Hey hey, sunteti pregatiti pentru reteta „Sos de conopida pentru paste”? Da, azi avem o postare cu si despre conopida, pentru ca este in plin sezon si as vrea sa ne bucuram de ea din plin! In LIVE-ul “Ce-ai prin frigider?” pe care il facem impreuna in fiecare zi de luni pe pagina de Facebook Teo’s Kitchen mi-ati spus ca aveti conopida in frigider si la intrebarea mea “Cum gatiti conopida?” mi-ati raspuns asa:
Cosmina Sipos “Conopida cu maioneza sau iaurt si usturoi!”
Ioana Joana “Conopida cu maioneza si usturoi”
Trebuie sa recunosc ca si in familia mea reteta de pasta de conopida este la loc de cinste si de-a lungul copilariei mele a fost un aperitiv nelipsit de la mesele festive, alaturi de salata de vinete. Cum face mama pasta de conopida si cum am invatat si eu sa o fac de la ea? Aleg intotdeauna o conopida indesata, foarte alba, fara urme de ofilire, pe care o tai buchetele si apoi o fierb in apa cu sare, nu mult, cateva minute, cat sa fie moale cand o intep cu furculita. Scurg apoi conopida prin sita sau o scot din oala folosind o spumiera si de aici am trei optiuni: fie trec conopida prin blender, pentru o pasta foarte fina, fie o trec printr-o sita mai rara, pentru o pasta semi-cremoasa, fie o strivesc cu furculita, pentru o pasta de conopida cu mai multa textura. Eu prefer ultima varianta, pentru ca imi place foarte mult sa simt bucatelele de conopida si incerc sa tai si ceapa foarte marunt. De obicei folosesc ceapa rosie, pe care o tin intai in apa cateva ore, ca sa nu mai fie iute, apoi o tai marunt. Imi place sa folosesc ceapa rosie la reteta de pasta de conopida, dar si la cea de salata de vinete, pentru ca e mai dulce si pentru ca ofera un plus de culoare. Mai pun si 2-3 catei de usturoi (la o capatana mare de conopida), condimentez cu sare si piper iar pentru a fi si mai cremoasa, pun fie putina maioneza, fie iaurt grecesc, fie un amestec de amandoua. Condimentez cu sare si piper si…gata masa! Pasta de conopida se pregateste foarte usor, este o modalitate perfecta de a servi conopida celor mici si merge minunat alaturi de rosii de gradina, foarte bine coapte, stropite cu putin ulei si sare. DE-LI-CIOS!
Acum ca am stabilit cum se face pasta de conopida pe care foarte multi dintre voi o aveti in frigider, sa va mai spun 3 retete pe baza de conopida nelipsite an de an in familia mea: CONOPIDA PANE, un deliciu al copilariei mele: din nou, oparim conopida, apoi o scurgem bine de apa, o condimentam cu putina sare si trecem buchetelele de conopida prin faina, scuturand excesul. Dam apoi conopida prin ou batut, amestecat cu putina faina, astfel incat sa avem un amestec de consistenta celui pentru clatite. Condimentam amestecul de ou cu sare si piper dupa gust. Prajim conopida in ulei incins, exact ca pe snitele, pana e frumos rumenita pe toate partile si apoi o scoatem pe un servet de hartie, pentru a absorbi excesul de ulei. Gata si conopida pane! O alta reteta pe baza de conopida pe care o servim mai ales vara tarziu, cand vinetele si conopida sunt in plin sezon, este RASTURNATA, o reteta arabeasca pentru care prajim buchetele de conopida, felii de cartofi si vinete, apoi le asezam in straturi alaturi de carne de pui si orez, turnam supa de pui peste tot amestecul, asezam multi catei de usturoi intre straturi si dam oala la cuptor pana supa scade de tot si orezul este fiert. Este o reteta orientala delicioasa, pe care TREBUIE sa o incercati! Gasiti reteta de Rasturnata la un click distanta,AICIJ Si, nu in ultimul rand vine “my guilty pleasure”, una din preferatele mele – CONOPIDA MURATA! Painea cu unt sarat si conopida murata era mancarea mea de suflet cand eram mica si, de cele mai multe ori, o strigam pe mama de afara sa imi unga o felie cu unt si ieseam inapoi la joaca tinand intr-o mana painea si in cealalta un buchet mare de conopida murata! Reteta de conopida murata dupa sfaturile pretioase date de Buni o gasiti AICI.
Acum ca v-am dat 3 idei de retete pe baza de conopida, ca sa nu o tineti in frigider si sa va ganditi “oare la ce as putea sa o folosesc?” va mai aduc o idee noua! Noua chiar si pentru mine, pentru ca am descoperit acest sos de conopida pentru paste de curand si de atunci este nelipsit din frigider. Se pregateste rapid, este foarte sanatos, foarte cremos si, asa cum spune Luca “parca e sos de branza!” Da, e un sos atat de cremos incat nu ai zice ca nu are cel putin 2 tipuri de branza amestecate cu smantana dulce si totusi…are doar conopida, ceapa, usturoi, lapte si un pic de supa de pui.
Ingrediente pentru 4 portii:
– o capatana de conopida de marime medie (cca 500g)
– o ceapa alba mare
– 3 catei de usturoi
– o lingura unt
– o lingura ulei de masline
– 1.5 litri supa de pui/legume
– 200ml lapte
– sare si piper dupa gust
Mai intai taiem conopida in buchetele (cu cat mai mici cu atat vor fierbe mai repede) si le punem la fiert in supa de pui/legume. Daca nu aveti supa, puteti fierbe conopida direct in apa insa supa ii da o aroma aparte si face sosul in sine mai aromat. Pana fierbe conopida, incingem intr-o tigaie uleiul de masline, punem si untul si calim ceapa taiata pestisori pana se caramelizeaza, amestecand des, pentru a nu se arde. Punem si cateii de usturoi taiati felii, insa numai cand ceapa e aproape gata, pentru ca usturoiul devine amar daca se prajeste prea mult. Punem in blender conopida scursa din supa (nu aruncati supa), ceapa si usturoiul, laptele, sare si piper si amestecam pana avem un sos cremos. Daca sosul este prea dens, mai adaugam din supa in care a fiert conopida, pana obtinem consistenta dorita.
De ce ar trebui sa incercati acest sos? Merge perfect alaturi de paste (toti care au gustat m-au intrbat daca e sos Alfredo sau sos de branza) fiind o masa complet vegetariana daca inlocuiti untul cu ulei de masline, laptele cu lapte de orez/migdale/soia si, bineinteles, folositi supa de legume in loc de cea de pui. Pentru o masa de-a dreptul satioasa, puteti sa prajiti cateva cubulete de bacon sau sa adaugati pui la gratar, buchetele de broccoli sau mazare. Chiar este un sos delicios, pe care nu veti regreta ca l-ati incercat! Se pastreaza foarte bine la frigider 2-3 zile si…de ce sa nu recunosc…uneori fur cate 2 linguri direct din borcan, pentru ca e atat de bun!
Sper ca v-a placut reteta de azi si in general retetele care iau nastere din ceea ce imi scrieti voi in comentarii in LIVE-urile noastre de luni 🙂 Va pup, pofta buna si ne vedem din nou luni pe Facebook sa raspundem impreuna la intrebarea “CE-AI PRIN FRIGIDER?”
Buna, Teo!
Foarte faina reteta, sigur o voi incerca. Oare merge folosit și în loc de bechamel la lasagna (oare pt asta ar trebui puțin legat cu amidon)?
Nu am incercat, dar probabil ca merge, nu e nevoie de amidon, pui mia putina supa si iese mai dens 🙂
Super tare rețetele cu conopida chiar o iubeam în copilărie o sa încerc cu siguranță pane și sosul.
Am facut sosul ,cu mici modificari.In loc de lapte am pus smantana dulce si in usturoi granulat.Este foarte ,foarte bun.Este fin ,cremos,delicios.Cu siguranta am sa il refac!Multumesc pt reteta!
Super! 😀 Sa va fie de bine!
Cum ar putea fi păstrat mai mult timp? Iese destul de mult dintr-o conopidă mică 🙁
Merge congelat și decongelat?
Merge si congelat 🙂
Conopida am deci ma apuc de lucru.
Mult spor! Pupici :*
Pare f.gustos sosul. Oare ar.putea fi congelat?
Sigur ca poate fi congelat! 🙂 In pungute cu fermoar sau in caserole! 🙂
Sophia a strigat incantata “e cel mai bun sos!!” cand faci un copil de 4 ani sa manance cu pofta conopida sa sti ca ai infaptuit o minune! Mersi Teo. Te pup