Cinnamon rolls sau un fel de melcisori sau cuib de viespe cu scortisoara si glazura delicioasa sunt niste delicatese pe care le-am mancat prima si prima data la un mall in State. De atunci mi-au intrat iremediabil la suflet! Dar pe principiul mai rarut ca-i mai dragut (sunt mici bombe calorice) nu le-am mai gustat de foarte multe ori pana acum, cand nu m-am mai putut abtine si le-am facut acasa.
Sa nu va sperie aluatul dospit, drojdia nu e atat de complicata pe cat pare. Trebuie doar sa fie foarte proaspata (altfel nu creste) sau puteti folosi drojdie uscata, care functioneaza la fel de bine. Important e sa tineti vasul cu aluatul sa creasca intr-un loc cald, dar nu langa flacara deschisa, pentru ca aluatul incepe sa se coaca (chiar daca nu e vizibil cu ochiul liber) si nu mai creste frumos. In rest, nu ar trebui sa aveti niciun fel de problema cu acesta reteta. Hai sa ne apucam de treaba, da?
Ingrediente pentru blat (ies undeva la 28 de bucati)
- 25g drojdie proaspata
- 600g faina
- 70g unt topit si racit
- 200ml lapte caldut
- 75g zahar
- 2 oua mari
- un varf de cutit sare
Punem toate ingredientele in mixer si folosim paleta pentru framantare. Framantam aproximativ 5 minute la viteza medie sau pana avem un aluat omogen. Daca aluatul prea moale, mai punem putina faina, daca e prea tare, mai punem putina apa calda (cate o lingurita o data). Mutam aluatul pe planseta cu faina si il framantam cu mana alte 5 minute pana devine elastic. Apoi il rulam intr-o bila si il punem intr-un bol curat, uns cu putin ulei. Il acoperim cu un prosop curat si il lasam sa creasca o ora (sau pana isi dubleaza volumul) intr-un loc cald.
Amestecam apoi 90g unt la temperatura camerei cu 200g zahar brun si 2 lingurite de scortisoara, pana avem o pasta.
Dupa o ora, framantam putin aluatul cat sa scoatem aerul, apoi, lucrand pe planseta si cu sucitorul foarte bine tapetate cu faina, intindem aluatul intr-un dreptunghi cu grosimea de 5mm.
Pe foaie de aluat, intindem cu grija pasta de unt, zahar si scortisoara, o uniformizam bine cu o spatula. E bine sa mergeti cat mai aproape de margini.
Rulam cu grija foaia de aluat, cat de strans putem si o ciupim usor cu degetele pentru a o inchide la capete.
Folosim un cutit foarte ascutit pentru a taia rulada in bucati de cca 3-4 cm grosime. Nu folositi un cutit cu striatii, aluatul este destul de moale si se va rupe mai degraba decat taia.
Apoi asezam rulourile in tava tapetata cu hartie de corp si lasam loc intre ele, pentru ca vor mai creste. Lasam tava intr-un loc cald, 30 de minute, pentru ca rulourile sa mai dospeasca putin.
Intre timp, incingem cuptorul la 180 de grade si apoi coacem rulourile 12-15 minute sau pana sunt sour rumenite. Atentie, se ard foarte repede, deci urmariti-le cat stau la copt.
Pentru glazura amestecam 50g unt moale (la temperatura camerei si NU topit), cu 50g crema de branza (orice fel de crema de branza, important este sa fie cremoasa si natur, fara niciun fel de arome) si 100g zahar pudra vanilat. Glazura trebuie amestecata pana zaharul este aproape topit.
Scoatem rulourile de la cuptor si cat sunt unca fierbinti, le ungem cu glazura, folosind o pensula de patiserie.
Cinnamon rolls sunt cele mai bune calde, imediat ce sunt scoase din cuptor si glazurate. Dar se pot reincalzi foarte usor, 1-2 minute in cuptorul cu microunde de 5 minute in cuptorul clasic, incalzit la 140 grade. Sunt excelente cu lapte dar si la micul dejun, langa o cafea buna.
Puteti inlocui glazura de zahar si branza cu o glazura dintr-un ou si 2 linguri de lapte. Le bateti impreuna si ungeti fiecare rulou inainte de a-l da la copt. O alta alternativa, daca doriti sa mai taiati din calorii, puteti sa glazurati rulourile (dupa ce sunt coapte) cu un amestec de 100g zahar pudra si 2-3 lingurite de apa, pe care le amestecati pana aveti o glazura lucioasa. Ufff, gata cu explicatiile, stiu ca v-am naucit de cap cu atatea explicatii, dar am vrut sa va dau cat mai multe detalii ca sa nu aveti nicio nelamurire si nicio temere in a incerca reteta. Spor la bucatarit si sa va fie de bine!
buna teo
am inteles ca tii dieta rina 90
cum e ?functioneaza?ai cumva cartile despre aceasta dieta in format electronic/
mersi mult
cris
Ioi Teo am si uitat ca exista bunatatile astea! vai de capul meu! si eu le mancam in America dimineata cu lapte.erau incredibile!
Multumesc de reteta! sigur le voi face cat de curand
Cinabons…Cine le-a gustat odata nu le va uita NICIODATA! Glazura din reteta originala este delicioasa! Merita incercat!
Draga Teo,
Am incercat multe din retetele tale, care de fiecare data mi-au incantat familia si iti multumesc. Te apreciez foarte mult pentru ceea ce faci, am invatat atatea de la tine !Esti o persoana deosebita si o gospodina desavarsita. Iti doresc un an plin de realizari !
Delicioase!! A iesit o bunatate de melcisori!Multumim pentru reteta!
minunata reteta…o fac si eu des, doar ca umplu melcii cu nuca…glazura pare interesanta si o sa fac si eu reteta propusa de tine.Multumesc inca o data!
Cat de bine arata!!!!!!!!!!!!
Buna Teo, vreau sa incerc zai reteta.
Ai spus ceva despre drojdie uscata. Te referi la cea din plicuri?
Va pup si va multumesc! Cat despre drojdia uscata, da , este cea la pliculet, sub forma de pulbere. In general, un pliculet are 7g dar sunt si mai mari, de 10g. Eu am folosit de 7g 🙂
buuuuuuuuuna taaaaaaaaaaaaaaaaaaaaare!!!!!!!!!! si atat de usor de facut cand ai si masina de paine(care framanta si tine la cald).acum e in masina, o fac pt a 2-a oara. pooop. blog-ul arata minunat
sunt delicioase! am facut deja de 2 ori, si tot nu ma satur de ele!
Multumesc pt reteta!
Are ceva daca nu folosesc un mixer? Cum trebuie sa procedez?
Nu, daca nu ai mixer, pur si simplu framanti aluatul cu mana, nu e nicio problema.
Buna Teo,
Ai un site culinar foarte frumos. Am incercat si eu aceasta minunata reteta. N-am cuvinte sa-ti spun cit e de buna. Aluatul mi-a iesit foarte pufos desi nu m-asteptam. Sotul mi-a si spus sa o trec la categoria Preferate.
Te pup. O zi buna iti doresc.
Multumesc, Bianca, esti o draguta! >:D<
Buna Teo,
Am incercat multe retete de la tine, dar asta a devenit instant preferata tuturor. Eu le-am facut un sos caramel si le-am servit cu inghetata de vanilie….au fost absolut deliciose.
Blogul tau este salvarea mea de fiecare data cand vreau sa incerc ceva nou…sa-i impresionez pe cei mai mari gurmanzi ai familiei: sotul si doi pici zapaciti.
Multumesc si succes!
Crenguta
PS: cred ca baietelul meu cel mare este nascut in aceeasi zi cu Luca, 16 NOV 2008, nu? 🙂
Crenguta draga, sa va fie de bine toate retetele pe care le incercati de aici 🙂 da da, avem baieteii nascuti in aceeasi zi…greu cu scorpionii asta mici :))
Teo, are ceva daca fac aluatul seara si las in frigider, sa le coc abia dimineata? Mersi mult!
nu, se poate folosi si asa, dupa congelare 🙂
Sunt delicioase!!!Mi-am luat inima in dinti si am incercat si eu reteta:)..te felicit pentru blogul tau superb!
eu va multumesc ca imi incercati retetele 🙂
Teo draga , nu stiu poate gresesc dar cantitatea de zahar brun de 200 gr pt 90 de unt mi se pare mult , o fi pt ca cum e iarna si untul chiar lasat la temp camerei nu s-a inmuiat prea mult . Am aluatul la dospit sa vad ce iasa .
NE-MAI-PO-ME-NI-TE!!!!!! Fara cuvinte! Am primit doar cuvinte de la lauda. Multumim inca o data Teo! 🙂
De multe ori ma uitam prin vitrinele de la Cinnabon si nu ma induram sa dau cate 8-9 lei pe un melcisor.
Le-am facut astazi, au iesit super bune! Nu am avut zahar brun, din pacate, dar tot au fost delicioase.
Au ieșit foarte foarte bune! Le-am umplut, pe lângă pasta cu scorțișoară, cu mere caramelizate, iar deasupra am pus sos de caramel. Mulțumesc pentru toate rețetele!
Nu
Si daca vreau sa fac umplutura cu nuca? Ar mai trebui ceva pe langa nuca macinata, zahar, unt? Eu le vreau cu scortisoara, dar sotul vrea cu nuca si trebuie sa fac si pentru el.
Si siropul de deasupra e diferit pentru cele cu nuca? Multumesc mult!
daca vrei cu nuca, trebuie sa bati 2 albusuri cu zahar, apoi pui nuca, la fel ca si la umplutura pentru cozonac
Pingback: Rețetă cuib de viespe cu nucă și scorțișoară și glazură | DeWeekend.Ro
Draga Teo… multumesc de reteta..s-a potrivit la fix…
eu acum sunt in Canada..la neptelele mele….am fost in ceva magazine..la cumparaturi si fata mea..a cumparat astfel de “melcisori “..mi s-au parut groazinic de scumpi.. azi pina vin ei acas le voi face… multumesc inca odata ..
Acum ma apuc de ele,baietii mei le iubesc 🙂 sunt curioasa cum o sa iasa,am sa-ti scriu cum au fost.Ms pt reteta
cu drag 🙂 sper sa iti iasa bine!
WOW,ce sa mai zic sunt mortale,miroase toata casa de la ele 🙂 si copiii sunt înebuniti.Au zis ca sunt mai bune decât cele care le cumpar în fiecare sâmbata de la brutar 🙂 Pt gustul meu e prea putina scortisoara,dar asta nu este un criteriu,ca sa ne întelegem 😉 Deci te-ai prins trebuie sa le fac des de-acum înainte.Înca o data mii de multumiri pt reteta :-*
canitatile raman la fel, singura “problema” e cu indulicitorul…nu prea folosesc, deci ala tre sa il pui pe gustate. Spor!
Neata,Teo!am mai facut reteta aceasta,a iesit minuntata!Din pacate eu stau in UK si astia nu au drojdie proaspata pe aici..data trecuta am folosit uscata,da’ problema e ca nu imi amintesc in ce cantitate..:-( un plic are 7g..poate ma sfatuiesti…multumesc mult!Pup!
Anca draga. ma bucur ca ti-au placut 🙂 sa stii ca in general, un plic de drojdie uscata este suficient pentru 500g faina. Sper ca ti-am fost de folos! Te pup si spor la gatit!
Teo, de mult voiam o reteta care sa le reproduca pe cele de la cinnabon rolls, dar asta in mod sigur le depaseste. Iar azi cu prima ninsoare zdravana, parca si cuptorul cerea niste aroma de scortisoara. Au iesit minunate (si eu nu-s tocmai as in aluaturi), foarte aratoase si toata familia s-a aratat impresionata (inclusiv soacra :))). Iti multumim pentru toata munca de a documenta asa profi toate retetele. Te pup cu drag!
Alexia draga, in primul rand lasa-ma sa iti spun ca ai un nume foarte frumos si ca eu, daca vreodata o sa am o fetita, Alexia o sa o cheme 🙂 Acuma despre cinnamon rolls, nu ca-s ale mele sau ceva, dar stiu ca sunt delicioase, au fost foarte apreciate de toti cei care le-au mancat la noi sau l-au incercat la ei acasa 🙂 deci nu ma mira ca ti-au placut, dar ma mira si ma bucur ca le-a apreciat mama soacra, ca stim cu toa(n)tele ca asta e o adevarata performanta 🙂 te pup cu drag si sper sa incerci si alte retete de pe blog! :*
Pai atunci, la treaba zic, sa rezolvi cu numele ala 😀
Ti-am dat tag la blog pe facebook, sa vezi cat de reusite au fost, dar nu stiu daca ai primit vreo notificare ceva 😀
Am mai incercat destule retete de-ale tale, dar comentez mai rar; e oricum un loc de referinta pentru mine cand gatesc, acum intre toate blogurile culinare aparute peste noapte (majoritatea sunt apa de ploaie). Nu stiu cand ai timp sa faci toate astea, ca ai o familie de multumit :D, si trebuie sa spun ca atunci cand postezi chestii cu Luca sau povestioare ce-l includ, asa ma gandesc eu ca mi-ar placea sa imi cresc copiii intr-o zi 🙂
Te pup si spor in toate!
Alexia, multumesc din suflet pentru cuvintele frumoase! 🙂 Adevarul e ca uneori abia imi gasesc timpul pentru toate, dar toata familia ma sprijina si asta e de mare ajutor. Iar in ceea ce il priveste pe Luca, este adevarat ca toata viata mea s-a schimbat de cand a aparut el, insa nici nu as putea sa imi inchipui viata fara el. Stiu ca fiecare cioara isi vede puiul cel mai frumos si asa il vad si eu pe Lux, un sufletel plin de iubire si cel mai frumos cu ochii lui negri cu tot. Sincer iti spun, nimeni, niciodata, nu m-a iubit atat de mult si neconditionat cum o face el 🙂 te pup :*
Pingback: Reteta: Desert aromat pentru musafiri speciali! | PonturiBune.ro
Sunt delicioase, au iesit super pufoase. Mersi pentru reteta minunata 🙂
Cu drag! Sarbatori fericite iti doresc, Corina 🙂
Pingback: Cinnamon rolls – easy and gooey | leancooking
Nici nu stiu ce sa zic…nu le-as mai face inca o data…pentru ca sunt prea bune!! A trebuit sa fac mari eforturi sa nu mananc jumate tava cand le-am scos din cuptor (dar rapid am dat gata 2 :)) ). Sunt usor de facut (mai ales daca ai tobot de bucatarie) si sunt delicioase. Multumim pentru reteta 😉
:)) Ana draga, m-ai facut sa zambesc! Sa va fie de bine si…sa ii mai faci de inca multe ori!
O reteta geniala, multunesc! Au iesit delicioase si cu siguranta voi face cat mai des. Cu toate astea, mie mi-au iesit doar 19 melcisori si nu imi dau seama ce am gresit…Ai putea sa-mi dai un sfat?
Daca spui ca sunt bombe calorice mi-e cam frica sa nu imi placa prea mult si sa trebuiasca sa le mai fac odata si cum sunt mai plinuta mi-e sa nu devin mai plinuta. Dar nu voi rezista ca tare ma atrag.
Super delicioase. Mulțumim pentru reteta!!!
cu drag!
au iesit minunat! Ce bunatate de dulce!
Super, ma bucur ca iti plac si multumesc pentru incredere.
Le am încercat prima data anul trecut în primăvara.. De atunci le fac mereu. Toată familia le adora și se fac foarte ușor. Mulțumim frumos pentru rețetele delicioase.
Eu va multumesc din suflet!