Inca nu ne-am recuperat dupa zilele in spital si sincera sa fiu, trecem printr-una din cele mai grele perioade din punct de vedere al sanatatii…asa e cand se aglomereaza toate…a terminat Luca, am luat eu, apoi am continuat cu dureri maxime de dinti, cu care ma lupt si acum. Asa ca nu am gatit in fiecare zi, nu am avut puterea sa stau in bucatarie si imi lipseste foarte mult. Mot cand imi vin in minte retete culinare de tot felul si nu le pot pune in practica pentru ca ma doare aici, ma doare acolo si…nici macar nu m-am taiat la deget 🙂 Stiti bancul ala, nu? “Domnule doctor, daca pun degetul pe fata, ma doare, daca pun degetu pe mana, ma doare, daca pun degetu in cap, ma doare”…”nu va suparati, v-ati taiat cumva la deget?” 🙂
Dar checul cu dovleac l-am facut imprena cu Luca si chiar daca nu intelege ca ma simt rau, a fost bucuros cand l-am rugat sa ma ajute. I-am zis “Luca, stii ce rau ti-a fost tie, cum ai stat in spital bolavior sin u te-ai putut ridica din pat?” El: “daaaa, foarte rau m-am simtit!!!” Eu: “Pai asa se simte si mama acuma, intelegi?” El: “Aham, inteleg. Imi aduci un pahar cu apa?” Are 4 ani, ce sa inteleaga, daca nici eu nu vreau sa accept ca ma simt rau si incerc, impotriva raului, sa functionez la parametrii normali. Asa ca, va aduc reteta de chec. Din cantitatile date ies 2 tavi mari de chec (tavile acelea clasice de cozonac) si partea buna e ca acest chec se congeleaza foarte bine: il feliati, il inveliti in folie alimentara si il puteti tine chiar si 2-3 saptamani in congelator si scoateti cateva felite cand aveti nevoie. E un chec super aromat, nu e deloc sec si merge servit la cafea, la brunch, gustare intre mese si mai ales in caderile de glicemie, face fata cu brio 🙂
Ingrediente pentru 2 tavi de chec:
– 450 g dovleac copt si paserat cu furculita
– 4 oua mari
– 150ml ulei de floarea soarelui
– 180ml apa
– 400g zahar
– 400g faina
– 2 lingurite praf de copt
– 1 ½ lingurita sare
– 1 lingurita scortisoara
– 1 lingurita mix condimente pentru tarte
Mai intai incingem cuptorul la 180°C si tapetam cu unt si hartie de copt tavile pentru chec. Apoi, amestecam dovleacul, ouale, uleiul, apa si zaharul pana avem un amestec omogen.
Peste amestecul cu dovleac punem faina, praful de copt, sarea, condimentele si amestecam bine.
La final, nu ne ramane decat sa impartim aluatul egal intre tavile de cozonac si dam la cuptor. Checul se coace 45-50 min sau pana trece testul scobitorii.
Partea cea mai frumoasa e ca toata casa se umple de aroma de dovleac, scortioara si turta dulce. Mai aveam putin si scoteam CD-urile cu muzica de Craciun, exact asta mi-a inspirit checul! Dar ce sa fac, mai am de asteptat inca un pic pana la colinde, inca vreo saptamana, asa! Va pup, sper san e auzim sanatosi, cu dintii linistiti si copii cuminti zilele urmatoare! Sa va fie de bine checul cel minunat.
Îmi pare rău că sunteţi bolnavi! Să vă faceţi bine! Mulţumesc pentru ideea cu checul cu dovleac. Tocmai am cumpărat unul uriaş şi nu eram foarte sigură ce să fac cu el! Am făcut un pireu lângă o friptură de pui cu orez!
Aurora, ma bucur ca ti-am dat o idee buna 🙂 si multumim de urari, sper sa scapam de toate relele in curand 🙂
Tocmai azi cand ma pregateam sa repet reteta de cheese cake cu dovleac vii cu alte tentatii.:)) Arata cam ca si carrot cake (eu o fac tot in forma de cozonac/chec).Cu siguranta il adaug in lista.
Sanatate la toti!!
Multumim Lavinia draga, sa fie! Seamana cu carrot cake, da, dar dovleacul ii da gust diferit! te pup
iti doresc din suflet sa te faci bine cat mai repede si sa revii la ‘forma initiala’ 🙂 multumim de toate retetele si bunataturile de pana acuma … si ce sa zic la cat mai multe 😉
multumesc! 🙂
Nici nu ma pot bucura cu adevarat de reteta asta stiind ca treceti printr-o perioada mai grea…….dar cu rabdare, caci asta e foarte importanta, ajungeti si la liman. Dumnezeu sa va dea sanatate si putere in continuare. Pupici multi.
Asa e, Elena, numai ca dupa ce se succed evenimentele nefericite, e mia greu sa mai am rabdare, dar….o sa treaca si asta intr=un final 🙂 te pup si eu si multumesc mult de gandurile bune!
Muuulta sanatate va doresc!!!E tare neplacut sa fim bolnavi,dar cu ajutorul Domnului,trecem peste toate.
Reteta mi se pare minunata;musai s-o incerc si eu.Stiu ca va iesi minunat,ca tot ce am incercat de la tine,Teo!
multumesc 🙂 asa sper sa fie, sa vina si ziua cand toate sunt bune 🙂
Multa sanatate tie si lui Luca. Checul arata minunat si mirosul sigur este cel descris. Abia astept sa-l incerc, am un dovleac care asteapta sa fie copt….
multumesc mult pt chec cu dovleac il voi incerca inmediat cred ca este bun si sanatos
Va doresc multa multa sanatate cu mult respect
multumesc mult! 🙂
Imi pare foarte rau ca esti bolnavioara,iti doresc din tot sufletul sa te faci bine cat mai repede sa ne incanti mai departe cu retetele tale deosebite,apreciez foarte tare ca desi nu te simti bine,nu ne-ai lasat fara reteta….maine am sa incerc reteta,voi foosi dovleac pt placinta dinala lunguiet….multumim mult si sa te faci bine…pupici
Multumesc, Beatrice, sper si eu sa se termine o data cu durerile de dinti, care m-au scos complet din circuit 🙁 spor la “dovlecit” 🙂
Insanatosire grabnica va doresc! Eu sunt fan dovleac. Am facut checul si e extraordinar de bun cum e de altfel si prajitura cu dovleac postata mai de mult pe care am facut-o pana acum de cateva ori. Iti multumesc pentru retetele extraordinar de bune. Multa sanatate tie si fiului tau.
Ma bucur foarte mult ca v-a placut :*
Buna ziua, este bine 400 grame zahar….pare un pic cam mult. Imi cer scuze ptr intrebare, dar doresc sa fac reteta si nu vreau sa gresesc. Multumesc!!!
Da, este corect 400g. Sunt 2 checuri imense…
Acum am facut si eu checul cu dovleac!
Se face foarte usor si foarte repede,
si intr-adevar toata casa miroase a scortisoara. Inca nu l-am scos din cuptor, dar arata grozav… a crescut frumos, a “crapat” putin deasupra.
Aurora draga, cam toate checurile crapa deasupra, pe undeva tre sa iasa aerul din ele 🙂 dar ma bucur ca v-a placut gustul 🙂
Delicios chechul, mi-ai facut pofta
Eh! Exact am un dovleac urias acasa 🙂
Va rog sa ma ajutati si cu modul de coacere a dovleacului – cat timp se coace? cat de mari tre sa fie feliile/bucatile?
si inca o intrebare: cat timp se poate tine dovleacul taiat in frigider?
multumesc pt inspiratie 🙂
eu il tai in 2-3 bucati mari, il pun in tava pe hartie de copt, la 180 grade, nu exista un timp standard de coacere, ci pana cand furculita intra usor in dovleac. Dovleacul necopt se poate tine la frigider 3-4 zile in caserola, cel gata copt pana la o saptamana si se poate sa foarte bine la congelator. Sper ca ti-am fost de ajutor
multumesc pt info 🙂 undeva citisem ca dovleacul trebuie pregatit imediat dupa taiere, fara a fi lasat sub actiunea aerului, de aceea imi faceam griji 🙂
astazi am copt checul 🙂 tare gustos! cu ocazia asta am mancat si dovleac copt (cred ca a doua oara de cand ma stiu :P).
totusi checul mi-a iesit mai pufos la capete, iar la mijlocul checului – asa, mai lipicios (desi scobitoarea iesise uscata), fara bule de aer, asa, tasat, as zice.
ingredientele le-am amestecat dupa toate regulile.
ce am gresit?
multumesc.
p.s. copiilor tot le-a placut 🙂
Checul arata grozav si chiar vrea sa il incerc :).
Multa sanatate !!!:x
Vad pe aici numai fete comentand. Ce, baietii nu pot pofti la un chec cu dovleac? Mi-ai facut o pofta incredibila..maine imi conving prietena sa faca ( nu de alta, dar nu ma pricep la dulcegarii ) 🙂
imi plac foarte mult retetele tale,iar aceasta mi se pare geniala!!! <3
Trebuie sa incerc aceasta reteta neaparat
Buna,
Ai idee cum ar iesi aceasta prajitura in forme de briose? Nu am tavi de chec/cozonac ci doar forme de briose sau tava mare, dreptunghiulara sau rotunda cu pereti detasabili.
se poate face si in forma de briose, da 🙂
Buna idee! Eu tocmai cautam reteta de briose cu dovleac si am gasit-o pe aceasta de chec. O sa o incerc cu siguranta. Se poate pune in chec si ceva rahat, stafide sau pur si simplu bucatele de ciocolata?
da, poti pune orice in chec, dar grija cu ciocolata, daca nu e pentru copt, se topeste si vei avea impresia ca ai un chec necopt
Pingback: Chec cu dovleac | scn Cuisine
Buna! Am dovleacul la cuptor. Acum insa am o dilema: daca nu am cantar cum masor 450 g de piure de dovleac? Slabe sanse sa citesti comentariul asta in urmatoarea ora dar imi incerc norocul 🙂
Pupici de la Pitesti!!
Scuze Diana, abia acum am vazut comentariul 🙁 sunt cam 2 cesti de dovleac fiert. Sper din suflet ca te-ai descurcat! te pup :*
Buna Teo. Am vrut sa te intreb daca se poate folosi lapte in loc de apa ? Si daca da,tot atati ml cat e trecuta apa ? Multumesc
Da, se poate, dar lapte slab, aceeasi cantitate 🙂
Buna ! Am vazut ca cineva intreba cum poate masura cantitate de dovleac fara cantar. In aceeasi situatie sunt si eu 🙂 Ai raspuns ca 2 cesti. Acum intrebarea mea e , de cat sa fie cestile ? Ma gandeam la cele de 250 de ml. E ok ? Merci . O zi frumoasa!
Buna, Sandra! De 250 ml e perfect!
Buna! Eu am niste dovleac gata ras .. se poate cumva sa il pun asa la copt ?
Buna ziua. Daca e gata ras mai degraba il caliti in putin unt intr-o tigaie.