Orezul e unul din alimentele care mi-a marcat copilaria intr-un sens cat se poate de drag. De ce? In primul si in primul rand pentru ca, pe vremea mea (stiu ca a sunat a replica de bunica, dar de cand am depasit pragul de 30 de ani si Luca vine puternic din urma, realizez cat de multe s-au schimbat si, chiar exista acum “o vreme a mea”), orezul nu era nici prefiert, nici ambalat in pungute individuale, nici selectionat atent din surse de origine controlata. Nu, orezul era la punga de 1 kilogram si era plin de neghina si eu aveam task-ul specific de a alege orezul pentru sarmale, pilaf, ghiveci. Lucrurile stateau cam asa: mamei nu ii placea sa se apuce de gatit pana cand bucataria nu era luna si bec. Deci ea scotea oalele, fratele meu trebuia sa stearga tacamurile si toate vasele de pe uscator si sa le puna la loc, iar mie imi turna orazul in mijlocul mesei (si acum imi amintesc musamaua copilariei mele) si imi arata cum trebuie sa trag cate putin, sa aleg bobitele negre si sa pun orezul curat intr-un bol. Nu am perceput-o niciodata ca pe o corvoada, pentru ca momentele acelea in care mama isi pregatea ingredientele, Rares stergea tacamurile si eu alegeam orezul, erau momentele noastre impreuna. Mama ne povestea de toate, radeam toti 3, Rares ne povestea de la scoala, iar eu, cu orezul meu cu tot, le sorbeam fiecare cuvant :)
Apoi, orezul meu se transforma, invaribil, in ceva bun! Fie in sarmale, pe care mama ni le punea in farfurie si ea nu manca, astepta sa luam noi prima inghititura ca sa ne intrebe “sunt mai bune ca a lui Buni?”, intre cele doua gospodine fiind mereu o competite acerba pentru “cea mai buna sarmaluta in ochii copiilor”; fie in pilaf, pe care mama il facea cu pipote de pui si il mancam numai cu castraveti murati; fie, in zilele de post sau in vremurile mai grele, in ghiveci de legume. Toate astea inseamna pentru mine #HaiSaMancamImpreuna, iar mesele in familie, chiar daca acum nu mai suntem doar noi 3, sunt cel mai fericit moment pentru fiecare dintre noi!
Paella, desi nou intrata in familia noastra la capitolul orez, a facut ravagii! Da, ne-am mai “cizelat” de pe vremea pipotelor de pui si toata familia e deschisa spre incercari culinare. Orez, fructe de mare, legume…ce sa fie rau? Si toate astea servite in tigaia imprumutata de la Buni Sia, aceeasi tigaie de fonta in care face clatite de, more or less 40 de ani :) Nu, nu am avut tigaie speciala pentru paella, dar nici ca ne-a trebuit! :) Vedeti cate amintiri trezeste o simpla fotografie cu mancare postata de voi folosind hashtag-ul #HaiSaMancamImpreuna? Voi postati pozele, mie imi zambeste sufletul si le reproduc aici :)
Sa incepem cu inceputul :) Puteti alege sa folositi inele de calamari pe care le cumparati congelate sau puteti sa folositi calamari proaspeti, pe care sa ii curatati voi. Eu merg, pe cat se poate, pe variant calamari proaspat, care nu trebuie sa va sperie, pentru ca se curata foarte foarte usor daca folositi ghidul in imagini de mai jos :) Cum curatam calamarii? Desprindem capul de corp, le rupem tentaculele, pentru operatiunea asta ii apasam cu 3 degete sub ochi si tentaculele se desprind singure. Urmeaza apoi sa prindem bine calamarul de aripioare si sa tragem tare in jos, ca sa curatam calamarul de piele. Dupa care apasam calamarul de la coada spre cap, ca sa il curatam in interior si la finalul apoteotic ii scoatem “coloana”, fix asa cum vedeti in poze.
Incingem tigaia pentru paella sau o tigaie incapatoare si, cand e bine incinsa, punem uleiul de masline in care calim ceapa si usturoiul pana sunt moi, la foc mediu, cca 1 minut, amestecand des. Adaugam feliile de chorizo si amestecam.
Cand chorizo este prajit si ceapa este moale, punem orezul, amestecam si le calim toate impreuna 1 minut sau pana orezul devine translucid.
Stingem totul cu vin si amestecam, lasand totul pe foc pana vinul se absoarbe, cca 1-2 minute la foc mediu, amestecand des.
Punem sofranul in supa fierbinte si amestecam bine.
Incepem apoi sa adaugam supa peste orez, la foc mediu, in 2-3 transe, pana lichidul este absorbit aproape de tot si orezul este aproape facut (inca este crocant bine).
Peste orez punem mazarea, crevetii mici, cocktailul de fructe de mare, inelele de calamar. Amestecam, deasupra punem midiile, crevetii jumbo, 2-3 creveti mari, nedecorticati. Punem capacul si lasam paella 6-8 minute la foc mediu sau pana midiile sunt deschise si fructele de mare facute. Aruncati midiile care nu se deschid, da? Nu mai sunt bune, din pacate.
La final nu ne ramane decat sa punem maslinele, bucatile de lamaie, sa presaram patrunjelul proaspat tocat marunt si… #HaiSaMancamImpreuna! :) Stiti cum arata o masa in familie in mijlocul careia troneaza o tava cu paella? Cam ca in pozele de mai jos :) Sper ca am reusit sa va fac pofta de o masa in familie cu iz spaniol, care sigur va strange toata familia in jurul mesei!