Cum a fost copilaria mea? Frumoasa. Cea mai frumoasa. Cum e mama mea? Nu stiu cum e mama lui Creanga si cum sunt alte mame, dar mama mea e minunata! Imi amintesc doua constante in bucataria noastra: 1. Radio-ul Gloria 4, la care parintii mei ascultau Radio Europa Libera si de la care, in fiecare dimineata cand ne pregateam pentru scoala si ne mancam painea cu pateu si cu ceai in bucatarie, rasunau cotele apelor Dunarii, in franceza si eu si fratele meu radeam si imitam vocea de la radio “sinc-senc-sonc sontimetra” si 2. Cartea de bucate a Silviei Jurcovan, editia din 1987, pe care mama si-a scris si numele, ca sa fie sigura ca e a ei si numai a ei. Toti avem carti de bucate acasa, cele moderne sunt din ce in ce mai frumoase, cu poze la fiecare reteta si uneori si cu pasii de preparare fotografiati indeaproape, ca sa intelegem exact despre ce este vorba in propozitie, dar putine carti de bucate sunt “carti de temelie”, asa cum este cartea Silviei Jurcovan. Pentru mama a fost un fel de biblie gastronomica, deasupra oricarui Larousse, o carte atat de iubita si “trudita” incat abia isi mai tine copertile, care are paginile ingalbenite si cotoarele tocite si, din loc in loc, printre pagini, are puse la presat, de acu 25 de ani, floricelele si trifoiul cu 3-4-5 foi pe care le culegeam pentru mama din spatele blocului. Imi aduc aminte perfect cum mama gatea cu cartea deschisa pe masa si noi fugeam pana sus sa bem apa si sa ii aducem flori, pe care le punea in carte, ne pupa pe frute si ne striga sa venim la masa cand era totul gata.
Acum, cartea Silviei Jurcovan este la mine! Si chiar daca am primit de la mama o carte de bucate a lui Jamie Oliver imediat dupa ce m-am casatorit si mi-a dorit sa fie pentru mine ca si cartea Silviei Jurcovan pentru ea, se pare ca tot la traditie ma intorc si la ce imi aduce aminte de vremurile bune. Cred ca despre asta vorbim azi mai mult decat despre reteta de salata Boeuf – despre copilarie, despre gospodinele iscusite care erau si sunt mamele noastre, despre mesele in familie la care, pe vremea aceea eram toti, cand Buni Sia inca isi prindea cocul ei dischisit zi de zi, cand bunicul meu drag si tata erau alaturi de noi si toti prietenii “de familie”, cum le spuneam pe vremea aceea, veneau la masa. Chiar daca intre timp unii din membrii familiei nu mai sunt, au venit altii noi, pe care i-am primit cu sufletul deschis, chiar daca “prietenii de familie” nu mai sunt nici ei, noi, ca si familie, am ramas la fel si mesele in familie sunt la fel de speciale ca si acum 25 de ani.
Asa ca azi, in spiritul meselor in familie si al timpului atat de pretios pe care poate nu il petrecem suficient de mult alaturi de cei dragi, vreau sa va propun reteta de Salata Boeuf, asa cum este ea in cartea Silviei Jurcovan si mai ales, ornata asa cum numai gospodinele de pe vremuri mai au rabdarea sa o faca: un strat subtire de maioneza, castraveciori murati, masline feliate, oua fierte, pate, felii de morcovi, patrunjel si marar. Sunt sigura ca veti privi aceasta Salata Boeuf si veti zambi, pentru ca asta face ea: ne aduce aminte de mama, de bunica, de gospodinele de alta data, de timpurile in care aveam toata lumea la picioare si eram chemati la masa, singura noastra grija fiind sa ne jucam cat mai mult. Stiu ca si voua va place Salata Boeuf, pentru ca este una dintre cele mai incarcate fotografii cu hashtag-ul #HaiSaMancamImpreuna, deci si-a meritat din plin locul in sectiunea Din poza in farfurie de blog!
Curatam zarzavaturile si le fierbem alaturi de pulpe in 2 litri de apa cu sare, pana legumele si carnea sunt fierte (furculita intra usor in legume si carnea se desprinde de pe pulpe). Scurgem legumele si pastram supa de pui pentru alte retete sau o putem servi ca supa de pui cu galuste sau taietei. Nu uitati sa spumati supa des, ca sa ramana limpede, da? Pentru un plus de aroma, putem fierbe in supa de pui o ceapa mica alba, intreaga, in care infigem 3-4 cuisoare. Separat, fierbem cartofii, in coaja, in apa cu sare si firbem si mazarea congelata (puteti folosi si mazare din conserva). Cand au fiert cartofii ii lasam sa se raceasca putin si ii curatam de coaja. Dam zarzavatul si cartofii prin razatoarea mare. Taiem castraveciorii murati cubulete foarte mici sau ii putem da pe rezatoarea mica si apoi sa ii scurgem bine de apa. Punem toate legumele intr-un bol, alaturi de carnea de pui taiata la fel, cubulete mici.
Pregatim maioneza, amestecand galbenusurile crude si fierte, zeama de lamaie si mustarul pana avem o pasta fara cocoloase. Va sugerez sa folositi mixerul pentru maioneza sau un tel, astfel incat sa puteti amesteca in continuu, in aceeasi directie. Incepem sa adaugam uleiul, in fir subtire si amestecand constant, pana incorporam 400ml ulei in maioneza. Adaugam apoi si smantana si amestecam bine. Puteti folosi si iaurt grecesc in locul smantanii si sa folositi si mai putina maioneza, facand pentru Salata Boeuf un sos de iaurt mai degraba decat de maioneza (la 400ml iaurt grecesc punem cca 4 linguri maioneza si condimentam cu sare, piper, o ceapa mica data pe razatoare si ierburi aromatice taiate foarte fin). Condimentam maioneza cu sare si piper dupa gust si zeama de lamaie daca ai este cazul (smantana este suficient de acra).
Amestecam intr-un bol incapator toate ingredientele si le asezam intr-o forma pentru tort cu diametrul de 17-20 cm, tapetata in mai multe straturi cu folie alimentara. Nivelam bine Salata Boeuf cu spatula si o lasam la rece 2-3 ore pentru a se aseza bine in forma. Rasturnam apoi salata pe un platou si o ornam cu un strat subtire de maioneza si decorurile clasice de care va povesteam la sus. Sa va fie de cel mai bine si #HaiSaMancamImpreuna o Salata Boeuf ca la carte!