Astazi am ales:

Vinete umplute


“Vinetele umplute”, ca titlu generic si indiferent cu ce sunt umplute, sunt unul din prepararele cele mai dragi mie. Mama a notat reteta in timpul unei emisiuni cu Radu Anton Roman si vinetele umplute erau pregatite de calugarii de la o manastire, pentru zilele de post. Mama, mare iubitoare de vinete, la fel ca mine (sau eu ca ea) a notat reteta si a incercat-o chiar a doua zi, adaugand, bineinteles, in stilul nostru carateristic si un strop de carnita :) Toti ne-am indragostit de vinetele ei umplute de la prima imbucatura si a ramas una din retetele cele mai cerute, mai ales pe timp de vara-toamna.

Apoi, cand mama a plecat in State si urma sa stea 2 ani, am rugat-o sa ma invete si pe mine sa fac vinetele umplute, ca sa nu ramanem descoperiti cat e plecata. Am invatat sa le pregatesc si de atunci, toti prietenii ma rugau sa le fac la toate evenimentele. Aceleasi vinete umplute, atat de indragite de familia mea, au fost si una dintre primele retete publicate pe blog, in 2007 si a fost un real succes!

M-am gandit cu nostalgie si mi-au dat lacrimile vazand vinetele umplute postate de Monica pe Instagram, folosind #HaiSaMancamImpreuna Mi-au adus aminte de vremurile bune si fericite, de mama, de prietenii mei din facultate pe care ii invitam la masa la noi. Eu sunt din Cluj si deci nu am trait experienta facultatii in camin, dar imi rasfatam prietenii din ale orase cu o masa calda, pregatita de mine (vinete umplute si paste la cuptor era cam tot ce stiam sa gatesc pe vremea aceea) sau de Buni Sia, care i-a adoptat pe toti ca pe nepotii ei, mai ales pe Cristina, Danuta si Catalin :) Eram nedespartiti atunci si acum, chiar daca locuim in alte orase sau in alte tari, mi-ar placea sa fim candva toti patru la aceeasi masa si sa le spun #HaiSaMancamImpreuna vinete umplute :) 

INGREDIENTE

Pentru inceput spalam vinetele si le scobim cu grija miezul, astfel incat sa ramana cel putin 1 cm de coaja. Apoi le taiem un mic capacel pe spate, care le va ajuta sa stea drepte in tava. Miezul vinetelor il taiem cubulete mici mici. intr-o tigaie incinsa, punem uleiul si calim ceapa taiata cubulete mici sau brunoise cum spun profesionistii :) Cand ceapa este translucida, adaugam baconul si usturoiul taiat si el cubulete si le calim impreuna la foc mic inca 1 minut. Adaugam si ardeiul taiat cubulete, ceapa verde taiata rondele si miezul vinetelor si continuam sa le calim pe toate impreuna pana cand toate sunt aproape gatite. Le asezonam cu sare si piper dupa gust.

Intr-o tava punem hartie de copt si asezam vinetele scobite, le stropim cu putin ulei de masline, le asezonam cu sare si piper si le umplem cu amestecul pregatit. Dam tava la cuptor 25 de minute la 180°C. Cat timp vinetele sunt la cuptor, intr-un bol amestecam cascavalul ras cu ouale batute, sare si piper. Cand cele 25 de minute au trecut, punem compozitia peste vinete si o mai dam la cuptor inca 10 minute la 180°C pana cascavalul este frumos gratinat.

Sfat de mamica si gospodina: faceti cat mai multe poze vinetelor umplute, chiar inainte de a le baga la cuptor si trimiteti-le celor dragi cu mesajul “Intram la cuptor. Ne vedem in 20 min. #HaiSaMancamImpreuna” si va garantez ca toata lumea lasa tot si vine la masa :) Sa va fie de cel mai bine! 




Lasa un comentariu

Nume si prenume
Adresa de e-mail
Comentariul tau


Regulament