Pide turcesti

pide turcesti

Nici nu a inceput bine 2016 si…deja sunt nostalgica si cu gandul la vacanta. Pe langa timpul petrecut cu familia, cel mai mult iubesc calatoriile. As pleca oricand, oriunde! Sunt genul acela de om care are tot timpul geanta pregatita si doar astepta sa spuna cineva “ai vrea sa mergem?…” si raspund DA inainte sa stiu unde 🙂 Cand calatoresc iubesc tot: de la impachetatul bagajului, de la listele si emotiile dinainte, de la fluturii in stomac pe care ii am de fiecare data cand decoleaza avionul si apoi, cand in sfarsit ma vad ajunsa, incepe marea Aventura! Incerc mereu sa interactionez cat mai mult cu localnicii, sa mananc tot ce este e mancat specific locului, sa ma plimb pana nu ma mai tin picioarele, sa fac poze peste poze si apoi…sa mananc din nou ceva bun!

Anul trecut am petrecut cateva zile de vis la Istanbul. Turcia este speciala pentru mine, a fascineaza cat de frumos se imbina Europa si Asia si asta se refecta in tot, mai ales in mancare. Pide sau pita turceasca, este o lipie are forma specifica de barcuta si diverse umpluturi, iar in perioada de Ramadan, pide se fac fara umplutura de carne si se pune deasupra un amstec de galbenus sau ou batut. Pide turcesti este si una din primele mancaruri pe care le-am incercat, in prima seara in Istanbul, imediat dupa ce m-am minunat de impresionanta Taksim Meydanı – Piata Taksim si apoi am luat-o in plimbare pe strada pietonala Istiklal Caddesi, pe care circula si tramvaiul antic, iconic pentru Istanbul. Ne-am oprit la un restaurant pe mai multe nivele, unde bucatarii gateau in bucataria deschisa si se jucau, pe blatul mare de marmura, cu aluatul care s-a transformat in pidele pe care le vedeti mai jos, in variant cu umplutura si in varianta “de post:, pentru Ramadan.

pide turcesti

pide turcesti

pide turcesti

Mi-a fost atat de dor de Istanbul incat am vrut sa il aduc in bucataria mea cu reteta de azi – Pide turcesti! Am mers frumusel la Lidl, mi-am luat toate cele trebuincioase si mai ales cabanosii cu ardei iute Pikok, care seaman atat de mult la gust cu Sujuk , carnaciorii picanti turcesti. Am facut un aluat foarte simplu, pentru care am folosit faina Castello 650, o faina perfecta pentru paine. Si, pentru pide frumusele si foarte gustoase, am pus si oua de prepelita. A iesit o nebunie si concluzia lui Luca: “vreau si eu la Istanbul!” 🙂

pide turcesti

pide turcesti

pide turcesti

Ingrediente pentru 4 portii:
Timp de preparare: 30 min, timp de asteptare: 2 ore, dificultate redusa

– 400g faina Castello 650
– 250ml apa calduta
– 5g (o lingurita) zahar Castello
– 5g (o lingurita) sare Castello
– 7g (un pliculet) drojdie uscata Belbake
– 20ml ulei de masline Primadonna

pide turcesti

Intr-un bol mare cernem faina si sarea, facem o gropita in mijloc si turnam apa calduta, amestecata cu zaharul si drojdia, amestecam cu lingura pana nu se mai vede faina, apoi turnam deasupra uleiul de masline si framantan 10 minute sau pana avem un aluat foarte bine legat si elastic. Mutam aluatul intr-un bol curat, uns cu putin ulei de masline, il acoperim cu folie alimentara si il lasam sa dospeasca minim 2 ore sau pana isi dubleaza volumul, intr-un loc caldut. De obicei, eu las alatul la dospit in cuptor, cu becul acestuia aprins. Daca doriti sa pregatiti aluatul pentru a doua zi, puteti sa acoperiti bolul cu folie si sa il dati la frigider pana a doua zi. Va dospi la fel de frumos. Trebuie doar sa nu uitati sa il scoateti din frigider cu o ora inainte de folosire, pentru a ajunge din nou la temperatura camerei.

Framantam aluatul din nou si impartim aluatul in 4 parti egale (vedeti ce frumos a crescut si cum s-a activat glutenul din faina? De asta e foarte buna faina Castello de tip 650 pentru aluaturi dospite, eu mereu am avut rezultate foarte bune cu ea). Din fiecare bila de aluat intindem un oval de cca 30×10 cm.

pide turcesti

pide turcesti

Ingrediente pentru umplutura:
– 100g cabanosi cu ardei iute Pikok
– 150g mix de cascaval razuit Milbona
– 12 oua de prepelita
– 16 rosii cherry
– 1 ou batut
– 20g seminte de susan (optional)

pide turcesti

Asezam aluatul in tava, pe hartie de copt si punem pe fiecare cascaval razuit, apoi cabanos picant, taiat marunt, jumatati de rosii cherry. Strangem aluatul in jurul umpluturii astfel incat sa dam forma specifica de barcuta. Spargem apoi cate 2 oua de prepelita in fiecare barcuta. Ungem marginile cu ou batutu si presaram seminte de susan. Incingem cuptorul la 220° si setam functia grill (la cuptoarele pe gaz, incingem cuptorul la treapta cea mai mare si asezam gratarul in partea de sus). Coacem pidele 10-12 minute sau pana aluatul e frumos rumenit, cascavalul se topeste si ouale de prepelita sunt facute.

pide turcesti

Noua ne-au placut foarte mult si eu m-am simtit, pentru 10 minute, din nou la Istanbul! Cu ingredient simple si foarte accesibile in oricare magazi Lidl, am reusit sa fac o mancare atat de speciala si cu iz de vacanta. Sa va fie de cel mai bine!

pide turcesti

pide turcesti

Si, pentru ca v-a placut atat de mult postarea despre Decoratiunile de iarna, va anunt ca vor mai urma si alte postari cu decoratiuni sau tutoriale DIY! Tocmai ce incepe la Lidl oferta Atelier de hobby si imi pot face stocul de material necesare, ca sa iesim impreuna din bucatarie si sa ne relaxam intr-un mod cat mai creativ! 🙂

12 Comments

  1. Dobrea Andreea

    Clar o sa incerc,pare ft simplu si extrem de delicios,decat o pizza comerciala mai bine aceste bunatati.Baietii mei le vor adora !

    • Cu siguranta le vor adora, Andreea! Eu abia l-am oprit pe Luca din mancat! L-a fascinat forma, ingredientele, gustul, ouale de prepelita! Sunt un succes garantat pidele turcesi in randul celor mici!

  2. Cristina D.

    Era sa pun si eu intrebarea: ” Teo cu sarea ce ai facut?:-)” normal ca ai pus.o in aluat , doar ca nu ai mentionat in explicatii. 🙂

    Aseara , pe la 10 fara , ii spun sotului meu, Lucian: ”hai sa vedem ce bunatati a mai facut Teo”. Si cand am vazut , pe langa Choux a la creme, pidele imi spune: hai sa facem si noi, acum :)) 🙂
    Asa ca azi il asteapta surpriza: mancam ca la Istanbul.

    Eu voi folosi muschi file si oua de gaina pentru ca acum nu am acces la carnaciori si ouale de prepelita. Insa, la urmatoatea tura voi respecta reteta pas cu pas 🙂

    • Am pus-o si pe ea unde a avut loc, vorba aia :))) Te pup si sper ca v-au placut pizzele turcesti! 🙂

      • Cristina D.

        🙂 Au fost asa de bune incat maine mai fac o portie 🙂 sau doua…? :))

        Am vazut recent postarea ta cu salata de beouf (pe care o voi pregati pentru weekend 😀 )și cartea aceea de bucate a lui Silvia Jurcovan. Ei bine, e cartea de capatai in bucatarie 🙂 Orice reteta pe care am incercat.o mi-a iesit. Insa, mai vitiez si site-ul tau. E in pas cu moda 🙂

        • Mor de drag cand primesc comentarii ca ale tale! Oameni ca tine fac ca toata munca mea sa merite! Te pup si multumesc!

  3. Buna seara, Teo!
    Am fost si eu de curand la Istanbul si am mancat doar preparate traditionale, dar nu si pide! Asa ca…aluatul este la frigider chiar acum , maine ii voi rasfata pe fetita mea si pe sotul meu cu acest preparat interesant la micul dejun! Multumesc pentru idee! Cu bine!

  4. Carmen

    Multumesc pentru reteta! Sunt nemaipomenite!

  5. spune-mi, te rog, in bolul acela, pe langa naut, ce mai e? Arata colosal!!! … si sosul alb e doar smantana?!
    Te rog, nu ma lasa sa mor de pofta! 🙂
    Multumesc pentru retetele tale minunate!
    Maria

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.