Am consultat o gramada de reviste cu retete culinare in cautarea unui tort perfect pentru Paste si tot nu am gasit ce imi doream. Asa ca solutia a venit de la aceeasi Koala, prietena mea de suflet, care mi-a zis dezamagita ca a comandat la o cafenea prajitura Pavlova si i-au adus o bezea congelata, de n-a taiat-o cu doua cutite :)) Asa mi-a venit ideea sa fac Pavlova. Reteta o aveam in caietul cu retete de foarte multa vreme, dar am uitat complet de ea.
Pavlova este o prajitura denumita dupa Anna Pavlova, celebra balerina din Rusia. Pavlova este foarte crocanta la exterior, insa bezeaua din interior este moale, ca o guma de mestecat. Regula de baza e sa coaceti Pavlova la foc foarte mic, pe treapta 1 sau maxim 2 a cuptorului.
Ingrediente:
– 4 albusuri
– 300 gr de zahar
– o lingurita cu varf amidon
– o lingurita otet
– o esenta de vanilie sau un zahar vanilat
– un praf de sare
Preincalzim cuptorul, flacara trebuie sa fie la MINIM! Apoi batem albusurile impreuna cu sarea pana cand obtinem o spuma tare si lucioasa. Punem apoi zaharul, putin cate putin (cam o lingura cu varf o data) si mixam foarte bine. Nu punem alt zahar pana cand nu s-a topit cel pus inainte. Punem apoi otetul, vanilia si amidonul. Mixam (cel putin 10-15 minute). Stim ca e gata cand intoarcem vasul cu fundul in sus si bezeaua nu curge.
Tapetam o tava cu hartie de copt si punem bezeaua, lingura cu lingura si il formam, cu ajutorul unei spatule in forma rotunda, de tort. Coacem Pavlova o ora fix, in cuptorul cu flacara data pe treapta 1 (da, ma repet, stiu, dar nu vreau sa primesc iar reclamatii ca s-a carbonizat bezeaua in 5 minute, de la domnite care nu stiu folosi cuptorul – si ma refer aici strict la comentariile de la Lemon Pie). Pavlova e facuta cand exteriorul este crocant, tare dar ramane alb! Nu trebuie sa prinda culoare.
Ingrediente pentru decor:
– 300 ml de frisca lichida
– un plic intaritor pentru frisca
– esenta de vanilie
– 450 gr de fructe de padure
Batem frisca impreuna cu esenta de vanilie si intaritorul de frisca, o punem peste Pavlova cand aceasta e rece complet, peste punem fructele de padure. Daca folositi fructe de padure congelate, cum am folosit eu, aveti grija sa le scurgeti foarte bine inainte de a le pune pe frisca.
Asa arata Pavlova mea, in incercarea facuta pentru Florii. A iesit foarte buna, nesperat de buna, crocanta tare la exterior si moale, cremoasa la interior, de aceea in poze se pare ca ar fi doua creme. Frisca i-a dat mai multa savoare iar fructele de padure, putin acrisoare, au desavarsit gustul. Ce sa mai, se topeste in gura, e un desert aerat, usor, perfect dupa o friptura de miel. Sper sa va placa.
Paste Fericit!
iamiiii!!! arata de milioane!!!
e unul din deserturile noastre preferate! excelenta alegere pentru masa de Paste!
Poate gresesc, dar am citit intr-o carte de bucateca ca nu trebuie sa atinga frisca bezeaua ca se inmoaie.
Am facut si eu un tort de bezele si m-am chinuit sa il imbrac in crema ca nu cumva sa intre in contact cu frisca
Anki, pupici 🙂
Cristina, asta e reteta clasica de Pavlova. Din moent e e facuta in intregime din bezea, nu vad cum ai pune frisca fara sa se atinga de bezea. Personal, nu am mai auzit de asa ceva. Nu s-a lasat deloc bezeaua. Care e diferenta dintre crema si bezea daca e pana acolo? Eu zic sa incerci prajitura si sa imi zici apoi impresii.
in mod sigur am sa incerc prajitura ca arata demential de bine 🙂
felicitari pt blog, is o vizitatoare fidela.
Acum am pus si eu Pavlova in cuptor,am de asteptat o ora! Sper sa-mi iasa ca tine,Teo! Sa-mii tii pumnii! revin cu rezultatul final,acum fug sa pun fructele de padure la scurs!
Pupici !
Wow,a iesit suuuper!! Sunt sigura ca si gustul e pe masura,abia astept s-o tai!
Blatul s-a crapat putin si s- a lasat “oleaca” insa,imbracat in frisca nici nu se vede! Am pus tot fructe de padure! pacat ca nu pot atasa o poza! Deja imi ploua in gura!
Incercati reteta ca..desi n-am gustat Pavlova inca,arata deliciosssss!
PASTE FERICIT!!
Teo, help me!
La cuptor la foc mic, treapta 1, maxim 2 … La cuptor electric la câte grade?
Merci mult!
90 de grade.
dar de ce se pune amidon si otet (stiu ca amidon se pune la prajituri ca sa creasca, aici ce trebuie sa creasca????) si otetul??? nu o sa-i dea un gust ciudat ??? pentru ce e bun
???
Simona,amidonul nu este agent de crestere. Deci nu are cum sa creasca prajitura. Amidonul este folosit la ingrosarea sosurilor,a cremelor..etc
Otetul si amidonul sunt de fapt cheia reteti de pavlova. Stii de ce????? pentru ca…(asa vreau eu, cum ar zice Becali :)) )…glumesc…pentru ca Pavlova devarata e crocanta la exterior si moale, ca si un soi de guma de mestecat sau marsmellow la interior. Otetul si amidonul, combinate cu albusul de ou dau aceasta fragezime. Daca nu le pui, iese o bezea imensa, tare ca piatra.
e delicioasa, nici nu stiu ce sa o compar…multumim ca ne lagesti orizontul culinar 🙂
Am facut si eu praji. Asa de buna a iesit de numa, putin parca sa lasat dar nu a contat. Vom avea un picnic cu toti angajatii si va fi premiat cel mai bun desert si salata. Eu m-am inscris cu desert, voi face parajitura asta. Sper sa imi iasa si sa nu se lase ca vreau sa castig:)
Mersi Teo pt retetele tale, tot ce am incercat mi-a iesit !!!
Andreea
Bun gasit draga Theodora!!!
Vreau sa incep prin ati multumi pentru toata munca grea pe care o faci pentru noi. De cand am descoperit blogul tau, am inceput sa gatesc in fiece zi mai mult si plus la asta,o fac cu placere.
Acum ma aflu in Londra( originara sunt din Republica Moldova) si nu e week-end sa nu gatesc ceva din bucatele postate de tine. Pot sa-ti spun ca am primit foarte multe laude si cuvinte frumoase din partea celor din casa, dar deasemea din partea musafirilor. La randul meu iti multumesc tie ca existi si ne bucuri cu recete super gustoase.
Acum, vreau sa te intreb dupa ce termin de facut prajitura Pavlova daca trebuie de dat la rece. Peste o luna imi serbez ziua de nastere si am hotarat sa prepar aceasta prajitura ca arata foarte bine, e senzationala. Insa nu am mult spatiu la frigider( frigiderul e micut) si daca se lasa pe noapte(de obicei asa las cand prepar un tort).
Iti multumesc inca o data pentru munca depusa si iti doresc multa sanatate familiei tale, in special baietelului tau.
Cu mult drag, Nadia.
Nadia, pavlova se tine la frigider pana la consumare pentru ca altfel se lasa bezeaua.. dar daca o consumati imediat, atunci pui la frigider ce mai ramane, daca mai ramane 😀
spor!
teo,am si eu o intrebare urgenta tare:D nu pot inlocui cu nimic amidonul?ca am cautat aproape peste tot si nu gasesc,aparte ca doamnele de la magazinele de aici din anglia nici nu stiu ce e aia:(sper sa vezi mesajul acesta la timp:D multumesc f mult,ramona
Draga mea poti gasi amidon la magazinele de articole naturiste,sau pur si simplu eu am pus 2 linguri cu faina integrala sau alba cum ai si 2 linguri cu otet de mere ,incearca si nu vei da gres.succes.
Ramo, nu se poate inlocui, e de baza 🙁 Cere CORNSTARCH, sigur este!!
Ramo, mai poate fi si CORNFLOUR sau MAIZEFLOUR, incearca si asa, se pare ca denumirile astea sunt mai utilizate in UK
esti o salvatoare de vieti:D multumesc tare mult..eu am cautat simplu starch de asta nu gaseam,cred ca:P..am plecat la magazin sa caut..abia astept sa vad cum e,arata magnific.te pup,multumesc again.ramona
De cand am descoperit blog-ul tau am devenit o maniaca:) vreau sa fac de toate, si de aia si de ailalta:) iti multumesc pentru daruirea ta si pentru rabdare. eu cred ca esti o "wonder woman", pe langa familie si alte procupari reusesti sa iti faci timp si pentru noi…si nu oricum…mereu cu vorbe bune si calde de incurajare.ai un suflet de milioane!!! trebuia sa-ti spun:)
buna teo! vreau sa incerc si eu aceasta prajitura dar n am gasit amidon decat amoniu. este acelasi lucru? daca nu cu ce as putea sa inlocuiesc sau macar daca ai putea sa mi spui o firma adica ceva gen dr oetker de la care sa o cumpar multumesc mult
am gasit teo.sunt eu mai varza si nu stiam unde sa caut :*
Nu stiu de ce…dupa o ora si 20 de min tot nu s-a facut tare la exterior. Mai facusem odata si am folosit pur si simplu faina de porumb, atunci a iesit crocant…acum am folosit amidon de grau. Nu pot sa-mi dau seama de ce e asa. La cuptor e la 140 de grade C.
Ai putea sa ma ajuti? Multumesc
Idee e sa fie foarte bine incins cuptorul. CHiar daca flacara e la treaopta 1-2, trebuie incins bine inainte, nu sa il pornim atunci cand bagam prajitura. Sper sa iti iasa bine 🙂
draga teo,ma omori!!!
Cautam reteta de amandine si am gasit tortul asta care arata demential! si acum sunt atat de bulversata,imi vine sa ma las de amandine si sa fac tortul asta…Tin sa precizez ca am facut multe retete de pe blogul tau si toate mi`au iesit extraordinar de bune…mi`ai starnit interesul pt gatit..acum esti un fel de julia child pt mine…si eu sunt julie:)
Buna Teo,
Reteta asta este foarte buna, prajitura este deosebita, foarte buna la gust si usor de preparat. Eu aflasem de ea de pe la emisiuni culinare, dar a fost foarte util sa gasesc pozele si cantitatile pe blogul tau. Multumim!
Legat de otet si amidon, desi asa se spune, ca ele sunt cheia retetei ca fac mijlocul "marshmallow", tind sa cred ca mai mult coptul este cheia, pentru ca eu am facut portii individuale si dupa 1 ora la foc minim bezeaua se intarise aproape integral, ca orice bezea obisnuita. Oricum ar fi, chiar si cu bezeaua tare, tot este foarte buna. Ca fructe eu am folosit capsuni si kiwi si o frunzulita de menta. Am cumparat smantana lichida de la Mega Image si nu am folosit intaritor insa am servit-o pe loc.
Manuela
buna teo! chiar vroiam sa fac pavalova zilele astea si am fost tare fericita sa-ti descopar reteta, dar am o problema, maare.eu am cuptor electric si nu am trepte, doar grade, de la 50grade, la 240. ce recomanzi. alina-irlanda
Alina, imi cer scuze ca nu am raspuns mai repede, pur si simplu mi-a scapat comentariul 🙁 Trebuie sa incingi cuptorul la 12o maxim 130 de grade 🙂
Intreb si eu: in forma de tort din aia cu inel nu merge? Mi se pare mai usor, dar poate ai tu un motiv pt care ai facut asa…
Prajitura se modeleaza foarte usor, n-ai nevoie de forma, in plus, cred ca s-ar arde pe laterale daca ai pune-o in tava cu pereti detasabili.
Eu nu am alta tava pt torturi, decat cea cu pereti detasabili 🙁 sa folosesc doar farfurioara fara pereti? cred ca nu e suficient… Help, Pleaaase! Carmen
Am facut-o asa cum ai spus. Multumesc pentru reteta. Am avut un sot foarte multumit de prajitura.
Nu a fost greu de facut, doar ca s-a stricat mixerul 🙂
Carmen, poti s-o faci direct in tava standard de la aragaz. Dupa cum zice reteta, trebuie doar s-o tapetezi cu hartie de copt
Se coace la mijloc ca la orice prajitura sau sus? Daca albusul se intepeneste si cu o cant. mai mica de zahar, pot sa nu respect cele 300 g.?
saru'mana, a iesit delicioasa, nu am avut rabdare sa treaca timpul si mi-am infipt deja dintii in ea…cred ca peste cateva ore o sa fie si mai buna! pentru o incepatoare ca mine, m-a uimit cat de bine a iesit! pupici
buna, am si eu o intrebare, eu am gasit o reteta cu mai putin zahar, care se face la 150 grade,
care ar fi de fapt temperaturile optime si cum se modifica consistenta bezelei in functie de cantitatea de zahar?
de asemenea, este ok daca pun zahar pudra? (se amesteca mai usor si as respecta cantitatea data )
Ana, eu nu pot comenta retete care nu sunt ale mele si nu sunt incercate de mine. In reteta mea scrie si cantitatea de zahar si cea de otet si temperatura la care se coace 🙂 daca vrei sa urmezi o alta reteta, cel/cea care a publicat-o iti poate spune cel mai bine despre ea.
teo la cuptoarele electrice ce temperatura pot folosi? 100 de grade e okay? si sa folosesc doar ventilatia?
da da, e ok al 100 grade 🙂
Minunata reteta…de fapt singura corecta din tot ce am incercat pana acum-la bezele.A iesit perfecta ambele dati cand am facut-o!Ca si multe alte retete de pe blogul tau,Teo!Multumesc!
ce dimensiune trebuie sa aiba tava pentru copt pavlova?
Buna Teo eu fac aceasta reteta fara praf de copt si fara otet si credema nu iese tare absolut de loc.Reteta este putin diferita de a ta la gramajul ingredientelor . Intradevar este o prajitura deosebita cand am macat prima fata in uk am ramas impresionata si nu am avut liniste pana nu am facut rost de reteta :)).Felicitari pentru munca ta
Buna Teo,am de gand sa fac si eu super praji-tortul..dar nu am amidon..sunt in alta tara si nu pot gasi asa ceva…pot sa pun 2 linguri de faina si am scapat de griji? te pup:*
Da da, poti 🙂 numai sa o cerni inainte sa fie foarte fina. In ce tara locuiesti?
Buna Teo..am fc super-praji..am cernut faina a iesit ok..bine am avut mici probleme ca s-a lasat un pic dar am zidit=o eu cum am putut..un pic de super-glue fc minuni:))glumesc..sunt in Macedonia:)si nu am habar cum se spune la ei amidon:)cand ajung in tara o sa imi iau si am terminat cu cautatul prin magazin:)
am nevoie de indrumare…am cuptor electric si as vrea sa prepar pavlova…dar nu stiu exact la ce temperatura.oare 150 de grade si cu caldura si de sus si de jos e bine? astept un raspuns. multumesc!!!
La 110 grade, cu ventilatie, da. 150 e prea mult pentru pavlova
Salut Teo! Blogul tau e genial, de fiecare data cand vreau sa gadesc ceva , consult reteta ta, si de fiecare data iese ceva super bun! Tu chiar nu dai gres! Acum vreau sa incerc reteta de pavlova,sper sa imi iasa , pentru ca a ta arata demential! Pupici
Esti o fata de isprava, de a noasta,
super reteta, acum am servit tortul, super bun, aromat si usor de facut, merita 🙂
Te am urmarit si la Look tv azi , bravo
Cristos a inviat!
Am facut pavlova dupa reteta ta a iesit super doar ca n am reusit sa desprind bezeaua de hartia de copt, asa ca am servit asa … ce am facut gresit ? Cum trebuia sa fac pentru a o dezlipi ?multumesc
Bun, Ana! Nu ai facut nimic gresit, poate nu era hartia buna. Cand pavlova e rece se dezlipeste usor de pe hartia de copt. ma bucur insa foarte mult ca ti-a placut, chiar si asa, lipita de hartie :p
M-a dat pe spate reteta ta. In weekend o s-o incerc pentru gurmanzii mei. Ar merge piersici sau cirese congelate peste? Doar asta am in congelator… 🙁
Salut, Bianca! Merge cu orice fel de fructe, e ok ceea ce ai! Spor la treaba! 🙂
vreau sa fac Pavlova, ca la nici o cofetarie din Constanta nu se face!!?????!!!!!Am cuptor electric si nu stiu la ce temperatura sa o bag la copt si pentru cat timp???
Pavlova se coace la temperatura foarte mica, 110-120 grade, timpul este cel din reteta. Mult spor!
la cuptorul electric la ce temperatura coc?
multumesc
Buna. La 110 🙂
Incerc a doua oara deja sa fac, si fac exact cum scrie in reteta, nu inteleg de ce imi creste tot timpul bezeaua ?? Cu ce gresesc??!! 🙁 🙁
Pai bezeaua trebuie sa creasca 🙂 Nu faci nimic gresit…
Bună, scuze că “mă bag” dar e posibil să fi pus praf de copt în loc de amidon?? Nu sunt același lucru…
A mea acum e la cuptor, nu crește deloc, cum e și normal…
Succes în continuare!
Draga Theo, nu stiu cum sa fac, bezeaua cruda a iesit foarte bine, dar cand am pus-o in cuptor, la treapta 1, mai mica temperatura nu pot sa fac, dupa 35 min a devenit aurie si aproape ca s-a ars la fund. Am scos-o dar s-a lasat pana la 2 cm. Tot buna a fost dar as fi vrut sa nu se lase. Mulțumesc
Tatiana draga, incinge cuptorul la cea mai mica treapa, fara ventilatie si lasa usa cuptorului usor deschisa, proptita cu un sucitor, astfel nu se mai arde. Spor mult!
Buna Teo..daca As dori sa fac niste mini Pavlove ce ma sfatuiesti pt timpii de coacere? Crezi ca ar merge sa fac 4 bucati..din cantitatile tale? Diana
meg 8-10 bucati din cantitatile date 🙂 temperatura e aceeasi dar ramai cu ochii pe ele mereu 🙂
Cum pot conserva pavlova pt mai multe zile? In frigider se inmoaie de la umiditate Am un restaurant iar timpul nu imi permite cele 2 ore de coace zilnic…
Din pacate nu prea poti si nici nu ar mai fi la fel. Cel mult de azi pe maine.