Astazi am ales:

Pachetele de primavara


Ca sa fiu foarte sincera, am descoperit mancarea asiatica destul de tarziu, pentru ca nu am calatorit pe urma musonului si, la noi in Ardeal, restaurantele cu specific Asiatic au intrat destul de tarziu. Dar, DAR si cand s-a deschis unul dintre primele restaurant de tip take-away cu specific chinezesc din Cluj, s-a deschis exact la parterul cladirii in care lucram, asa ca, vorba lui Buni, “ziua si cheltuiala!”. Eram absolut indragostita de orezul prajit, pachetelele de primavera, puiul Shanghai si puiul dulce-acrisor. Cam acestea sunt si acum cele 4 preparate la care nu pot spune niciodata pas cand vine vorba de bucataria asiatica. Asa ca, amintindu-mi de pasiunea pe care o aveam pentru mini-restaurantul chinezesc (pasiune care s-a diminunat considerabil cand eram insarcinata cu Luca, pentru ca, se pare, lui nu ii placea la fel de mult puiul dulce-acrisor ca si mie.  M-am gandit sa va arat azi cum pregatesc eu pachetelele de primavera! Fotografia cu “ditamai” platoul cu sushi, pachetele de primavara si alte bunataturi care mai de care, postata de Laura pe Instagram cu #HaiSaMancamImpreuna, m-a provocat si mai mult sa fac cele mai frumoase pachetele de primavara pe care le-am facut vreodata!

Hai sa vorbim mai intai despre hartia de orez, pe care eu o folosesc intotdeauna la pachetetele de primavara fresh, adica cele pe care nu le prajim sau coacem in vreun fel si pe care la umplu de obicei cu avocado, legume diverse si uneori creveti si le servesc celor dragi cu sos de soia. La pachetelele de primavara prajite, insa, cele cunoscute ca “egg rolls” se foloseste un alt tip de aluat, pe baza de ou, in care se impheteaza umputura, care in 90% din cazuri contine carne, varza, morcovi, diverse legume sau germeni, cum sunt cei de fasole. Cum in magazinele de la noi gasesti fie foi de orez fie nimic, am ales din start sa folosesc pentru retete de azi foi de placinta, care sunt foarte subtiri si sunt perfecte pentru spring rolls in varianta prajita pentru ca, spre deosebire de foile de orez, sunt mult mai crocante dupa prajire. Aca vreti sa fie mega-ultra-crocante, puteti sa le ungeti cu ou batutu inainte de a le praji.

Umplutura se pregateste foarte usor, eu am ales sa folosesc carne de pui, dar puteti la fel de bine sa folositi vita sau porc, in functie de preferitele voastre sau, si mai bine, a celor dragi pe care ii invitati la masa. Pentru ca asta inseamna #HaiSaMancamImpreuna, nu? Sa impartim retetele noastre cele mai cele, retetele mostenite de la mama si bunica si, de ce nu experimentele noastre culinare cu toti cei care vor sa fie mini-tester….aaaahhhh….pardon…musafiri in bucataria noastra minunata unde se intampla numai retete una si una si toate experimenele culinare sunt reusite sigure!

INGREDIENTE

Amestecam soia, vinul si amidonul, pana nu avem cocolase. Turnam amestecul peste carnea de pui, amestecam bine si lasam la marinat, de preferinta peste noapte, intr-o caserola inchisa ermetic, la frigider. Apoi, intr-un wok sau o tigaie incapatoare, incingem o lingura ulei si prajim carnea de pui pana este rumenita si si-a schimbat de tot culoarea, amestecand des. Scoatem carnea intr-o sita, pentru a se scurge de excesul de lichid. Stergem wok-ul si il incingem din nou, cu o lingura de ulei, in care calim ceapa pana e translucida, apoi adaugam usturoiul si ghimbirul, amestecam si calim 30 secunde la foc mediu. Adaugam varza, morcovii, ardeiul si calim 2-3 minute sau pana legumele incep sa se inmoaie. Punem si carnea de pui inapoi in wok, peste legume, adaugam sosul de stridii si amestecam bine. Scoatem compozitia intr-o tava si o lasam sa se raceasca. Putem inalta tava intr-un colt, astfel se poate aduna mai usor intr-un colt tot lichidul in exces si e foarte simplu sa il indepartam.

Pregatim separat un amestec din 60ml apa si o lingura buna de amidon – acesta va fi “lipiciul” pentru pachetelele de primavara. Deschidem foile de placinta si le taiem in patrate de 10x10 cm si le acoperim cu un prosop umed, ca sa nu se usuce pe masura ce lucram cu ele. In coltul fiecarui patratel de aluat punem o lingura de compozitie si rulam coltul aluatului astfel incat sa acopere bine compozitia. Umezim laturile patratului de aluat cu amestecul de amidon si apa, aducem si lateralele spre interior, astfel incat sa avem un plic si continuam sa rulam, avand grija sa inchidem foarte bine “plicul” cu amidon si apa. Asezam pachetelele in tava, pe servt umed si le acoperim cu un prosop curat, la fel, bine umezit. Nu suprapunem pachetelele de primavara, decat daca punem folie alimentara intre straturi, pentru ca foaia de placinta este foarte delicata si se lipeste/rupe foarte usor. Prajim pachetelele de primavara in ulei incins, cate 5-6 o data, pana sunt rumenite pe toate partile. Le asezam pe un gratar de bucatarie, ca sa scurgem excesul de ulei.

Tips and trick utile pentru orice gospo care vrea sa pregateasca pachetele de primavara pentru cei dragi:

- nu dati legumele pe razatoare, lasa prea multa apa. Folositi mai bine o mandolina (grija mare la degetele) sau cutitul.

- cel mai simplu este sa feliati morcovii, apoi sa ii taiati in bastonase de dimensiunea unui chibrit, folosind un cutit bine ascutit

- carnea si legumele se prajesc separat, pentru ca asa ne asiguram ca fiecare se prajeste cum trebuie si ca, la final, carnea isi pastreaza aroma…de carne, iar legumele sunt crocante si li se simte perfect gustul

- este foarte important sa lasam amestecul pentru umplutura sa se raceasca foarte bine. Daca este caldut, aburii vor inmuia folile de placinta si pachetelele nu mai ies la fel de crocante. Cu cat compozitia este mai rece si mai uscata este mai bine, deci e important sa o scurgeti bine de orice lichid in exces

- cum verificam daca uleiul este suficent de incins? Punem o scobitoare sau o frigaruie de lemn/bambus in mijlocul uleiului. Daca in jurul scobitorii apar margelute de ulei, inseamna ca acesta este suficient de incins si este perfect pentru prajire.

- inainte de a pune rulourile la prajit, verificati daca marginile sunt bine sigilate. Daca observati ca s-au deschis, resigilati folosind amestecul de amidon si apa. Daca doriti sa fie extra crocante, le puteti unge cu ou batut pe masura ce le preparati, lasai oul sa se usuce si abia apoi le prajiti

- rulourile preparate cum v-am descris mai sus se pot congela foarte usor, singura conditie este sa nu le suprapunem

Mult spor, dragii si dragele mele si, daca vi se pare ca este o reteta complicata, ei bine, sa stiti ca nu este.  Doar ca am oferit eu peste masura de multe explicatii (vorba lui Buni Sia – “mult vorbeste gura fara tine”) pentru ca mi-am dorit sa va asigur reusita sigura si cand le veti spune celor dragi #HaiSaMancamImpreuna sa stim ca vor manca cele mai bune pachetele de primavara pe care le-au degustat vreodata!




Lasa un comentariu

Nume si prenume
Adresa de e-mail
Comentariul tau


Regulament