Astazi am ales:

Paste in 3 culori cu zucchini si ciuperci


Eu si pastele am fost intotdeauna cele mai bune prietene, inca de pe vremea cand #HaiSaMancamImpreuna paste insemna un bol mare de macaroane cu branza. Buni ne facea cele mai bune “macaroane”, care, din punctul ei de vedere, inseamnau mai multe lucruri: macaroanele cu branza erau taieteii lati, facuti de ea, un fel de tagliatelle, pe care le facea cu branza de burduf si m-a invatat sa imi presar deasupra si un pic de zahar , care face branza sarata si mai buna! Apoi tot macaroane se numeau si pastele melcisiori pe care ni le fierbea langa papricas, tocanita cremoasa de pui. Taietei le spunea celor din dupa de gaina si celor cu lapte.

Mai tarziu insa, asa cum circulau caietele cu retete de prajituri ale mamelor, au inceput sa circule in cercul de prietene al mamei retete cu paste care mai de care mai diferite si mama, careia se pare ca ii seaman in bucatarie, a inceput sa incerce retete tot mai variate. Facea un fel de salata rece de paste, cu sunca, ardei, castraveti, rosii si maioneza, spaghetti cu sos de carne, care ulterior am descoperit ca se numeste Bolognese si facea “souffle de paste cu legume”, adica taietei amestecati cu legume diverse si sos béchamel, peste care punea cascaval dat razatoare si gratina totul la cuptor. De altfel, acest souffle de paste este prima reteta pe care am invatat sa o fac cap coada de la ea si imi iesea atat de bine incat imi incredinta total prepararea lui.  Este si una dintre primele retete de paste publicata pe blog si foarte multi mi-ati scris ca e una din retetele preferate ale familiei voastre. Cred ca asta ma bucura cel mai mult, comentariile voastre de genul acesta, care imi transmit ca, desi din spatele unui monitor si de la distante de mii de kilometri, am ajuns in bucataria, in casa si in familia voastra.

Azi, inspirata de fotografia postata de Ioana pe Instagram cu hashtag-ul #HaiSaMancamImpreuna, vreau sa aduc la viitoare masa in familie, poate chiar cina de azi, o reteta foarte simpla de paste dar pe gustul tuturor si mai ales foarte colorata: paste tricolore cu zucchini si ciuperci! Nu au un sos spectaculos, sunt pur si simplu paste cu legume, dar daca folositi un ulei de masline de foarte buna calitate, el va face toata diferenta!

INGREDIENTE

Punem la fiert o oala mare cu 4 litri de apa, pentru ca italienii asa recomanda, sa fierbem 1 litru de apa pentru fiecare 100g paste. Cand apa fierbe, punem o priza de sare si pastele, amestecam bine si le fierbem dupa instructiunile de pe pachet. Eu le fierb mereu cu un minut mai putin decat cel indicat pe pachet, tocmai ca sa fie al dente. In alta craticioara fierbem ouale de prepelita, 5-6 minute din momentul in care incepe apa sa fiarba, ca sa fim siguri ca sunt fierte tare. Apoi, intr-o tigaie incapatoare, fara adaos de grasime, prajim feliile de bacon pana sunt rumenite. Sigur, putem sa le prajim pana sunt aurii sau pana sunt foarte prajite si sfarmicioase. Cum va spune sufletul de gospodina, asa e perfect.  Mie personal imi plac aurii. Scoatem feliile de bacon pe un servetel, care absoarbe excesul de grasime.

 

Pentru legume, in aceeasi tigaie in care am prajit baconul, incingem uleiul de masline impreuna cu untul si calim ustuoiul, cateva secunde, amestecand des cu lingura, pentru ca usturoiul devine amar cand se rumeneste. Adaugam apoi si legumele: curatam ciupercile cu un servetel sau le spalam, dar nu le curatam de coaja. Spalam bine dovlecelul, il taiem in doua pe lungime, scobim cu o lingurita partea de seminte, apoi il taiem fasii de 3mm grosime. La fel taiem si ciupercile. Punem legumele in tava, alaturi de sare, piper si sofran si le lasam la foc mediu spre mare, 4-5 minute, amestecand des. Ideea este ca legumele sa se inmoaie si nu sa fie facute complet, pentru ca…legumele al dente in paste? De nepretuit! Cand legumele sunt gata, punem si pastele, pe care le scurgem din apa in care au fiert dar nu le spalam sub jet de apa, ci pur si simplu le punem direct peste sosul de legume si amestecam bine. Acum putem pune si parmesanul daca dorim sau lasam fiecaruia sa isi puna cat doreste, la masa.

 

Peste paste asezam jumatati de oua de prepelita si felii de bacon crocant si GATA! Avem o farfurie colorata, plina de viata si texturi diferite si nu trebuie sa facem un efort pentru pregatirea ei, ci le putem spune celor dragi #HaiSaMancamImpreuna Paste in 3 culori in mai putin de 15 minute! Sa va fie de cel mai bine! 




Lasa un comentariu

Nume si prenume
Adresa de e-mail
Comentariul tau


Regulament