Unul din lucrurile pe care le iubesc la proiectul Din poza in farfurie este ca imi oferiti surse se inspiratie pentru retete si mai ales ma ajutati sa descopar ingrediente noi sau sa mai dau o sansa ingredientelor pe care nu le am neaparat la suflet. Voi ati postat o fotografie cu o minunata salata de andive folosind #HaiSaMancamImpreuna, eu am vazut-o si mi-am spus “hmmm, andive? Cam amare!” Apoi am stat si am cugetat cu mintea mea de gospo si am ajuns la concluzia ca or fi ele amarui, dar au multe atuuri: sunt energizante si remineralizante, sunt pline de potasiu, calciu, vitaminele B, C si E, beta-caroten si celuloza. Toate astea, cu o singura calorie/frunza. Destul de uimitor, nu? Nu degeaba li se spune in unele parti ale lumii aurul alb.
Ei bine, eu am ales sa le mai dau o sansa la un brunch in familie. Brunch e masa dintre micul dejun si pranz, o combinatie pe care eu o iubesc in weekend, cand se intampla sa ramanem toti la mama peste noapte si, dusi de val cu atatea povesti, sa adormim tarziu si sa ne trezim cu mult dupa micul dejun a doua zi. Si atunci facem brunch. Cu mancare usor de preparat si foarte energizanta, gustari ca mixuri de alune sau fructe. Salata de andive a fost apreciata de toata lumea si andivele au mai pierdut din reputatia de amarui datorita dressingului cu miere si a merisoarelor confiate, care i-au dat dulceata de care avea nevoie
Dressingul de lamaie si miere:
Punem toate ingredientele intr-un bol si le amestecam foarte bine cu telul pana avem un sos oarecum cremos si consistent, foarte bine legat. Il turnam apoi intr-un borcanel care se inchide ermetic si il tinem la frigider pana la folosire.
Tips&tricks: E foarte important sa folositi un borcanel mai mare, ca sa va ramana loc sa amestecati dressingul. Ingredientele tind sa se aleaga pe straturi dupa un timp, deci un borcan mai mare va da posibilitatea sa il scuturati inainte de a-l turna pe salata si asa se omogenizeaza din nou. Mierea e greu de masurat pentru retete pentru ca se lipeste de orice, oriunde. Dar asta nu se mai intampla daca ungeti lingura, cana sau bolul in care o cantariti cu putin ulei. Mierea va aluneca foarte usor si puteti fi siguri ca ati cantarit corect, fara a pierde miere pe parcurs.
Pieptul de pui la grill:
Amestecam toate ingredientele pentru marinata intr-o caserola care se inchide ermetic, apoi punem pieptul de pui, taiat felii groase de cca 1 cm. Cu cat il lasam mai mult la marinat, cu atat va fi mai aromat. Eu il las de obicei peste noapte. Inchideti caserola si o dati la frigider. De fiecare data cand treceti pe langa frigider sau il deschideti pentru o gustare inopinata…fie ea si noctruna…nu uitati sa scuturati bine caserola, pentru ca bucatile de piept de pui sa fie uniform acoperite de sos.
Prajim puiul in tigaia grill sau pe gratar pana e frumos rumenit pe ambele parti.
Salata de andive:
Taiem andivele fasii (puteti lasa si cateva frunze intregi, care pot fi folosite pe post de furculita in salata) si asezam toate ingredientele pe o farfurie mare. Acum e momentul sa trimiteti mesaje si poze tuturor membrilor familiei, pentru ca masa e gata si pentru ca #HaiSaMancamImpreuna.