Reteta de tort ombre sau tort in degrade este cadoul meu pentru voi, un gest mic dar care sper sa ajunga exact acolo unde imi doresc: la sufletelele voastre. De ce e cadoul meu pentru voi? Pentru ca ieri am “implinit” 140.000 de fani pe Pagina de Facebook Teo’s Kitchen adica 140.000 de omuleti sunt alaturi de mine, interesati de retetele mele si, sper eu, ma sprijina in toata munca mea. Desigur, fiecare padure are uscaciunile ei si nu vreau sa vorbesc aici despe asta, nici despre cei care nu inteleg cata munca implica un blog culinar, ca o reteta inseamna asa: ma gandesc ce vreau sa fac, merg in cautarea ingredientelor, care de foarte multe ori implica vizite la 2-3 magazine, iar eu stau desul de departe de CLuj, deci e un drum de 3-4 ore bune pana ajung acasa. Urmeaza apoi sa gatesc, nu asa cu as gati o reteta in mod normal, ci pregatind fiecare ingredient in parte in boluri individuale, uneori 7-8 boluri doar pentru o parte a reteteti. Urmeaza apoi sa fotografiez fiecare pas al retetei, cat mai amanuntit cu putinta, pentru ca voi sa intelegeti foarte bine ce descriu in textul retetei si sa nu lasam loc pentru erori. Uneori, in functie de reteta, fac si 200 de poze in timpul prepararii. Apoi trebuie sa am grija sa si iasa reteta, deci e o munca laborioasa si care necesita multa multa atentie. O data reteta gata, urmeaza organizarea unui set-up dragut, pentru ca pozele de final sa fie cat mai reusite, atat din punct de vedere “artistic” cat si explicite pentru ca voi sa intelegti exact la ce s ava asteptati la final, dupa mtoata munca depusa si ingredientele cumparate. Treaba mea nu se termina insa aici, ci urmeaa sa descarc toate pozele in laptop, sa le editez una cate una, sa le vizionez in primul rand pe fiecare in parte ca sa le aleg pe cele mai reusite si din care se intelege cel mai bine procesul tehnologic. Pozele trebuie micsorate, apoi facute colajele de cate 4 poze din timpul prepararii, care va ajuta sa urmariti mai usor reteta. Cand pozele din timpul prepararii sunt bine puse la punct, cand pozele cu rezultatul final arata exact asa cum imi doresc sa arate, trec la etapa urmatoare: redactarea propriu-zisa a retetei. Acesta e de multe ori pasul cel mai dificil, pentru ca m-am obisnuit ca fiecare reteta sa inceapa cu o poveste, sa transmita cititorului mult mai mult decat “este o reteta delicioasa, trebuie neaparat sa o incercati”. Imi place s ava povestesc ce mi se intampla zi de zi sau evenimentele special in viata mea, din mai multe motive: vreau s ava ofert ceva mai mult decat o simpla reteta, vreau sa aveti pe blog o poveste, o prietena in mine, un moment de evadare din cotidian, fie ca cititi blogul intr-o scurta pauza la birou, fie ca il cititi seara, dupa ce adorm cei mici. De-a lungul anilor am inteles cat de multi dintre voi se regasesc in povestile mele de la inceputul fiecare retete: v-am povestit aici despre cum m-am casatorit, despre anii care au fost “lunile noastre de miere”, despre sarcina cu Luca, despre momentul in care l-am adus pe lume, despre zilele de nastere ale celor dragi si momentele frumoase petrecute in familie, dar si despre momentele delicate care mi-au marcat existenta: moartea tatalui meu, moartea bunicului meu, care a fost un moment de maxima durere, cand am simtit ca cel care a luat locul tatalui in viata mea m-a parasit si el, apoi divortul si toate ce au urmat dupa el.
In blogul Teo’s Kitchen si pe pagina de Facebook nu sunt doar retete, ci farame din sufletul si viata mea, pe blogul Teo’s Kitchen s-au impletit cele doua mari pasiuni ale mele: gatitul si scrisul. Iar voi ati fost alaturi de mine si ati citit povestile, ati ematizat cu mamica, femeie, gospodina care le-a scris si totodata ati incercat retetele mele si (sper eu) v-au bucurat pe voi si pe familiile voastre. Incet incet ne-am strans foarte multi aici si pot spune cu mana pe inima ca suntem o adevarata comunitate iar eu va iubesc pe toti. Pentru ca fara voi, nicio poveste de pe blog si cu atat mai mult nicio reteta nu ar avea sens. Despre asta vorbim azi, despre faptul ca VA MULTUMESC DIN SUFLET pentru tot, pentru fiecare reteta incercata, pentru fiecare comentariu pe care mi l-ati lasat, pentru fiecare incurajare, pentru fiecare like. Va multumesc si promit sa incerc sa mentin aceasta comunitate, sa vin mereu cu retete si idei noi pentru voi, sa fim impreuna multi ani de acum inainte 🙂
Acum sa vorbm putin despre tortul aniversar pe care vi-l propun azi: TORT OMBRE sau TORT IN DEGRADE, un tort special pentru ca este mai mult decat frumusel, se face relativ simplu daca urmariti cu atentie toate instructiunile mele, de mai jos.
TIPS & TRICKS PENTRU UN TORT OMBRE PERFECT:
– veti avea nevoie de minim 2 tavi rotunde pentru tort cu diametrul de 23 cm fiecare. Sigur, ideal ar fi s aveti 4 tavi pentru a coace 4 blaturi, ins ava descurcati perfect si cu 2.
– ideal este sa faceti de doua ori compozitia pentru tort (oricum s efface foarte rapid) mai ales daca nu aveti un mixer performant, va fi mult mai usor sa repetati ompozitia sis a ccoaceti cate 2 blaturi o data decat sa faceti o cantitate foarte mare de compozitie, care sa nu fie insa omogenizata uniform si implicit blaturile sa nu creasca uniform
– ungem fiecare tava cu unt si o tapetam cu hartie de copt, atat pe fundul tavii cat sip e pereti. La DM Drogherie Markt gasiti hartie de copt rotunda, cu marginile gata decupate pentru a se potrivi perfect in tavile rotunde pentru copt
– alegeti un colorant alimentar gel, de buna calitate, pentru a obtine efectul de ombre dorit, atat la bat cat si pentru buttercream (crema de unt pe care o vom folosi pentru a imbraca tortul). Colorantul alimentar lichid nu este potrivit pentru crema intrucat ii modifica consistenta, dar il puteti incerca pentru blaturile de tort. Totusi recomandarea mea este sa alegeti un colorant gel de calitate, cum sunt Progel, Wilton, Americolor.
– eu personal nu am folosit sirop pentru blaturi, din reteta mea iese un blat foare ufos si umed, eu nu am simtit ca trebuie insiropat in plus, mai ales ca folosim o crema de vanilie in interior si o crema de unt pe exterior, tortul nu se simte uscat. Daca doriti totusi sa il insiropati, puteti folosi un sirop clasic de zahar ars sau sirop de fructe, din compot. Alegerea este a vostra J
– pentru a asambla tortul mai usor, este ideal sa folositi una in tavile in care ati copt blatul, pe care sa o tapetati pe fund si margini cu folie alimentara de plastic si apoi sa faceti un inel inalt din hartie de copt, pe care sa il fixati perfect in jurul tavii, astfel incat sa construiti tortul la interior. Desigur, acest pas nu este obligatoriul, ins ava ajuta sa aveti un tort uniform, bine legat si stabil, mai ales ca folosim la interior o crema de vanilie care se intareste la frigider. Desi pare o operatiune oarecum complicata, sa stiti ca nu e deloc si treaba merge foarte repede
INGREDIENTE PENTRU BLATUL DE TORT SUFICIENTE PENTRU 2 BLATURI
(aveti nevoie de portie dubla pentru 4 blaturi)
– 280g faina
– 2 ligurite praf de copt
– un praf de sare
– 250g zahar
– 125g unt moale, la temperatura camerei
– 250ml lapte
– 2 oua mari
– o lingurita esenta de vanilie sau miezul de la un baton de vanilie
Intr-un bol incapator amestecam faina, praful de copt si sarea, Adaugam untul, putin cate putin si amestecam cu mixerul pana compozitia arata ca un pesmet mare. Adaugam apoi zaharul si vanilia, amestecam bine. Adaugam si ouale, pe rand, amestecan dupa fiecare. La final turnam laptele, in fir subtire si amestecam pana compozitia este omogena.
La final trebuie sa avem o compozitie care are consistenta inghetatei. Din aceasta compozitie vor iesi 2 blaturi. Pentru ca blaturile sa fie uniforme, cantarim compozitia si o impartim in 2 parti egale, in doua boluri diferite. Mie mi-au iesit exact 900g compozitie asa ca am impartit-o in doua boluri a 450g fiecare. Repetam reteta astfel incat sa avem 4 boluri cu compozitie pentru blat de tort: unul il lasam natural, fara a adauga colorant alimentar, apoi adaugam in cele 3 ramase cate o picatura in fiecare bol, astfel incat sa avem 3 nuante diferite de albastru (sau ce culoare doriti), care sa mearga de la deschis spre mai inchis. Nu uitati, intotdeauna puteti adauga colorant daca este nevoie, dar nu puteti scoate din el o data incorporat, asa ca e de prefarat sa mergeti din aproape in aproape pana ajungeti la nuantele dorite. Coacem blaturile pe rand, in cuptorul incins la 180°C, 20-25 minute sau pana trece testul scobitorii. Lasam apoi toate blaturile sa se raceasca de tot inainte de a continua reteta.
Pentru asamblare avem nevoie de o portie de CREMA DE VANILIE PENTRU TORTURI SI PRAJITURI.
– 250g lapte
– 100g zahar tos
– miezul de la o pastaie de vanilie sau esenta de vanilie
– un plic budinca de vanilie
– 4 galbenusuri
– 250g unt
– 50g zahar pudra vanilat
Amestecam 100g zahar tos, praful pentru budinca si laptele cu telul, pentru a fi siguri ca nu sunt cocolose. Punem amestecul la fiert la foc mic, amestecand des pana avem o budinca foarte bine legata, care abia cade de pe lingura. Tragem de pe foc, lasam sa se racoreasca 2-3 minute si adaugam galbenusurile pe rand, amestecand foarte bine dupa fiecare. Lasam crema sa se raceasca complet. Seaparat, spumam untul, 50g zahar pudra vanilat si miezul de la pastaia de vanilie (sau esenta de vanilie) cu mixerul la vteza medie 1 minut, apoi la viteza mare pana nu se mai simt granulele de zahar in crema. In crema de unt, amestecam treptat budinca rece. Dupa fiecare 1-2 linguri de budinca, amestecam bine cu mixerul pana e perfect incorporata inainte de a adauga urmatoarea lingura.
CREMA DE UNT (BUTTERCREAM)
– 200g unt moale, la temperatura camerei
– 500g zahar pudra
– 20ml esenta de vanilie (o lingura si jumatate)
– 50ml lapte
Spumam vanilia si untul (care trebuie sa fie un unt de foarta bun calitate, cu minim 82% grasime, care sa nu lase foarte multa apa) cu mixerul la viteza medie apoi la viteza mare pana avem o spuma albicioasa. Adaugam zaharul pudratreptat, cam 100g o data, amestecand foarte bine pana zaharul este perfect incorporate si granulele de zahar nu se mai simt, inainte de a adauga alt ahar pudra. Adaugam apoi si laptele, nu trebuie neaparat sa il punem pe tot, ci numai cate o lingurita o data, pana avem consistenta dorita, adica cea de crema care se unge foarte usor, aluneca si totusi isi pastreaza bine textura.
Pentru a asambla tortul, pregatim cum va spuneam una din tavile in care am copt blatul, punem folie alimentara pe fundul si peretii tavii si un inel facut din hartie de copt in jurul tavii, pe interior, Punem primul blat, cel ai inchis la culoare, apoi 1/3 din crema de vanilie, apoi urmatorul blat ca si intensitate a culorii, 1/3 din crema de vanilie, blatul 3, restul de crema si apoi ultimul blat, cel fara colorant alimentar. Apasam bine blaturile pentru ca tortul sa fie uniform si crema de vanilie sa se distribuie uniform intre straturi. Dam totul la rece cel putin 4-5 ore, de preferinta peste noapte. Pentru a-l decora avem nevoie de crema de unt pe care am pregatit-o, pe care o impartim in 3 parti egale: o parte o lasam fara colorant alimnetar, naturala, o parte o coloram intens si a treia parte va fi de tranzitie intre cele doua.
Distribuim crema de unt in mod egal in 3 posuri de unica folosinta si o posam de jur imprejurul tortului, apoi folosim o paleta/spatula lunga pentru a amesteca culorile si face cat mai uniform stratul de glazura. Aveti AICI un tutorial care explica extraordinar de bine acest process, de la patiserul Gemma 🙂
Sper ca toate explicatiile mele nu v-au speriat si nu v-au facut sa credeti ca este o reteta grea, chiar nu e deloc, dimpotriva 🙂 Eu am vrut numai s ava ofer cat mai multe informatii cu putinta, ca sa fim siguri ca nu exista loc de greseala. Va multumesc inca o data ca imi sunteti alaturi si sper sa va bucurati de tortul acesta aniversar!
Felicitari pentru un numar frumos (La cat mai multi fani!) si felicitari pentru tot ceea ce faci, pentru minunatiile ce iti ies din maini!
Buna! Foooooarte frumos tortul, mi-a lasat gura apa pana am citit reteta. O singura problema am, unde pot gasi marcile de coloranti gel despre care vorbeai tu?
Patricia draga, eu am cumparat de la cakedecor.ro, dar sunt foarte multe alternative, trebuie doar sa dai un search pe google 🙂
Foarte buna reteta!
Felicitari! Și la mai mare!!! Un tort special, cum se cuvine de la așa gospodina talentata
wow arata foarte bine,nu am cum sa nu fiu langa tine sa-ti vizitez blogul cand ai atatea bunatati de oferit
unele le-am si pregatit pas cu pas si toata familia a fost foarte multumita
te pupam si iti dorim atat tie cat si lui Luca multa sanatate si numai bine
<3 pupici multi si multumesc ca esti aici!
Abia astept sa pregatesc acest tort.Sper din tot sufletul ca imi va iesi pentru ca il pregatesc pentru ziua mamei mele si cred ca s-ar bucura foarte mult.Oare as putea inlocui colorantii cu altii de la alta firma ? As vrea sa fie o surpriza si am doar 16 ani, nu ii pot comanda de pe internet..Fiind tot din Floresti, crezi ca imi poti recomanda altceva ? Ai incercat alti coloranti ? Si crema poate fi inlocuita cu alta ? Imi poti da o idee ? Multumesc mult pentru toate retetele tale si inspiratia pe care o am de la tine 🙂
Scumpa mea, poti sa imi scrii mie un mail si rezolvam cu colorantii 🙂
Buna Teo, am pregartit acest tort pentru ziua baietelului meu care a implinit 2 anisori ….tortul a avut un succes ….,terminat tot intr-o zi !!!
Suuuuper!
Imi spui, te rog, ce culoare de colorant ai folosit, mai exact? 🙂
Am folosit colorant ProGel nuanta Teal.