat printre ei fasii de hrean, rondele de morcovi, crengute de visin si marar.

Pentru zeama de pe castraveti, am dat in clocot apa cu otetul, am pus apoi sarea, zaharul, boabe de mustar si piper is frunze de dafin. Am lasat saramura la racit (nu de tot, doar putin, pt ca mi s-a intamplat sa o torn fierbinte si sa crape borcanul, chiar daca l-am pus pe cutite). Apoi am turnat lichidul foarte incet peste castraveti. Ideea e sa turnati zeama cu un vas cu cioc si foarte incet, pentru ca aerul sa fie impins in afara borcanului si sa se creeze vidul ideal pentru muraturi.

Pentru siguranta asezati borcanul pe o lama de cutit.

Am turnat apa exact pana unde incepe filetul borcanului, apoi am sigilat borcanele (unele le-am capsat, altele aveau capace infiletate). Daca le sigilati cu celofan, puneti celofan dublu, pe care il umeziti putin ca se fie foarte intins.

Cam asta e procedura. Am depozitat borcanele in camara si le deschid mai incolo, pt ca inca mai am un mega borcan de 5 l ramas de anul trecut.

Inca ceva: incercati sa alegeti castraveti lunguieti si nu foarte mari, pentru ca la cei mari puteti avea surpriza ca dupa ce se mureaza sa fie goi pe dinauntru. Au am pus si mici (cumparati) si mai maricei (din gradina).

57 Comments

  1. Buna

    Ai pomenit ceva de ardei iuti in otet, imi poti da si mie reteta?

    Multumesc

  2. Cristina

    Ai uitat sa spui cata apa a fost necesara pentru prepararea solutiei. Daca se poate…
    Multumesc anticipat.

  3. Lori, revin maine cu reteta de ardei iuti in otet 🙂

    Cristina, am pus in jur de 4 l de apa.

  4. Multumesc, Teo. Astept cu nerabdare.

  5. DiAnais

    Asteptam cu nerabdare retetele tale pentru muraturi!
    Nu stiu cum se face dar de fiecare data cand ma iau dupa retetele tale imi iese bine desi sunt putin anti-talent la bucatarie. Asa ca vroiam sa pun si muraturile dupa instructiunile tale 🙂

  6. DiAnais

    Am si eu o intrebare, poate ai timp sa imi raspunzi…daca renunt la zahar se strica reteta? Pentru ca mie imi cam displace gustul dulceag la castraveti dar nu am curaj sa schimb reteta fara sa intreb un specialist :).
    Multumesc.

  7. Chiar nu stiu ce sa zic…are si zaharul lorul lui in conservarea castravetilor. dar ma crezi pe cuvant daca iti spun ca murati asa, dupa reteta asta, castravetii chiar nu au gustul acela dulceag pe care il au castravetii din comert.

    Daca ii pui in saramura sunt prea acrii si prea putin aromati. mai bine respecta reteta, si cand deschizi borcanul, toni apa de pe ei si o inlocuiesti cu apa rece, asa nu sunt nici foarte acri, nici dulci.

    te pup 🙂

  8. DiAnais

    Am respectat intocmai reteta ta. Am gustat saramura si nu era dulce deloc deci am sperante ca anul asta vor iesi buni. 🙂

  9. Dia, sper sa nu ma injuri, dar mie nu imi plac deloc castravetii murati din comert, care sunt dulci si…denatureaza in viziunea mea notiunea de castravete murat. Pt mine, castravetii murati trebuie sa fie acrisori..asa ca, sa nu te astepti sa fie foarte dulci 😀 Insa, asa cum am scris mai sus, cand desfaci borcanul, toarna apa de pe castraveti si inlocuieste-o cu apa rece.

    Eu garantez ca ies foarte buni, dar pana la urma este o chestiune de gusturi 🙂

    Sper totusi sa iti placa 🙂

  10. DiAnais

    Pai exact asta ziceam si eu mai sus, ca nu ii vreau deloc dulci, si mai ales, nu ca cei din comert. Chiar din motivul asta te intrebasem dac pot renunta la zahar.Am pus insa, pentru ca intr-o reteta toate ingredienele sunt puse cu cap si nu imi pare rau caci atunci cand am gustat-o zeama era chiar buna (deloc dulce)!

  11. Uai ce ma bucur ca mi-ai scris, Dia! Chiar ma gandeam daca imi scrii azi sa ma dracui :)) Am patit-o cu castravetii, pentru ca sunt persoane care ii fac dulci si mi-au reprosat ca ai mei sunt acrisori 🙁

  12. DiAnais

    Draga Teo, am gustat in sfarsit castraveciorii si sunt grozavi. Acrisori intr-adevar dar exact pe gustul meu.
    Cred insa ca nu am pus destula sare dar nu-i capatul lumii. Foarte buni si asa!

  13. rakhel

    TEO , am o rugaminte , scrie-mi un pic daca ai o reteta cumva , castraveti cu cu alte legume .mi se fac inca castravetii si as vrea sa asortez cu ceva pentru borcane de 800 .iti multumesc , va pup !

  14. Anonymous

    🙂

  15. Anonymous

    in reteta nu apare cantitatea de apa.

  16. Anonymous

    Am facut si eu astazi castraveti murati dupa aceasta reteta – din 6 kg de castraveti mi-au iesit 17 borcane de 800 ml (cantitatea de lichid folosita a fost cea din reteta : 1 l otet si 4 litri apa si a ajuns "la fix").
    Ca sa nu se aparga borcanele eu le asez pe tavile de la aragaz si torn lichidul fierbinte in ele; nu mi s-a spart niciodata vreun borcan.
    Daniela

  17. Anonymous

    si eu am luat reteta! sper sa imi reuseasca! multam!

  18. puteti preicza, va rog, cantitatea de apa necesara? multumiri

  19. Anonymous

    buna….am respectat cu sfintenie reteta..[mai putin crengutele de visin]….si dupa 1 saptamana am vazut ca 2 borcane au inceput sa fermenteze…..zeama a inceput sa fie tulbure…si bucatele-le de usturoi sau oxidat…..mai este ceva de facut ?….sau le arunc pur si simplu….si din ce cauza sa facut asa ceva…?

  20. hmm, destul de ciudat. eu fac reteta asta in fiecare an si nu am patit asa ceva. cu siguranta nu e din cauza ca nu ai pus crengutele de visin. nu-mi dau seama ce poate fi, poate nu ai pus suficient otet.

    incearca sa golesti apa din borcane si sa pui din nou. sper sa ajute

  21. Anonymous

    Spune-mi te rog,pot sa pun fucks pentru muraturi in loc de boabe piper si mustar?

  22. Poti incerca, dar condimentele de la Fuchs sunt usor picante.

  23. Mihai

    Ma puteti ajuta si pe mine cu o reteta pt. gogosari ? I-as ameteca cu varza maruntita. Am mancat cand eram in facultate de la un coleg de pe la Intorsura Buzaului si au fost bestiali, nu am mai vazut insa la nimeni.

    Multumesc

  24. Anonymous

    Pai daca nu respecti reteta !!! ce cautau bucatelele de usturoi?

  25. adriana

    daca gaseam blogul tau mai devreme…pana sa se prapadeasca tata el se ocupa de muraturi. anul acesta am hotarat sa pun dupa multi ani eu singurica castraveti murati, insa am apelat la retela si ajutorul unei matusi. mi-au iesit vreo 16 borcane de 800g. nu imi plac deloc, imi vine sa-i arunc pe toti:(. au iesit exact asa cum spuneai tu prea dulci. la toamna o sa respect sigur reteta ta. cat are bebele tau acum ? eu am o bebita de 6 luni si sunt singurica cu ea, in general gatesc doar cand doarme ea. tu cum reusesti sa faci atatea si mai ales sa te ocupi si de blog? felicitari sincere!

  26. Lorand

    Is super buni castraveciorii murati =P~ eu mor incet cand aflu ca pune mama pe iarna. mi-a zis ca ea pune si piatra vanata ca sa ramana tari castravetii si nu a mintit. nu stiu sigur cat pune dar stiu ca ii face sa ramana tari 4 ever.

  27. Anonymous

    am incercat si eu anul trecut reteta si au fost super , cine amancat din ei ia laudat anul asta tot asa am sa fac.

  28. machedone

    mersi pentru reteta
    deobicei faceam asa cum facea mama,pentru care imi trebuia 3 zile, dar anul acesta voi risca si voi face dupa aceasta receta usoara, si laudata.
    Sper sa/mi reuseasca….

  29. BooBoo

    Buna, Teo

    Am Pus castraveciori dupa reteta ta si au iesit o minunatie. 😀 Ce as vrea sa te intreb, folia pe care ai pus-o tu deasupra capacelor, de unde ai luat-o ? M-am tot uitat prin supermarketuri si nu am vazut nimic similar 🙁

    Merci frumos si mult spor !

  30. Anonymous

    salut….vroiam sa te intreb ca daca imi mai ramane zeama de la o tura o pot utiliza dupa 1…2 zile la alte borcane,daca o mai fierb, sau nu?
    ms si astept raspuns

  31. BooBoo, folia am cumparat-o de la florarie dar cu mare greu… nu prea vor sa vanda folii ce-i drept, dar merita incercat 🙂

    Referitor la zeama ramasa, n-as fi stiut ce sa spun pt ca mie personal nu mi s-a intamplat sa ramana, insa am sunat-o pe buni si mi-a zis ca se poate folosi si dupa 5 zile, cu conditia sa ii mai dai un clocot. Succes!

  32. Anonymous

    pai nimic conservant???/

  33. nu, nu trebuie conservant daca urmezi instructiunile, saramura e suficienta

  34. Andrei Lupu

    salut! borcanele de 800 de grame cu filet si capac ermetizeaza suficient sau mai trebuie sa pun si folie? cam de cate kg de castraveciori am nevoie pt 10 borcane de 800 g?

  35. Inainte sa pui muraturile, la faza de spalat a borcanelor, pune 50-100 ml de apa in fiecare borcan, pune-i capacul si apoi intoarce-l cu gura in jos. La borcanele din care curge, ia capace noi sau suplimenteaza cu celofan 🙂

  36. Anonymous

    trebuie sa punem si aspirine

  37. Anonymous

    Buna Teo esti grozava.Iti multumesc ca existi si iti spun sincer ca datorita tie stiu sa fac toata mancare,tinand cont ca de la 18 ani m-am maritat,ramanand fara familie.sotul meu adora mancarea facuta de mine si toate astea datorita tie.esti cea mai buna.cu siguranta mama mea e mandra de felul cum gatesc,tinand cont ca a murit tanara cand eu aveam 14 ani,si ne mai apucand sa ma invete.o zi buna

  38. ruxi70

    Teo, am si eu o nelamurire. Multi, dupa ce prepara muraturile, pun borcanele sa fiarba la bain-marie
    pt cateva zeci de minute. Cica asa sigur nu se strica si tin peste un an.Ce sfat imi dai?
    Felicitari pt ceea ce faci aici.

  39. Ruxi, eu personal nu le-am fiert la bain-marie. Le-am facut exact cum am scris in reteta si nu s-au stricat peste iarna.

  40. ANA MARIA

    in seara asta am sa pun i eu kteva borknele .bn dupa c va adormi miqta mea d 7 luni.am emotii nu am bagat nici1 muraturi sper sa mi iasa …ma mira k u nu ai pus conservant,p toti kre ii aud ei pun conservant,dar o sa fac k u in seara asta msss

    • Ana Maria, ma bucur ca te-ai incumetat la muraturi, chiar daca esti incepatoare 🙂 si nu iti fa griji ca nu au conservant, stau foarte bine peste iarna…eu de obicei nu prea folosesc conservant la muraturi/gemuri etc

  41. maryasha

    buna teo…cred k am sa-ti urmez reteta…k m-a impresionat, toata lumea a laudat-o si plus k e foarte usoara!
    singura nelamurire pa care o am, este concentratia otetului, cum tre sa fie? de 9% sau 6%? (k eu sunt mai novice in materie:))
    multam mult!

    • buna 🙂 e o reteta buna, noua cel putin asa ne plac castravetii murati 🙂 otetul trebuie sa fie de 9% 🙂

  42. Am folosit si eu aceasta reteta iar acum mi s-au tulburat castravetii si au inceput sa fermenteze. Sa fie oare de la usutori? Ca incepe sa se oxideze. Acum arunc saramura , inca sunt tari castraveti si incer sa pun pikant fix, dar nu il pun fierbinte, ma gandesc sa pun saramura rece. Sa vedem ce-o fi! Oricum altfel trebuie aruncati.

    • eu nu am patit niciodata si folosesc reteta asta de mai multi ani. Incearca sa schimi saramura, nu ar trebui sa fie probleme!

  43. nicoleta

    Suav5 cel mai probabil borcanele au rasuflat,altfel nu au cum sa fermenteze castravetii,si eu fac reteta asta de 12 ani si mai bine,intotdeauna am grija sa fierb borcanele la bain-marie doar pana se incinge fff bine capacul pentru un plus de siguranta ca se vor inchide ermetic.

  44. foarte tare misto

  45. la reteta de castraveti nu e trecuta cantitatea de apa. un litru de otet la cata apa? este foarte important.

  46. Cristina

    M-am uitat de 3 ori pe reteta si nu vad scrisa apa, zic in fine, este o reteta fara apa, poate daca pui mai mult zahar este ok. Imi dau seama ca un litru de otet nu imi ajunge, asa ca mai pun unul in oala si urma sa dublez cantitatile, am apucat sa mai pun zahar, cand ma gandesc sa citesc si comentariile, unde vad ca trebuie 4 litri de apa. In final te rog, mai multa atentie si responsabilitate, niste idioti ca mine se folosesc de retetele postate pe internet si arunca banii pe fereastra daca nu sunt atenti.

    • Cristina, multumesc pentru observatie. Am adaugat cantitatea de apa si in lista de ingrediente din textul retetei.

  47. Cristi

    Vreau sa spun ca detin o reteta similara cu a ta, doar ca la mine am ceva ceapa in interior si tu ai ceva de la visin. Crezi ca gustul va fi diferit cu mult? Ceapa va veni cateva felii la un borcan de 700.
    Si inca ceva: eu vreau sa pun la butoias de 5L, de plastic. Crezi ca o sa o dau in bara ca nu folosesc borcane?

    • Cristi, eu personal nu am pus niciodata muraturi la butioas, numai la borcan, dar stiu foarte multa lume, inclusiv din familia mea care procedeaza asa, mureaza la butioas vreau sa spun si ies foarte ok. Ceapa nu schimba foarte mult gustul, mai pun si eu cateodata la castraveti. Spor la pus pe iarna!

  48. bancea iosif

    retete:
    1 l otet,2 l apa=3 l solutie 3 gr. – acri
    1 l otet,3l apa=4l solutie 2,25 gr – acrisori
    1 l otet,4l ap=5l solutie 1,8 gr.- potriviti
    1 l otet,5l apa=6l solutie 1,5 gr. – dulci
    sare 25-35 gr. la 1 litru solutie
    zahar 25-100 gr. la 1 litru solutie
    1.10.2014

  49. bancea iosif

    solutie de x gr.=(grade)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.