De fiecare data cand gatesc tagliatelle proaspete, imi aduc aminte de Buni Sia, draga de ea, cum facea taieteti de casa (nu stia ea de tagliatelle si nici nu trebuia, taieteii ei erau PER-FECTI!). Incepea dis de dimineata si, de obicei, pe cand ne trezeam noi, toata bucataria era plina de taietei atarnati peste tot, la uscat, de obicei pe un sucitor proptit intre usa frigiderului si cea de la camara si “lascutele”, sau taieteii patrati, mici, pentru supa de gaina, erau in sufragerie, intinsi pe toata masa, pe ziar :) Buni nu folosea masina pentru intins aluatul de paste si nici vreo masinarie sofisticata pentru a face aluatul. Pur si simplu facea un munte de faina in mijlocul mesei, facea apoi o gaura in mijloc, unde punea galbenusurile si framanta cu mainile ei pripcepute. Apoi, cu sucitorul, intindea aluatul mai subtire si mai uniform decat l-ar fi putut scoate orice aparat :)
Acum Buni nu prea mai face taietetii de casa, dupa o viata lunga si plina de bunatati, i-au obosit si ei mainile, dar si cand face, stim clar ce urmeaza: taietei cu varza si cu branza din taieteii lati si un levese grozav – adica supa de gaina, din aceea galbena-galbena si cu banuti de grasime din lascute. Sau poate si niste taietei cu lapte, o alta favorita a noastra de cand ma stiu.
Dar azi, incercam ceva nou cu tagliatelle de casa – Tagliatelle cu somon afumat – o reteta inspirata din fotografia postata de Alexandra pe Facebook, folosind hashtag-ul #HaiSaMancamImpreuna, pe care abia am asteptat sa o pregatesc, fiind o mareeee fana a somonului! Asa ca azi, hai sa mancam impreuna tagliatelle cremoase cu somon, rosii si un pic de mazare :)
Tagliatelle proaspete fierb foarte repede, in 2-3 minute, deci le punem la fiert numai cand sosul este aproape gata. Pregatim o oala mare, cu 3 litri de apa si cand incepe sa fiarba, adaugam pastele. Pentru sos, incingem intr-o tigaie uleiul de masline si calim ceapa pana e translucida, apoi adaugam usturoiul si le calim cateva secunde impreuna, la foc mediu, amestecand des. Adaugam apoi rosiile si mazarea, pe care nu o decongelam inainte, punem si zeama de lamaie si vinul, sare si piper si lasam pe foc 5 minute, la foc mediu, pana lichidul se reduce la jumatate. Nu uitati ca somonul si parmesanul sunt deja sarate, deci nu punem sare cu nemiluita, da? :) Adaugam si somunul afumat, pe care il taiem in fasii mai mari, altfel se zdrobeste foarte tare in sos. Amestecam bine, mai lasam 1-2 minute e foc inainte de a adauga smantana dulce si parmesanul, iar la final tagliatellele.
Abia apoi putem spune #HaiSaMancamImpreuna o masa sanatoasa, delicioasa si foarte foarte aromata! :)