Iulie. 9 iulie. Ziua in care, in fiecare an de cand ma stiu, o sarbatorim pe ea Buni Sia ♥ Anul acesta, draga noastra draga, a implinit 82 de ani. Sigur ca, la fel ca in fiecare an, i-am facut un tort delicios, cu tot ce ii place ei. Asa s-a nascut reteta de Tort cheesecake cu vanilie pe care vi-o arat azi.
Despre Buni Sia v-am povestit de foarte multe ori de-a lungul celor 11 ani de existent ai blogului si este eroina noastra. Alaturi de Bubu Doru, au fost cei care si-au luat rolul de parinti cand mama a fost plecata in America, iar Bubu a devenit taticul nostru imediat dupa ce a murit tata. Realizez acum, fiind mare si mamica la randul meu, cat de greu le-a fost. De fapt, toata existenta lor s-s construit in jurul nostru. Buni Sia a iesit la pensie cand s-a nascut Rares, fratele meu. Bubu Doru a iesit la pensie cand m-am nascut eu, 5 ani mai tarziu.
Nu i-am auzit plangandu-se ca au pensiile mici pentru ca au iesit in pensie anticipat. Nu ne-au facut niciodata niciun repros, desi STIU cat de greu a fost sa ramai cu doi adolescenti, unul de 15 ani si unul de 20. Si totusi, ei ne-au crescut fara a comenta o data, ceva.
Dar sa va spun acum si lucruri mai vesele 🙂 Azi vreau sa va povestesc putin despre “expresiile lui Buni Sia”, patentate deja si folosite de toata familia Duma-Gurdean si adoptate chiar si de Sergiu acum!
- “Vezi-ti de treaba ta!” – sau expresia cu care Buni Sia incheie orice discutie in care s-au spus prea multe si efectiv nu mai vrea sa o continue. O foloseste de cand eram mici si practice este echivalentul lui “lasa-ma-n pace” sau “du-te in camera ta!”.
- “Stei, stei, stei! Stei sa-ti spun!” – sau echivalentul lui “acuma vorbesc EU!”. Este momentul in care toata lumea stie ca Buni s-a saturat sa atatea explicatii si atata vorba lunga si e momentul in care spune EA ce e de spus. Si nu, nu am scris gresit, nu este “stai”, ci “stei!”, semn ca Buni deja isi cam pierde rabdarea si ar fi bine sa o asculti 🙂
- “Si tu ce-ai spus? Si el ce-o spus?” Buni Sia iubeste sa iti faca “o cafeluta” si sa stam “la povesti”. Cand se entuziasmeaza foarte tare de poveste, intra in febra lui “Si tu ce-ai spus? Si el ce-o spus?” care de fapt este un sir de intrebari, la care nu are rabdare sa primesca raspuns. Te intrerupe in mijlocul raspunsului la “si tu ce-ai spus” si te intreaba “si el ce-o zis?”. Tu incepi sa raspunzi, ea raspunde in mijlocul frazei tale “iooooi, si atunci? Tu ce-ai zis?” 🙂 Bineinteles ca Luca e la fel de nerabdator ca ea si ii raspunde mereu “Stai un pic tu Buni, sa iti spun ce-am zis io!” 🙂 Oricum, cea mai amuzanta este cand te intrerupe abia ce ai deschis gura sa ii raspunzi la “si tu ce-ai zis” ca sa spuna, foarte nemultumita, “trebuia sa ii spui ca…”. Si mama Lucia ii raspunde “no bine mama, stiu ce sa ii spun!” si Buni nu se da batuta: “da…stii tu…nu stii tu!”
- “Zice ca…” este una dintre cele mai folosite expresii in momentele de dezbateri. Nu stim cine zice si ce zice, dar Buni este la curent cu TOT ce se intampla in lume si incepe transmiterea de informatii cu “zice ca…”. Mama Lucia o intreaba mereu “tu mama, cine zice ca?”. Si Buni Sia incheie acestea “obraznicie” foarte simplu: “vezi-ti de treaba ta, Luci!”
- “Bagi ziua-n noapte!” este expresia lui Buni Sia cand este exasperata de lenea ta si mai ales pentru ca nu faci CE trebuie, CAND trebuie. Unde CAND trebuie este CAND SPUNE EA. Iti spune de cateva ori frumos, apoi totul se termina cu o mare dezamagire din partea ei. Iti arunca privirea “aceea” , da din mana dezamagita si iti aplica un “atata poti baga ziua-n noapte!”. Apoi isi petrece vesta sau jerseul si pleaca foarte dezamagita ca esti lenes 🙂
Ea este Buni Sia si nu o vedem de draga! Toti o iubim, ea ne iubeste pe toti, cum numai o bunica sau o strabunica poate iubi! Asa ca, nu puteam sa nu o sarbatorim cu un tort care sa ii mearga pana la suflet – Tort cheesecake cu vanilie.
Toate ingredientele le gasesti in magazinele LIDL
Tort cheesecake cu vanilie – tot ce trebuie sa stii despre reteta
- Desi pare un tort complicat si sofisticat, este foarte simplu de pregatit. Blatul este un blat simplu, in care pur si simplu amesteci ingredientele cu mixerul, in oridnea lor. Nu trebuie sa separi oua, nu trebuie sa bati bezea, nimic complicat.
- Blatul este unul foarte umed si pufos, nu are nevoie de insiropare.
- Eu am copt 2 blaturi de 20cm diametru si au iesit inalte. Daca doriti, puteti coace si in tava de 23-25 cm diametru, insa tortul nu va iesi la fel de inalt.
- Daca nu aveti 2 sau 3 tavi individuale pentru a coace blatul, puteti coace intr-o singura tava, apoi il lasati sa se raceasca si il taiati in 2 sau 3 felii.
- Umplutura este de fapt un cheesecake fara coacere, foarte usor de preparat. Trebuie sa aveti grija doar la folosirea gelatinei. Asa cum spuneam si in reteta, gelatina (indiferent ca este granule sau foi) se lasa la inmuiat in apa rece, apoi se topeste la baie de abur cu grija, pentru a nu da in clocot. Gelatina se topeste pana devine aproape lichida, apoi se adauga in crema.
- Stratul de dulceata de zmeura este optional, desigur, insa adauga un plus de gust, culoare si actioneaza asupra blatului ca un sirop.
Ingrediente pentru Tort cheesecake cu vanilie – Ingrediente pentru blat
- 350g faina Castello
- un pliculet praf de copt Castello
- un praf sare Castello
- 180g unt Pilos (moale, la temperatura camerei)
- 300g zahar tos Castello
- 3 oua
- 150ml lapte Pilos
- 180g iaurt grecesc Pilos
- miezul de la o pastaie de vanilie Belbake
Ingrediente pentru Tort cheesecake cu vanilie – Ingrediente pentru umplutura
- 300g (3 cutii) crema de branza Goldessa Natur
- 300g mascarpone Lovilio / Italiamo
- 160g (2 plicuri) zahar pudra vanilat Castello
- miezul de la o pastaie de vanilie Belbake
- coaja si sucul de la o lamaie
- 2 plicuri gelatina Castello
- 100ml apa
- 4 linguri dulceata de zmeura
Ingrediente pentru Tort cheesecake cu vanilie – Ingrediente pentru crema
- 200g mascarpone Lovilio/ Italiamo
- 200g crema de branza Goldessa Natur
- 80g zahar pudra vanilat Castello
- o lingurita coaja de lamaie
Pentru blat, incepem prin a incinge cuptorul la 180°C si tapetam cu unt si faina sau unt si hartie de copt doua tavi de 20-23 cm diametru. Punem in mixer untul moale, zaharul, faina, praful de copt si sarea. Amestecam cu mixerul pana avem o compozitie ca un pesmet mare. Adaugam ouale pe rand, amestecand dupa fiecare. Tragem din cand in cand cu spatula compozitia de pe peretii vasului, pentru a se amesteca uniform. Adaugam apoi laptele, amestecam.
La final punem si vanilia si iaurtul, amestecam pana avem o compozitie omogena. In cazul nostru, a amestecat Luca, pentru ca si-a dorit foarte mult sa ajute si el la tortul lui Buni Sia 🙂 Cand avem compozitia omogena, o distribuim in cele doua tavi. Coacem blaturile 35-40 minute sau pana trec testul scobitorii. Lasam sa se raceasca in tava, apoi le rasturnam pe doua gratare de bucatarie, pentru a se raci complet. Cand blaturile sunt reci, tapetam una dintre tavile in care le-am copt cu folie alimentara si punem primul blat in tava.
Pentru umplutura, amestecam cele doua plicuri de gelatina cu 100ml apa rece. Lasam amestecul sa stea pana avem un jeleu. Topim apoi acest jeleu la baie de abur, cu grija sa nu dea in clocot. Daca fierbe, gelatina isi pierde proprietatile. Cat timp gelatina sta la inmuiat in apa, amestecam crema de branza, mascarpone, zaharul pudra, vanilia, sucul si zeama de lamaie. Adaugam apoi si gelatina topita. Omogenizam.
Peste blatul din tava, punem dulceata de zmeura, nivelam. Punem apoi umplutura de branza si o nivelam cu spatula. Asezam al doilea blat, apasam foarte bine. Dam tortul al rece minim 3-4 ore, de preferinta peste noapte. Pregatim crema pe care o vom folosi pentru a imbraca tortul: 200g crema de branza natur, 200g mascarpone, 80g zahar pudra vanilat, coaja de lamaie. Le amestecam pana granulele de zahar nu se mai simt. Lasam crema la frigider cat timp sta si tortul. Cand umplutura s-a intarit, putem scoate tortul din forma, cu ajutorul foliei alimentare. Imbracam tortul in crema pregatita si il decoram…cum stim noi mai frumos 🙂
Tort cheesecake cu vanilie este perfect pentru zilele dde nastere si mesele de sarbatoare. Arata spectaculos, mai ales daca il imbracati in crema, asa cum am facut eu si apoi il decorate frumusel. Buni Sia a fost foarte incantata de el si “zice ca” este unul dintre cele mai bune torturi pe care le-a mancat vreodata!
Sper sa incercati si voi reteta de Tort cheesecake cu vanilie si…sa va fie de cel mai bine!
Teo draga in crema 300g (3 cutii) crema de branza Goldessa Natur este correct? 3 cutii is 600 de grame :), 200 de grame are o cutie. Avem nevoie de 3 cutii sau de 300 de grame? 🙂
Eva, sunt 500g in total. Am scris 3 cutii in sensul ca de atatea vom aea nevoie. 300 g intr-o parte si 200g la crema.
Buna! Cum ai facut glazura? 🙂
Salut. Este glazura de ciocolata topita cu putina smantana pentru frisca, am mai multe retete la torturile de pe blog. Nu este obligatoriu sa ii pui glazura, poti pur si simplu sa imbraci tortul in crema.
Delicios!Se poate insiropa?
Se poate, insa nu este un blat uscat. Are iaurt si unt, acestea il fac putin mai umed.