Imi sunteti mult prea dragi si stiu ca aveti incredere in retetele mele, asa ca nu va pot minti: de data asta nu avem chiar o reteta simpla, desi asa ar parea in ochii unui necunoscator. Insa sosul olandez classic (exista si variante gen fast-food, care nu presupun coacere) este o adevarata aventura in bucatarie. Orice pas gresit poate duce la compromiterea sosului, asa ca e bine sa aveti la indemana, pe langa vasele potrivite si un tel si foarte multa precizie. Pregatiti-va ingredientele de la bun inceput, sa ajungeti cat mai rapid la ele, pentru ca o data ce ati pus vasul pe foc, totul este contra-cronometru.
Ingrediente:
– 3 galbenusuri
– cate o lingura de apa rece pentru fiecare galbenus folosit
– 170 gr de unt topit
– 1-2 linguri de zeama de lamaie
– un varf de cutit de sare
Intr-un vas cu peretii grosi, rece si care nu e deasupra focului, amestecam galbenusurile cu apa, timp de 1 minut, pana cand sunt bine omogenizate. Punem apoi vasul deasupra unuia care e pe foc, la foc foarte mic si in care este apa (bain marie). Daca apa e prea fierbinte, trageti vasul de pe foc si lasati-o sa se racoreasca putin, pentru ca ouale puse la temperatura prea mare se granuleaza si faceti omleta in loc de sos olandez.
E foarte important sa amestecati in continuu si in acelasi sens pentru astfel incat galbenusurile sa fie mereu in miscare. Nu va opriti din amestecat sub nici o forma, ne-am inteles, da? Continuati sa bateti galbenusurile cat mai rapid, pana cand se ingroasa, ca un sos, iar cand amestecati cu telul se vede fundul vasului printre galbenusuri. Luati vasul de pe foc.
Acesta e momentul crucial, in care adaugam untul. Untul topit nu trebuie sa fie fierbinte si trebuie adaugat putin cate putin, lingura cu lingura pentru ca daca adaugati prea mult unt dintr-o data, nu se mai ingroasa sosul. Puteti folosi si unt moale, fara a fi topit. In cazul acesta, sosul iese mai gros. Noua ne place sosul mai subtire, chiar daca este pentru Oua Benedict, asa ca am folosit unt topit.
Cand sosul s-a ingrosat si are o textura omegena, adaugati sucul de lamaie si sarea dupa gust.
Sosul Olandez se serveste cald, asa ca fie il serviti imediat dupa preparare, fie asezati vasul cu sosul deasupra unui vas cu apa calda, fara a fi pe foc.
M-am gandit ca o sa va ajute si link-ul de mai jos, respectiv un filmulet care va invata sa faceti sosul olandez, poate intelegeti mai bine decat din poze:
cu ce se mananca sosul olandez
il folosesc la snitele…fff bun!!!
In Germania e cel mai adesea servit alaturi de sparanghel.
Sosul olandez se poate servi cu peste la cuptor sau gratar- mie asa imi place cel mai mult!
Felicitari Teo pt. tot ce faci!
Numai bine!
Eu il fac langa snitele,dar mai fac si fasole verde rotunda garnitura.Fasolea o fierb,dupa aceea o calesc un pic in ulei,chiar si in uleiul unde am facut snitelele.Este ceva extraordinar.Merge si cu pulpe de pui pane.Hmmmm, pofta buna
Cu oua Benedict, v-a aratat omul in filmulet, cel mai des este folosit la oua benedict, daca dati search pe google dupa “sos olandez” veti vedea ca majoritatea retelor sunt la oua benedict.
Alice, asa e, se potriveste perfect cu oul, dar si cu pestele 🙂
merg foarte bine cu peste ,somon in special…cu garnit de cartofi natur.. ,cu ficatei etc..
Cam greu cu platingul vad. L-ai facut exact pe cel din video..
nu sunt si nu ma doresc specialista in plating. Las asta in slujba expertilor si spre deosebire de altii, nu vreau sa ma dau specialista in toate. Multumesc!