I-am spus sos salsa pentru ca sunt in lumea larga, sau in lumea sud-americana cel putin, foarte multe tipuri de salsa si numele lor difera in functie de ingrediente dar si de tipul de bucatarie din care salsa respectiva face parte. Salsa mea este ideala ca dip pentru nachos si chipsuri, o puteti folosi la salata mexicana in 7 straturi, la rulourile aperitiv cu tortillas si bineinteles la orice reteta mexicana. Cat despre condimente, am folosit un amestec de condimente Tex-Mex si fasii de chilli pe care le-am gasit pe www.afaf.ro (o sa va placa site-ul, are o gramada de condimente si amestecuri de condimente pe care nu le gasiti in magazine). Daca sunteti din Cluj, va sugerez sa incercati cu incredere raftul de condimente din Auchan, Iulius Mall, unde gasiti si condimentele lui Jamie Oliver dar si amestecuri faine de tot felul de spices.
Acuma ca am stabilit ce condimente folosim, sa vedem ce zicem de rosii. In general, pentru salsa se folosesc rosii foarte coapte, pe care le decojim si le taiem cubulete mici mici, dar cum nu suntem in sezon si nu am vrut sa las iarna sa ma opreasca din visul meu de a manca salsa, am folosit rosii decojite din conserva, pe care le-am scurs de lichid si le-am paserat cu ustensila pentru piure de cartofi. O stiti cu siguranta si o aveti toti in casa. No bun, sa ne apucam de treaba, da?
Ingrediente:
– rosiile din 2 conserve de rosii decojite, intregi (conserve de 400g)
– un ardei gras verde mic, taiat marunt
– un ardei gras rosu mic, taiat marunt
– un ardei gras galben mic, taiat marunt
– o ceapa mare taiata foarte fin
– condimente tex-mex dupa gust
– sare, piper, cumin, chili (dupa gust, in functie de cat de picanta doriti sa fie salsa)
– 2-3 catei de usturoi
– 2 lingurite de amidon, desfacute in 50 ml apa
– o lingurita otet
– 3 linguri ulei de masline
Procedura in sine e super-simpla, atat dureaza un pic mai mult, pana taiati marunt toate ingredientele, dar o data ce ati terminat cu asta, salsa merge destul de repede: incingem intr-o cratita uleiul, punem ceapa, o cladim pana devine translucida, apoi punem ardeii, amestecam bine, punem toate condimentele, inclusiv usturoiul macinat. Le lasam sa se caleasca impreuna, amestecand din cand in cand, pana ardeii sunt moi. Punem apoi rosiile, le lasam sa dea un clocot bun impreuna cu ardeii si ceapa si apoi, la final, punem otetul si amidonul desfacut in apa. Amestecam bine, dam focul la minim si lasam sa fiarba totul pana cand sosul capata consistenta pe care o dorim.
Din cantitatile astea ies cam 3 borcanele de 200g. Tot ce trebuie sa faceti e sa puneti salsa fierbinte in borcanelele sterilizate, sa le sigilati bine si apoi sa le tineti la dunst de pe-o zi pe alta, pana se racesc complet. Sau puteti sa le fierbeti in bain marie si apoi sa le lasati sa se raceasca la temperatura camerei. Cred totusi ca varianta asta e valabila numai daca vreti sa faceti salsa in cantitati mai mari si sa o tineti “in camara”, pentru ca altfel, e atat de buna ca se evapora imediat. Un lucru e cert pentru mine: nu mai cumpar salsa din magazin cate zile am! Va pup si abia astept sa va arat maine in ce reteta am folosit sosul salsa! Sa va fie de bine!
Ce bun si aromat trebuie sa fie!
tare bun sosul!
Intrebare
Ce e cuminul asta de care tot aud, chimen sau chimion?
cuminul este chimionul, chimenul e altceva. La magazinele de condimente gasesti cumin sub denuminrea asta, ca sa nu mai fie confuzii 🙂 au gustul diferit si ofera mancarii o aroma speciala.
chimenul e chiar chimion, deci cumin.
🙂
Sursa: Wikipedia
Chimenul (în engleză caraway) nu este același lucru cu chimionul (Cuminum cyminum, în engleză cumin). Identificarea lor este incorectă și foarte mulți fac această confuzie în diverse publicații, în special pe internet. De la chimen se folosesc în general fructele sau rădăcina, iar de la chimion se folosesc atât semințele cât și fructele. Semințele de chimion sunt mai iuți, mai deschise la culoare și mai mari decât fructele chimenului. Chimionul este utilizat pe post de condiment cu preponderență în Africa de Nord, Orientul Mijlociu, vestul Chinei, India, Cuba și nordul Mexicului. Chimenul, pe de altă parte, este folosit la condimentarea brânzeturilor, a cărnii, sau la prepararea supelor și cremelor de legume în special în Europa Centrală și Scandinavia.
Buna Teo!Se poate fara amidon daca o sa consumam salsa imediat? Multumesc!
f gustos
Te urmaresc cu placere.Insa un lucru nu am inteles,ce inseamna”dunst”(stiu ce inseamna in DEX,dar nu am inteles la ce anume ai facut referire).
Salut 🙂 Se refera la procesul prin care se sterilizeaza borcanele, ca sa stea mai bine pe iarna. Gasesti aici mai mutle detalii: https://teoskitchen.ro/2008/06/gem-de-capsuni.html
La dustulit :)))
E mai simplu de spus decat a fierbe borcanele într-un vas cu apă 🙂
Buna. Ce contin condimente texMex puse în această reteta? Am intrat pe site, dar nu cred ca mai exista. Multumesc.
Salut. Condimentul TEX-MEX este un amestec picant, iar ingredientele pot varia. Nu lipsesc pudra de chili, paprica, piperul etc.