Cu siguranta nu o sa va povestesc azi despre cum Buni ar fi gatit vreodata “jerk chicken” :) Dar pot sa va povestesc despre prima data cand am auzit eu de “jerk chicken” si primul lucru care mi-a trecut prin minte a fost “adica...puiul nesimtit?!?!” Dar nu, e vorba despre un altfel de “jerk”, respectiv o tehnica specifica bucatariei jamaicane, care presupune marinarea cu un mix de condimente foarte aromat si iute :) Desi jerk chicken este asociat cu bucataria jamaicana, tehnica de gatire este de origine africana, dar a fost adaptata in timp si s-a ajuns la...altceva :)
Daca pana acum v-am spus #HaiSaMancamImpreuna retete cu traditie in familia mea, azi va propun #HaiSaMancamImpreuna ceva nou! Prima data am vazut-o pe Martha Stewart gatind reteta asta si, sincera sa fiu, m-a pierdut de la lista luuuuunga de ingrediente. E drept ca asta s-a intamplat cu mult inainte de a avea blogul si de a intelege cat de fain este sa iti faci propriile amestecuri de condimente in loc sa le iei, pur si simplu, dintr-un plic :) Sincer? E foarte simplu sa facem acasa propriile noastre mixuri de condimente si magazinele de condimente vrac ne ajuta foate mult, le putem amesteca direct acolo iar acasa doar le rasnim. In plus, stiti ce satisfactie ai, ca si gospodina, cand toata lumea iti lauda mancarea si te intreaba cu ce ai marinat carnea? :)
Asa ca azi, inspirata de fotografia lui Raul, va propun un pui jamaican! Puteti marina si carnea de porc folosind aceleasi ingrediente, iar la capitolul pui, puteti folosi de la pulpe la piept si pana la aripioarele pe care le-am ales eu azi.
Mai intai trebuie sa ne ocupam de amestecul de condimente, pentru care punem toate ingredientele intr-o rasnita pentru cafea si le macinam. Stiti cum curatam cel mai simplu rasnita si totodata ii scoatem si mirosul de la diverse condiemente? Rasnim bucatele de paine uscata! :) Da da, e atat de simplu!
Cand avem si mixul de condimente, nu ne ramane decat sa punem intr-un blender toate ingredientele pentru marinata (inclusiv amestecul pregatit mai devreme si, bineintele, FARA aripioare) si le amestecam pana avem o pasta. Turnam pasta peste aripioare, pe care le curatam bine, le spalam si le taiem capetele, apoi le taiem in jumatati. Amestecam bine, intr-o caserola sau o punga care se inchide ermetic si lasam puiul la marinat cel putin 4 ore, de preferinta peste noapte.
Apoi, asezam totul intr-o tava, pe hartie de copt sau folie de aluminiu, ca sa avem mai putin de curatat, si dam tava la cuptorul incins la 180°C, 45 min, intorcand aripioarele o data la 10-15 minute, pentru a se rumeni uniform. Daca vis e pare ca s-au ars...doar vi se pare :) Marinata se inchide foarte mult la culoare, dar aripioarele sunt absolut delicioase, promit! :)
Apoi, nu va ramane decat sa invitati pe toata lumea la masa cu deja traditionalul #HaiSaMancamImpreuna! Ca si garnitura, am facut o salata de orez salbatic, usor dulceaga, care s-a potrivit perfect cu puiul exotic. Si inca un lucrusor: nu e musai musai sa faceti aripioarele picante, mai ales daca sunt copii la masa, puteti inlocui ardeiul iute cu ardei gras, kapia sau gogosar. Sa va fie de cel mai bine!