Perioada sarcinii, asteptatea lui Luca, va ramane pentru totdeauna cea mai frumoasa perioada din viata mea. Imi amintesc ca din clipa in care au aparut cele doua liniute pe testul de sarcina, fiecare zi a insemnat o informare continua, pentru ca imi doream din tot sufletul sa fac tot ce e mai bine pentru puiutul meu. Mi-as fi dorit sa stiut atunci de existenta site-ului www.burticamea.ro. In spatele acestui proiect stau doi medici din Cluj, calificati de Lamaze International si care mai presus de orice calificare, pun pasiune in ceea ce fac si isi doresc sa ofere informatiile cele mai corecte pentru ca noi, viitoarele mamici, sa ramanem optimiste si informate in perioada sarcinii si sa asteptam nasterea fara teama.
Sarcina si nasterea nu sunt insa singurele aspecte in care doctorii mei dragi sunt foarte bine informati. Sa nu uitam ca dupa cele 9 luni incepe viata alaturi de bebelus si veti avea de trecut impreuna prin diverse etape de dezvoltare. Cea mai solicitanta sarcina pentru o mamica (si sunt sigura ca nu vorbesc doar din propria-mi experienta) este diversificarea alimentatiei bebelusului.
De ce ne sperie pe noi, mamicile, atat de mult diversificarea asta, care pentru multi ajunge sa fie un adevarat bau-bau? Pentru ca diversificarea alimentatiei bebelusului trebuie efectuata dupa anumite principii si este un pas foarte important in dezvoltarea armonioasa si sanatoasa a bebelusului, pentru ca ii da startul in ceea ce inseamna o alimentatie sanatoasa si pune bazele obiceiurilor alimentare sanatoase. Care sunt intrebarile care ne chinuie referitor la diversificare: care e varsta optima pentru a incepe? Care e momentul optim? Ce alimente sunt recomandate pentru inceput? Cu ce alimente trebuie sa continuam diversificarea? Ce e voie sa ii dam bebelusului si ce nu? La ce varste introducem anumite alimente? Din pacate, informatiile de pe internet si nu numai nu sunt cele mai corecte si dimpotriva, de cele mai multe ori se contrazic, asa ca e normal sa devenim confuze si sa ne temem efectiv de inceperea diversificarii. Cursurile de diversificare, despre care puteti citi mai multe aici, sunt menite sa transforme acest proces, natural de altfel, din bau-bau in aliat al mamicii. Pare surprinzator, mai ales pentru mamicile care nu mai stiu ce sa se faca, stand cu bolul de mancare in fata unui bebelus care plange, dar diversificarea poate fi un proces amuzant pentru mami si pentru bebe.
Eu le-am cunoscut personal pe cele doua doctorite din spatele acestui proiect, sunt nu doar extaordinar de dragute dar si foarte informate si de aceea va recomand cu toata caldura si increderea cursurile lor, atat in materie de diversificare dar si in toate domeniile ce tin de viata de mamica, de la momentul in care aflati ca sunteti insarcinate si primele zile alaturi de bebelus si pana la etapele de dezvoltare ale copilasului: curs Lamaze, curs puericultura, curs alaptare, curs diversificare, curs parenting.
Nu uitati: porniti in sarcina cu increderea data de informarea corecta si veti continua cu incredere si optimism pana cand… e vremea de mers la facultate 🙂 La final, va las sa cititi cuvintele doamnelor doctor:
Credem cu tarie ca avem competenta si daruirea necesara sa ne implicam activ in acest proces de informare corecta si de ultima ora a viitorilor si actualilor parinti, competenta ce ne-o ofera in primul rand profesia pe care o avem si domeniile in care activam (pediatrie si medicina de familie) pentru partea de diversificare a alimenatiei precum si cursurile de supraspecializare pe care le-am urmat pentru a putea efectua cursurile de pregatire pentru nastere, alaptare, ingrijirea copilului, suntem primii medici din Cluj Napoca certificati de Lamaze International in educatie prenatala si printre primii educatori prenatali din Romania.