Macarons

MacaronsDoamne Doamne, greu e cu unele retete! De Macarons am fugit de cand am inceput blogul, nu stiu de ce, mi se pareau (si s-au dovedit a fi cu adevarat) destul de complicati. Intr-un final mi-am luat inima in dinti si i-am incercat.

Nu au iesit chiar 100% cum imi doream, dar pentru prima incercare, zic eu ca sunt pe drumul cel bun si sper din suflet sa ma perfectionez de fiecare data cand le fac.

Ingrediente:
– 3 albusuri (de la 3 oua mari)
– 50g zahar tos
– 1 varf de cutit de cream of tartar (nu e obligatoriu, dar face bine)
– 250g zahar pudra
– 150g migdale (albe, fara coaja)

Treaba la macarons incepe cu cel putin 24 de ore inainte, pentru ca trebuie sa separam ouale si punem albusurile intr-un borcanel inchis etans, pe care il tinem in bucatarie, la temperatura camerei, pana a doua zi. Punem apoi albusurile in mixerul KitchenAid si le batem impreuna cu zaharul tos (pe care il adaugam lingurita cu lingurita) si cream of tartar pana avem o spuma lucioasa. Secretul este sa avem o spuma aerata, pentru ca daca batem prea tare albusurile, spuma devine prea tare si se crapa la copt.

Migdalele e musai sa fie fara coaja (gasiti la Kaufland gata curatate si fulgi de migdale si migdale felii). Punem in rasnita de cafea fulgii de migdale si zaharul pudra si le macinam pana avem o pudra fina.

Trecem pudra de migdale si zahar prin sita, peste spuma de albusuri. Amestecam cu spatula (in jur de 40-50 de amestecari), de sus in jos, prin impaturire.

Daca vreti sa adaugati colorant alimentar, acum e momentul, inainte de omogenizarea completa a compozitiei.

Testam amestecul: punem un strop pe o farfurie si daca se turteste putin (de la sine), inseamna ca e ok. Daca se turteste prea mult, inseamna ca e prea subtire si trebuie sa mai adaugati zahar. Daca amestecul e prea tare, il mai amestecam putin. Punem amestecul in pos (cu varful plat, cerc) si punem pe hartia de copt cercuri mici (3-4 cm) pe care le lasam 30 de minute in tava sa se intareasca. Stim ca sunt gata de pus la cuptor cand le atingem usor cu degetul si nu mai sunt lipicioase.

Incingem cuptorul la 150 de grade si le coacem 8-10 minute. Le lasam sa se racoreasca in tava, apoi le mutam pe un gratar, pana se racesc complet.

Pentru crema avem nevoie de 170g unt la temperatura camerei, 120g crema de branza, 3 albusuri, 100g zahar, 2 linguri apa, o lingurita esenta de vanilie. Mai intai facem un sirop gros din zahar si apa, pe care il lasam sa se raceasca complet. Batem albusurile spuma tare si adaugam siropul, in fir subtire, amestecand in continuu. Adaugam apoi si restul ingredientelor si colorantul alimentar (daca vreti ca umplutura sa fie de aceeasi nuanta cu macarons).

Asa arata la final, repet, nu sunt perfecti, dar sunt foarte buni si mie personal imi sunt atat de dragi! Sper sa va placa si promit ca in curand voi mai face si alte variante, da?

18 Comments

  1. Dan si Ionela Dumitru

    Arata foarte bine dar ar mai fi avut nevoie de citeva minute in plus ptr. a se intari suprafata inainte de a le da la cuptor si ar fi iesit perfecte.

  2. cristina

    Arata sanzational. Felicitari!

  3. Nicoleta T.

    Sunt preferatele mele! 🙂 Salivez cand ma uit la pozele astea! ;))
    Dar nu stiu daca voi avea vreodata curaj sa incerc reteta! :b

  4. micamicaela

    buna Teo,o intrebare, ce este cream of tartar si de unde l-ai cumparat? multumesc frumos pentru ca esti o inspiratie pentru noi.

  5. Karmin

    Ce bine arata, Teo!
    imi vine sa te rapesc o luna macar la Brasov 🙂

  6. Teo, unde gasim cream of tartar?

  7. Va pup pe toti si va multumesc ca ati apreciat reteta, chiar daca poate duce spre o rapire a mea la Brasov :))

    Cat despre cream of tartar, este de fapt bitartrat de potasiu, o sare acida rezultata din procesul de vinificatie si se foloseste in special pentru a stabiliza albusurile, le creste rezistenta la caldura si le mareste volumul, rezultand o spuma mai tare si care nu cedeaza nici chiar la temperatura camerei. Eu am cumparat din Bucuresti, de la un magazin de condimente din Cocor, nu stiu exact cum se numeste magazinul.

  8. Ce spuneti despre albusul de ou folosit crud practic,cum ramine cu salmonella???cred ca iese o crema buna dar daca dam si la copii sa pape …

  9. Eu am gasit cremor tartaro (in italia) la supermarketul BENNET

  10. Caren, aceasta e reteta clasica de macarons, dar se poate folosi si alt tip de crema. Daca ouale sunt din sursa controlata, nu cred ca se pune problema de pericol.

  11. Pingback: Că mai trebuie să şi mâncăm | Nuntă colorată

  12. Ciao…m-am bucurat sa aflu reteta la tine pe blog…nu pare asa complicat de facut si din spusele tale sunt deliciosi…pe mine m-ar interesa sa le fac pt nunta dar vreau sa stiu daca e rentabil ca pret….asa ca te rog daca poti sa-mi spui cam cate bucati au iesit din cantitatile pe care le-ai precizat in reteta si cam la ce costuri ai ajuns…astept sa ma lamuresti :)…mersi 🙂

    • Miha, in functie de cat ii faci de mari, ies pana la 40 bucati. Costurile nu stiu sa ti le spun, depinde f mult de migdale, ca ele sunt cele mai scumpe, insa pot sa iti spun ca cele mai ieftine migdale le gasesti la Kaufland.

  13. Bravo pt curaj! O mentiune: macarons nu au crema decit INTRE ele, nu si deasupra, si se pune un strat subtire

  14. ikinga

    Mie mi-au iesit bine abia la a 3-a incercare, “cream of tartar” nu stiu ce e si unde se gaseste, dar eu am pus un pic de sare in albusul de eu, chiar la inceput. Zaharul l-am adaugat dupa ce am batut albusul vreo 3 minute. Inaine sa le bag la cuptor le las cel putin o ora sa stea. Cand adaug zaharul si migdalele (dau totul prin sita de doua ori ca sa fie fina compozitia), amestec relativ putin, exact cat e suficient ca sa fie totul omogen, daca amesteci prea mult pe urma se crapa partea de-asupra… Bafta! 🙂

  15. ikinga

    Ar mai fi de zis ca se pot face multe tipuri de crema, orice crema care se intareste e ok, dar se poate folosi si crema de ciocolata sau marmelada. Crema pe care am folosit-o ultima data e extrem de simpla si gustoasa: unt, zahar si capsuni! Uite o poza cu ce a iesit: http://it.tinypic.com/view.php?pic=344xzsy&s=8

  16. manoiu camelia

    Cream of tartar sau bitartrat de potasiu
    .. Se gaseste de pe net la cutie de 1 kg si costa 140 lei. Eu am o cutie inceputa e luat cam 50-100 g din ea si o dau la. Jumatat. De pret

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.