De cand v-am invitat sa postati fotografiile cu mancarea voastra preferata si sa folositi hashtag-ul #HaiSaMancam impreuna nu doar ca am gatit in sectiunea Din Poza in Farfurie de pe blog retete inspirate de fotografiile voastre, dar mi-ati trezit tot felul de amintiri dragi, legate de familie, de mesele impreuna, de mancaruri dragi, pe care le tineam ascunse intr-un colt de suflet si au iesit la iveala cand am vazut pozele voastre. Va multumesc din tot sufletul meu de gospo pentru asta si va rog sa continuati sa o faceti, postand cu #HaiSaMancamImpreuna :)
Saptamana aceasta, surpriza si amintirile au venit din partea Dianei Secara, care a postat o fotografie cu cele pe care eu le cunosc ca “Minciunele”, alti ardeleni le spun “ciureghe”, iar in alte parti ale tarii sunt cunoscute ca “scovergi”. Cert este ca sunt delicioase, gogosi cu iaurt sau smantana, foarte fragede, foarte simplu de facut si care imi aduc aminte de zilele la bunici, cand ne facea Buni Sia “un vailing” de minciunele, pudrate cu zahar. Jumatate din ele le mancam imediat ce le lua de pe foc si daca eram toti acasa, pe buni o lua disperarea cand vedea cum se topesc sub ochii ei si nu mai pridideste cu prajitul. Asa ca, se apuca se framante inca o coca pentru minicunele, inca nu stiu daca de teama ca ea nu mai apuca nici sa guste sau de drag, pentru ca ne placeau noua atat de mult :)
Noi ajutam cu ce puteam: in general cu furatul de ingrediente, mai ales de smantana sau iaurt si mai mult spor aveam la “furat” cand buni folosea caimac, o smantana dulce, stransa de pe laptele de la tara. Dupa ce intindea aluatul, ne imparteam sarcinile: taiam cu rola (de obicei fratele meu) si eu le impleteam. Asta era singurul proces “safe”, in care buni ne lasa sa ne manifestam, cu speranta ca nu suntem in stare sa mancam chiar aluatul crud :)
Cu siguranta le veti face o bucurie celor dragi incercand aceasta reteta si e suficienta o poza pe care sa le-o trimiteti tuturor pentru ca #HaiSaMancamImpreuna sa se intample chiar sub ochii vostri!
Intr-un bol incapator sau in bolul unui mixer cu suport, amestecam smantana sau iaurtul, ouale, coaja de lamaie si miezul de la pastaia de vanilie. Adaugam apoi faina, cernuta impreuna cu praful de copt. Nu trebuie sa avem o coca foarte tare, ci suficient de legata cat sa putem lucra cu ea. Intindem coca pe masa pudrata bine cu faina, intr-o foaie de cca 1cm grosime. Taiem aluatul in fasii de cca 2-3cm grosime, folosind o rola de taiat pizza, din metal sau plastic. Taiem fiecare fasie in bucati mai mici, apoi facem o gaura in mijloc, prin care tragem un colt al minciunelei, astfel incat sa avem impletitura lor caracteristica.
Acum vine partea preferata a oricarei gospodine – coptul minciunelelor – momentul in care toti, de la mic la mare, se strag in jurul tau si asteapta cu pofta sa iasa prima tura de minciunele, pe care o sa le manance chiar si fierbinti, cu riscul de a-si arde limbuta si sufland la fiecare imbucatura :) Nu asta inseamna #HaiSaMancamImpreuna? :) Pentru copt, puteti fie sa asezati gogosile in tava si se le coaceti la cuptor, fie sa le prajiti in baie de ulei (e de preferat sa folositi ulei de palmier pentru prajit). Incingem uleiul pana apar margelute pe marginea vasului in care prajim, apoi punem minciunele, mai multe o data si le prajim pana sunt frumos rumenite pe ambele parti. Trebuie sa le intoarcem folosind o sita sau o furculita. Le scoatem pe hartie de bucatarie, care sa absoarba excesul de ulei.
Dupa ce se racoresc putin, pudram minciunelele cu zahar si ne bucuram de ele alaturi de cei dragi :) Sa va fie de cel mai bine! :)