Cred ca ar trebui sa ii multumesc lui Luca pentru ca se trezeste devreme dimineata, atat de devreme incat reusesc sa prind in reluare emisiunea Sugar (tradusa “Ceva dulce” de Euforia Tv) a Anei Olson.
Despre Anna Olson si retetele ei de vis cred ca v-am mai scris, dar nu pot sa nu o laud mereu si mereu pentru toate bunataturile pe care le mestereste cu manutele ei dibace. Mai multe retete culinare ale Annei gasiti pe site-ul www.foodnetwork.ca. Tot aici sunt si retetele culinare ale altor bucatarese pe care eu personal le iubesc si ale caror retete le incerc mereu, cum ar fi Rachael Ray sau Nigella Lawson.
Tortul cu mousse de lamaie e deosebit, atat ca si gust cat si ca si pregatire si va garantez ca daca aveti o tava cu pereti detasabili (spring form) veti avea unul dintre cele mai perfecte torturi pe care le-ati facut vreodata. E atat de frumos incat ajung cateva felii de lamaie sau portocala sau niste fructe de padure pentru a-l garnisi. Pentru masurat ingrediente, folositi o cana de 250 de ml.
Ingrediente pentru blat:
– 6 oua
– 1 cana de zahar
– 1 cana de faina
– ¼ lingurita praf de copt
– ¼ lingurita sare
– ½ cana de unt topit
– esenta de vanilie
– 2 linguri suc de lamaie
– coaja de la o lamaie
Incingem cuptorul la 180 de grade si ungem cu unt si tapetam cu faina o tava de 20 de cm. Incalzim ouale in coaja, in apa fierbinte timp de 2-3 minute. Intr-un robot de bucatarie sau cu mixerul, bateti ouale si zaharul timp de 15 minute. Adaugam apoi faina, cernuta impreuna cu sarea si praful de copt, peste compozitia de oua si mixam bine. In alt bol, mixam untul topit, vanilia, sucul si coaja de lamaie si le incorporam in compozitie. Turnam compozitia in tava deja pregatita si o coacem tim de 30-40 de minute, pana trece testul scobitorii.
Pentru sirop avem nevoie de:
– 3 linguri de zahar
– 1 lingura de suc de lamaie
– 2 linguri de apa
Le amestecam toate si le incalzim intr-o craticioara pana se topeste zaharul.
Pentru spuma de lamaie, avem nevoie de:
– 2 pliculete de gelatina
– ½ cana de suc de lamaie
– coaja de la o lamaie
– 250 ml de frisca lichida
– 3 oua
– 5-6 linguri de zahar
Punem gelatina la inmuiat in sucul de lamaie, impreuna cu coaja de lamaie. Batem frisca tare, apoi incalzim ouale in apa calda, la fel ca si pentru blat. Batem apoi oaule impreuna cu zaharul, timp de 5 minute, pana isi dubleaza volumul. Incorporam frisca in compozitia de oua. Topim apoi gelatina la foc mic, avand grija sa nu fiarba, o lasam sa se racoreasca putin si o adaugam in spuma. Mixati cateva secunde, pana cand se omogenizeaza.
Urmeaza sa asamblam tortul. Dupa ce blatul s-a racit, asezati capacul unei oale peste el, astfel incat sa ramana o margine de 1-1.5 cm. Taiati marginea, taiati blatul in 2 parti egale si asezati prima jumatate in forma in care s-a copt. Ungeti cu ½ din sirop si puneti peste ½ din spuma de lamaie. Repetati operatiunea cu a doua jumatate de blat si turnati peste restul de spuma. Nivelati bine cu o spatula si dati tortul la rece timp de minim 4 ore.
Pentru a desprinde tortul de forma, folositi un uscator de par: incalziti bine marginile tavii, pana cand tortul se desprinde foarte usor si veti avea un tort absolut perfect! Decorati tortul dupa pofta inimii si bucurati-va de el alaturi de cei care merita cu adevarat sa primeasca o feliuta din minunatia asta!
Si mie imi place Anna Olson foarte mult! De la ea am prins "microbul" de a pregati deserturi… Eu manacare nu prea fac, dar dulciuri… mmm… e specialitatea mea, si totul datorita emisiunii Sugar.
Desavarsit!
Cu ce fel de razatoare ai scos ''carliontii'' de coaja de portocala?
Multumesc!
ce elegant e!
bravo!!
si cu marginile de tort taiate ce facem ?
luminita
Multumesc mult tuturor :* Pentru coaja de porto si lamaie am folosit o razatoare speciala, cumparata din Auchan nu 4 lei 🙂 Luminita, marginile le mancam, sunt f bune si de unele singure
Teo, dar de ce e nevoie sa taiem marginile blatului? In sectiune se vede ca si cum marginea ar fi doar spuma….Ce faci, umpli diferenta cu spuma cand asezi tortul in tava in care ai copt blatul? Lamureste-ma, te rog! Multumesc! Si felicitari pentru blog!
Intr-adevar, arata minunat, cred ca are un gust minunat, si pare minunat de simplu!! 😉
Foarte frumos ornat, cumva "modern", Teo!
e super tortul dar am mereu dubii in legatura cu frisca asta vegetala inlocuiti o doamnelor cu frisca din smantana e mai sanatoasa si gustoasa parerea mea te pwp teo si iti citesc retetele
Am facut ieri pt mama mea care si-a aniversat ieri ziua de nastere acest tort si a iesit minunat.Arata senzational de elaborat si are un gust extrem de rafinat. A doua oara cand il voi face (adica saptamana viitoare cand fetita mea va face un anisor), voi modifica pe ici pe colo cate ceva….Am taiat marginile ca acea crema sa imbrace tortul, desi dupa ce s-a racit blatul s-a strans putin in forma si ar fi fost suficient.Intrucat dupa ce am turnat crema nu era imbracat complet blatul , am mai facut o frisca din smantana dulce si l-am imbracat deasupra. A….si pentru cei care prefera mai insiropat ….e un tort destul de "uscat" . Oricum rezultatul a fost minunat, daca nu m-as fi dus cu el in forma la sarbatorita- din motive de transport- si nu as fi cerut un uscator sa-l scot (geniala idee) nu m-ar crezut ca l-am facut eu.
Una peste alta Teo, iti multumim ca ne impartasesti din talentul, indemanarea si dragostea ta pentru gatit!
eu am avut o problema cu blatul. blatul nu este omogen, nu se coace uniform, in partea de jos a vasului ramane un strat necopt, clisos, ca si o coca. cred ca din cauza ca in compozitie se pune si unt ? am mai patit asa si cu un chec la care se pune ulei in compozitie. spre deosebire de blaturile de pandispan , care sunt pufoase ( le fac fara ulei, cu albusurile batute separat spuma). care-i motivul ? care-i secretul ?
multumesc
untul nu are nici o legatura, este insa foarte important sa fie compozitia omogena, asta conteaza cel mai mult… sa fie foarte bine amestecata.
buna ziua…am o intrebare oare peste tortul acesta as putea pune pasta de zahar?
daca vrei sa imbraci tortul in pasta de zahar ti-as sugera sa tai baltul in doua parti egale si sa ii pui si capac, cu spuma la mijloc, ca pasta de zahar sa aiba o baza trainica pe care sa stea
Am facut si eu tortul in dec. 2010 de ziua fiului meu cel mic(implinea 1 an)si a iesit absolut senzational. Am respectat reteta iar rezultatul a fost ceva deosebit si mult laudat de toti cei care l-au gustat. Peste vreo 3 saptamani e ziua fiului meu cel mare si am sa incerc din nou sa fac tortul. Imi pare rau ca nu pot posta niste poze cu el pe blog, dar daca sunteti totusi curiosi, intrati pe Facebook si cautati Lazar Alina-Renata.
ma bucur ca v-a placut 🙂 la multi ani pentru fiul tau si spor la pregatit tortul 🙂
Buna Teo,
In crema ouale sunt crude? As vrea si eu sa fac totul pentru ziua baietelului meu. Merci
Nu e cam putin sirop? Doar 2 linguri de apa si 3 de zahar? Pt tot blatul mi se pare putin sirop?