Nucile pecan sunt considerate o delicatesa la noi, drept urmare le-am gasit destul de greu. Dar dupa cum am invatat de la alte ingrediente greu de gasit, e indicat sa le caut in locuri in care nici nu ma asteptam sa le gasesc. Nucile pecan le-am gasit la un stand de condimente din mall, dar se gasesc si la unele magazine naturiste sau bio, important e sa intrebati si sigur o sa gasiti.
Eu le-am vrut musai musai pentru pecan pie, sau placinta cu nuci pecan, pe care o mancam des in tara ei natala, America si care e o placinta extrem de aromata, foarte dulce si foooooarte buna. Se gateste in general de sarbatori, eu vi-o propun pentru Craciunul de 2011, va fi ceva nou si apreciat la capitolul deserturi. Si daca nu gasiti si nu gasiti nuci pecan, puteti folosi nuci obisnuite, nu-i bai.
Ingrediente pentru crusta:
– 330g faina
– 200g unt rece
– un galbenus
– o lingura zahar
– o lingura apa rece
Punem untul taiat cubulete in vasul mixerului KitchenAid, adaugam faina si le amestecam la viteza medie pana avem o compozitie sfarmicioasa. Adaugam galbenusul de ou, zaharul si lingura de apa si amestecam pana aluatul este omogen si se desprinde de pe peretii vasului. Framantam putin aluatul cu mana, cat sa ii dam forma unei mingiute, il invelim in folie de plastic si il dam la frigider 30 de minute. Nu mixati prea mult, se va topi untul si aluatul va fi prea moale. Daca se intampla asta, tineti aluatul mai mult la frigider inainte de a-l folosi.
Scoatem aluatul de la rece, il intindem intr-un cerc suficiente de mare cat sa acopere forma pentru tarta si de 4-5 mm grosime. Nu e nevoie sa ungem planseta si nici sa o tapetam cu faina, pentru ca aluatul are mult unt si nu se lipeste. Il asezam apoi in tava pentru tarta (pe care la fel, nu e nevoie sa o ungem) si il presam usor, astfel incat sa ia forma ei. Acum e momentul sa ne ocupam de umplutura.
Ingrediente pentru umplutura:
– 3 oua mari
– 180g zahar brun
– ¾ cana miere
– 2 linguri unt ropit
– o lingurita esenta de vanilie
– un varf lingurita sare
– 200g nuci pecan
Amestecam toate ingredientele (mai putin nucile pecan) pana se topeste aproape de tot zaharul.
Turnam compozitia in tava, peste crusta pregatita.
Apoi presaram nucile pecan: unele se vor scufunda, altele vor ramane la suprafata.
Dam tava la cuptorul incins la 180 de grade si coacen 45-50 de minute sau pana se formeaza o crusta maronie la suprafata. Cand scoatem tava din cuptor, mijlocul tartei se poate sa fie inca moale, de consistenta unei budinci, dar nu va faceti griji, se intareste cand sa raceste complet. Asa arata la final tarta, este absolut delicioasa, la fel de buna si calda si rece si mai buna cu un mot de frisca! Sa va fie de cel mai bine! 🙂
imi place grozav reteta,mai a am cu ce s-o fac !un mlocuitor,o pasta pralinata cu miere de nuci pecan.in bucuresti,nuci pecan gasiti in standul de condimente de la intrarea in hala din piata amzei.
Nucile pecan sunt preferatele mele. Si tarta imi place, desi o prefer putin mai ciocolatoasa.. 😉
Teo, am vazut in reteta ca folosesti esenta de vanilie. Voiam sa te intreb daca ai gasit pe undeva in Cluj esenta naturala de vanilie si nu "substantele" alea colorate si artificiale pe care le gasim la raionul de prajituri din supermarketuri? Sau folosesti esenta "homemade", facuta din pastaie de vanilie?
Buna,
Vreau si eu sa te intreb ce diametru are tava de tarta, este de 26 cm?
Multumesc, esti super, the best of the best!
te pup, INA
Pansy, multumim de info! te pup! :*
Antonia, poti sa pui si cioco, bineinteles, numai ca va creste si mai mult indicele caloric :))
Dum, am sa pun zilele astea reteta dupa care fac eu esenta de vanilie in casa! 🙂
Ina, da, forma pe care am folosit-o este cu siametrul de 26 de cm. Te pup si eu 🙂
Mmmmm… exact reteta placintei pe care o mancam cu orice ocazie in Texas 🙂
Dupa ce am cautat disperata multa vreme dupa nuci pecan la noi, le-am gasit acum intamplator la Lidl, asa ca primul gand a fost sa fac placinta asta. Mersi de reteta! 🙂