Asa cum v-am tot “amenintat”, anul asta m-am decis sa fac pentru prima data “Casuta din turta dulce”, pe care vreau sa o transform in traditie de familie, pentru ca de acum inainte, in fiecare an de Craciun, sa fac minunata casuta impreuna cu Luca. Anul asta m-a ajutat din burtica sa coc turta dulce, apoi am nascut si nu am apucat sa o termin. Asa ca, m-a ajutat Luca din scoica lui, pe care am pus-o pe masa, sa asamblez si decorez casuta. Apropo… cu cat turta dulce sta mai mult inainte de a fi consumata, cu atat e mai moale si mai buna! Asa ca puteti face casuta din turta dulce din timp, cu 2-3 saptamani inainte de Craciun.
Ingrediente pentru turta dulce:
– 650 grame de faina
– 230 gr de unt
– 220 gr zahar brun
– 375 gr de miere
– 2 oua mari
– o lingurita de praf de copt
– condimente: 4 lingurite de scortisoara, 3 cuisoare pisate, un varf de lingurita de piper, o lingurita de sare, o lingurita cu varf de ghimbir, o lingurita de nucsoara.
Batem spuma untul impreuna cu zaharul brun, apoi punem mierea si mixam pana cand se omogenizeaza. Punem cele doua oua intregi si la fel omogenizam, apoi punem faina cernuta impreuna cu praful de copt si condimentele. Vom obtine un aluat omogen, pe care il tragem in folie alimentara si il dam la frigider pana a doua zi. Este foarte important sa lasati aluatul la racit cateva ore bune, chiar daca sunteti nerabdatori sa faceti casuta. Un aluat cu care puteti lucra bine este cheia succesului casutei!
A doua zi, scoateti aluatul de la frigider si intindeti-l pe o masa tapetata cu faina, intr-un strat gros de 1/2 cm, chiar 1 cm. Apoi decupati peretii casutei cu ajutorul sablonului. Gasiti o gramada de sabloane pe net, trebuie doar sa cautati in google “gingerbread house pattern“. O data decupati peretii si acoperisul, ii asezam in tava tapetata cu hartie de copt si ii dam la cuptorul preincalzit la 350 de grade. Turta dulce se coace repede, in aproximativ 12-15 minute. Scoatem turta cu mareee grija pe un gratar de bucatarie si o lasam sa se raceasca complet. Din restul de aluat, am copt braduleti si Mosi Craciuni.
Casuta trebuie construita ca la carte! Daca am copt caramizile, ne trebuie si ciment, nu? Pe post de ciment, folosim “royal icing”, o glazura foarte tare, folosita la curtile regale pentru ornarea torturilor fastuoase; de aici si denumire de “royal icing”.
Ingrediente pentru Royal Icing:
– 3 albusuri mari de ou
– 600 gr de zahar pudra
Batem albusurile spuma tare, apoi adaugam zaharul, incetul cu incetul si mixam pana cand obtinem o glazura foarte tare si lipicioasa. Sper ca se vede consistenta pe paletele mixerului. Dupa cum vedeti, e atat de tare incat scobitoarea sta foarte bine infipta in glazura. Atentie insa, nu depasiti cantitatea de zahar, glazura va fi prea tare si va ceda sub greutatea casutei.
Pregatim o punga cu fermoar, pe care o gaurim la un colt si fixam de ea varful unui sprit. Cu o astfel de punga e cel mai usor sa lucrati pentru a nu va manji cu icing din cap pana in picioare 😀 Ca sa umpleti punga cu glazura, cel mai usor e sa faceti ca in poze: puneti punga intr-un recipient, cu spritul in jos, si trageti punga peste recipient. Puneti glazura foarte usor, fara a manji prea tare peretii pungii.
Suntem gata pentru asamblarea casutei de turta dulce! Aici nu va mai spun povesti, cred ca pozele vorbesc de la sine. Pentru decorarea casutei folosim tot icing pe post de lipici si diverse ornamente, bomboane, biscuti, jeleuri etc.
De aici nu mai e rost de sfaturi, trebuie doar sa dati frau liber imaginatiei. Spor la casute de turta dulce si SARBATORI FERICITE!
Daca v-a placut casuta mea de turta dulce, nu uitati sa o votati folosind stelutele de mai jos si abonati-va la feed pentru a primi mail de fiecare data cand postez o reteta noua pe blog.
Teo e minunata casuta ta de turda dulce. Am vazut-o azi dimineata si eu cu Alin am facut : wooooow ce frumoasa a facut-o 😀
Ai toata admiratia mea, cu un bebe langa tine si tot pregatesti lucruri minunate 🙂
Iti pup puiul mic si poate ne mai incanti cu cateva fotografii cu el 🙂
Wooooow, esti super, eu nu pricep cand ai timp si de astea cu bebeul, mie cel putin nu prea imi sta gandul sa fac cand stiu ca poate peste 5 minute s-a trezit 🙂
FELICITARI, AI TOATE STELUTELE 😉
Ce draguta casuta Teo, sunt sigura ca-i place lu’ bebe mic. Va pup !!!
Teo, esti plina de surprize! Ai timp de turta dulce…Luca e un copil cuminte inseamna! Bravo….
uaaaaau…
presupun ca scobitorile sunt pentru sustinere? Nu-mi dau seama daca le-ai scos dupa ce ai ornat sau sunt tot acolo?
OOOOAAAU!
Chiar vroiam sa te intreb cand apare casuta, ca vrem sa incercam si noi una!
E foarte frumoasa! N-o sa va fie mila s-o papati, la cat de frumoasa e?
Chiar ca Luca al tau trebuie sa fie grozav de cuminte, de ai timp sa mai ai grija si de noi :)!
Multumim! :*
casuta e superba! am hotarat sa fac si eu dar aluatul e moale si lipicios.l-am pus la frigi si sper ca maine sa-l pot intinde.pt a fi mai moale si mai buna trebuie ambalata in ceva sau pur si simplu sa o las asa?
felicitari pt blog am facut catva retete , mi-au iesit de minune si pt asta iti multumesc!
felicitari si pt bebe! sa fie sanatos si sa va bucurati de el!
cu drag
Teo, daca fac turta dulce zilele astea, cum o pastrez? In punga de plastic sau in hartie?
isabela, karmin, ginette, oana, dianais, geta va multumesc mult pt aprecieri. desi s-ar parea ca bebe luca e cuminte si ma lasa sa fac de toate, nu e deloc asa, mai nou stam noptile si ne uitam pe pereti insa apuc sa mai recuperez somnul ziua si il iau cu mine in bucatarie
pt cele care m-ati intrebat, turta dulce se pastreaza cel mai bine in cutie inchisa ermetic, fie cutie de carton sau de preferat cutie de metal. cu cat sta mai mult, cu atat e mai moale si mai aromata.
Ce sa mai spun, e super casuta de turta dulce. Felicitari si tine-o tot asa!!!Cam cat timp ti-a luat sa o faci? Trebuie neaparat sa o incerc si eu. Am o fetita de 4 ani jumate si un baietel de 3 si sunt sigura ca o sa-i incante.
Gracias pentru ideea asta bonita!!!
Felicitari.
Super faina casuta ta din turta dulce , si noi facem in fiecare an de cand il avem pe Alex, este traditie deja .
E greu acum la inceput cu bebe mic , cu nopti nedormite, dar in timp o sa devina mai usor va creste mare si te va ajuta ( nu conteaza ca bucataria va arata ca dupa razboi 😉 )
Pupici tie si micutului Luca.
Tare frumoasa ti-a iesit casuta, dar ai putea sa-mi spui cam ce dimensiuni are? Pentru ca eu as vrea sa fac vreo 5, pentru cativa prieteni de Craciun si ma gandesc ca le-as putea face la jumatate daca reteta ta e pentru un casoi mai mare:D
Fantastic!!! Asa imi facea si mie mami cand eram cpoil!!! Amintiri placute!!! Te pup si te felicit pentru retete, pe care le-am si incercat…
buna! am facut si eu dupa reteta ta si pot spune k mi-au iesti 3 casute mai mici dar superbe!esti o bucatareasa minunata si pot invata multe de la retetele pe care ni le dezvalui…
Teo, multumesc de idee (si de multele alte retete cu care m-ai salvat de-atatea ori in ultimele saptamani). Am facut si noi casuta, am avut un ajutor nepretuit de manute mici, asa ca n-a iesit nici pe departe atat de perfecta ca a ta, dar la sfarsit ma intrebam ca icingul e cu ou crud si nu stiu cat rezista nealterat, chiar si in frigider??
Felicitari pentru bebe, si Craciun Fericit!
Ruxandra, felicitari pt casuta sigur a iesit minuata!! Pupuci manutelor mici si pricepute!
In retea originala spune ca rezista 2 sapt, cu conditia sa fie pastrata la loc intunecos si racoros, gen o camara 🙂
Va doresc Sarbatori Fericite
Felicitari pentru bebe!!! Si familie…Un Craciun fericit..si cred ca esti o gospodina inascuta…te rog ceva…nu asculta comentariile rautacioase si nepoliticoase (probabil acelor persoane le au murit admiratorii si n-au ce critica)asa ca…Ei nu stiu ce inseamna sa cresti un copil ,nopti nedormite si dimineata multa munca…te felicit si apreciezefortul depus…nu uita nu asculta ce spun altii fruntea sus si asculta ti inima..daca asta vrei tu si ai multe idei si planuri de viitor felicitari..Catalina 11 ani
Am facut turta dulce, fara casuta :). Sotul meu e innebunit dupa turta dule, si Natalia s-a dovedit a fi la fel.
Noroc ca m-a dus mintea sa fac doar jumatate de portie, pentru ca si asa au iesit foarte foarte multi braduleti, ursuleti, inimoare si alte forme :).
Din pacate, nu m-a dus mintea si sa las si foaia mai groasa. Si dupa copt erau ursuletii mei taaaaari, sa-ti spargi capul cu ei, nu alta. Dar mi-a fost mila sa arunc turta dulce si am uitat-o vreo 3 zile intr-o caserola de plastic. Am redescoperit-o foarte buna :)).
Multumesc din nou!
oau! arata foarte bine, cred ca o sa ii dau si reteta asta mamicii mele sa vad daca si de data asta reuseste sa ma indulceasca!
Arata extraordinar…:)…Nu ma inham deocamdata sa fac casuta,as face pur si simplu doar niste forme simple,si ma intrebam daca as putea pune in glazura colorant alimentar…Ar strica cumva comozitia?
felicitari ! acum 4 zile am descoperit blogul dvs . si am ramas frumos impresionata de bunatatile pe care stiti sa le faceti . sa va traiasca bebele si sa fie sanatos( din discutii am aflat ca aveti un bebe).
am si eu o intrebare legat de casuta din turta dulce pe ce ati asamblat-o? este o tava sau ce este sau tot turta dulce ?
inca nu am cont dar o sa imi fac ….
raluca z.
Buna Teo,
Sunt Georgiana si am 22 de ani. Blogul tau e un adevarat ajutor pentru mine si o bogata sursa de inspiratie lucruri pt care vreau sa iti multumesc din inima.
Intrucat se apropie Craciunul vreau sa incerc sa fac casutza din turta dulce insa nu inteleg cum fac rost de sablon 🙁
Iti multumesc din suflet!
Eu am combinat reteta ta de casuta din turta dulce cu cea de fondant din marshmallows (numai putin mai moale)pe care l-am folosit la lipirea peretilor si decorarea casutei 😀
Am reusit casutza mea e fff draguta 🙂 Din aluatul ce mi a ramas am facut turtite : stelute, inimoare braduti etc. Problema e ca sunt fff tari 🙁 Oare cu ce am gresit? Ma ajuta cineva, pt ca data viitoare sa iasa totul ff bine? MERSIII (Georgiana)
Teutza, am o problema referitoare la masuratul mierii…sunt 375 de grame sau de mililitri? Sau nici nu e asa de relevant? Mersi, te pup! Sarbatori fericite!!! Ozana
Buna fetelor,si in Canada avem traditia sa facem gingerbread house ii spunem noi aici,doar ca nu folosim aluat ci mai simplu si delicios din biscuiti graham.Felicitari ptr retetele minunate Teo.Sarbatori Fericit ! Laura.
Buna Teo! E al doilea an in care fac casuta de turta dulce pt pustiul meu de un an si 2 luni. M-am gandit sa decupez ferestrele si sa fac vitralii din dropsuri, cum faci tu la biscuitii cu vitralii. Intrebarea mea este daca pun bomboanele pisate de la inceput, cand pun turta dulce la copt, sau ulterior, pentru ca s-ar putea arde la 350 de grade atatea minute? Chiar 350 de grade scrie acolo? Multumesc frumos 🙂
Scuze, sunt 350 farenheit, deci 170-180 celsius, mii de scuze:)
Buna Teo!
Am facut aluatul si e gata de pus in frigider, numai ca e lipicios si in stadiul asta nu ar putea fi modelat (poate dupa ce se intareste). Asa trebuia sa fie sau mai trebuie sa adaug faina? Te rog mult mult mult sa imi raspunzi ca sa nu stric bunatate de aluat.
Multmuesc mult!
Andreea
Teo,
pentru casuta de turta dulce pot folosi reteta de turta care ne-ai dat-o, respectiv "Turta dulce pentru Craciun"???
Ai zis o data ca un bucatar se tot reinventeaza si experimenteaza asa ca ma gindeam daca pot folosi reteta aceea ca sa fac casuta???
ms 🙂
@Andreea, se va intari la frigider, daca nu, mai pune faina si framanta putin.
@Blue, se pot folosi ambele retete, oricare e buna atata timp cat se intinde si s poate taia dupa template
Teo reteta e geniala si foarte simpla .Nu vreau sa ma laud dar imi place sa gatesc si reteta mi s-a parut usoara (am 12 ani) am facut aluatul si l-am pus la frigider acum trebuie sa astept pana dimineata insa ard de nerabdare sa vad ce iese .Multumesc pentru ideea si retata ta.
P.S E normal ca aluatul sa fie lipicios si destul de moale?
Iasmina, se mai paote pune faina daca e foarte lipicios, in mod normal se lucreaza foarte usor cu el 🙂
Pingback: Idei de cadouri utile | Handmade Ancasiada