Astazi am ales:

Lava cake cu unt de arahide


Cand eram noi mici, nu exista terminologia de “food porn”. Si daca vi se pare usor academic cuvantul “terminologie” sa stiti ca asa l-am ales, sa para cat mai academica discutia despre “food porn”, ca sa nu care cumva sa aveti impresia ca a vostra iubita gospo a luat-o pe cai gresite! :) Si ca sa intelegeti de ce acest Lava Cake pe care vi-l impartasesc azi este FOOD PORN, sa va explic ce inseamna acest termen, asa cum foarte bine il defineste dictionarul urban: “a face fotografii foarte detaliate si care iti lasa gura apa unor mancaruri si a le propaga pe diverse retele sociale, cu scopul de a-i determina pe oameni sa saliveze si de a le excita papilele gustative”. Pe romaneste? Food porn e atunci cand vezi o poza cu mancare si efectiv simti ca iti explodeaza capul daca nu mananci exact ce vezi in poza, exact atunci :)

 Cum ne ajuta asta pe noi in dorinta noastra de #HaiSaMancamImpreuna? Pai, astfel de poze cu mancare ne ajuta sa strangem toata familia in jurul mesei fara prea mult efort. Luca e inca mic, nu foloseste el prea multa tehnologie, dar adolescentii, cei pe care nu ii putem desprinde de tablete si telefoane si pe care ii strigam de cel putin 5 ori “hai la masa ca se raceste!” pana lasa tableta din mana si vin, au sanse de 99% sa se prezinta la masa instant cand primesc de la mama o astfel de poza cu mesajul “ #HaiSaMancamImpreuna acum sau mancam si portia ta!” :) Nu mai suntem pe vremea lui Oliver Twist, cand copiii fugeau la masa cand se batea in trianglu…vremurile au evoluat si metodele mamicilor de a chema familia la masa trebuie sa evolueze si ele, nu? :) Acum ca v-am invatat una din metodele perfecte de a strange familia la masa, sa va invat si o reteta never-fail, care face toata treaba in locul vostru: LAVA CAKE CU UNT DE ARAHIDE!

INGREDIENTE

Mai intai incingem cuptorul la 200°C (la cuptoarele pe gaz, treapta 4, temperature ridicata) si ungem bine cu unt formele de ceramic, apoi le tapetam cu cacao. Puteti folosi forme ceramice, cum am folosit eu, de 250ml sau puteti folosi remekin-uri mai mici, de 125-150ml, forme individuale de unica folosinta, din aluminu sau silicon sau chiar forme pentru briose/muffins. Important este sa le ungeti bine cu unt si cacao, pentru ca lava cake sa se desprinda usor dupa coacere. Puteti sa le ungeti si cu faina, insa riscati sa ramana urme albe pe prajitura.

 

Acum ca am stabilit pasii preliminari - in care trebuie sa includem si “pregatim telefonul/tableta/aparatul foto pentru poze cat mai detaliate” :) – punem intr-o craticioara untul si ciocolata si le topim, la foc mic, amestecand des, pana avem o crema lucioasa. Intr-un bol mare, amestecam ouale (cele doua+galbenusurile) si zaharul tos, cu mixerul la viteza mare, 2-3 minute sau pana avem o crema ca o alifie. Adaugam amestecul de ciocolata, pe care il lasam sa se raceasca putin, nu il punem direct de pe foc si amestecam bine bine. La final punem faina, pe care o amestecam cu spatula, cu miscari de impaturire, de sus in jos. Nu exageram cu amestecatul fainii, ci doar cat sa fie incorporata.

Turnam compozitia in vasele pregatite, astfel incat sa fie pline pe jumatate, apoi punem in mijloc o lingura buna de unt de arahide si deasupra mai punem putina compozitie de ciocolata, astfel incat vasul sa fie ¾ plin. Chiar daca nu punem praf de copt, lava cake creste in cuptor, deci trebuie sa ii lasam loc sa se desfasoare :)

 

Coacem 15-16 minute sau pana lava cake are un aspect buretos, iar daca o apasam usor cu degetul, revine la forma initiala. Lasam sa se linisteasca 2-3 minute, apoi o rasturnam pe un platou, punem deasupra un glob de inghetata si neaparat, dar neaparat, o intepam cu lingurita inainte de a-I face poza :)

 

Sa va fie de cel mai bine si nu uitati: lava cake se serveste imediat ce e scoasa din cuptor pentru ca altfel, daca se raceste, mijlocul ei se intareste, chiar daca o mai dam ulterior la cuptor. Bine, ea ramane in continuare o prajitura super-mega-delicioasa chiar daca nu mai curge rauri-rauri, dar voi sa nu le spuneti asta celor dragi, bine? Ramane secretul nostrum de gospodine si tot ce trebuie ei sa stie este  #HaiSaMancamImpreuna ACUM! :)




Lasa un comentariu

Nume si prenume
Adresa de e-mail
Comentariul tau


tudor ariana
( 2015-04-29 14:00:31 )
multumesc mult pentru reteta;este deosebita, usor de facut si foarte gustoasa

Cristina
( 2015-04-29 13:35:47 )
Cata faina?

loredana pantin
( 2015-04-29 13:34:15 )
ati uitat sa treceti faina in lista de ingrediente. cate grame trebuie? multumesc

Cristina
( 2015-04-29 13:33:46 )
Buna ziua. Urmaresc blogul tau de mult si am gatit diverse retete din cele postate de tine. Dar acum nu inteleg cata faina trebuie sa pun. si inca o intrebare: pot sa fac fara unt de arahide? Multumesc

Regulament