Astazi am ales:

Frigarui de pui


De ce imi plac frigaruile de pui? Pentru ca, in mintea mea, inseamna zile lungi de vara, petrecute cu familia, la iarba verde. Ce spune #HaiSaMancamImpreuna mai bine decat o masa campeneasca, cu de toate? Cum se desfasoara o iesire la iarba verde in familia mea? Pai, in primul si in primul rand, ii spunem “hai sa mergem la Faget”. De ce? Pentru ca asa se numeste padurea de langa Cluj, unde se iese la padure, inca de pe vremuri. Acolo mergeam la 2 ani, acolo am mers toata copilaria, liceul si... acum :) Chiar daca mergem in alt loc, tot asa ramane strigatul de adunare in familie “mergem la Faget!”

Plecarea se face intotdeauna dimineata, pe la 8-9, ca sa fim siguri ca prindem cel mai bun loc, cu echilibrul perfect intre soare si umbra si musai-musai langa apa. Mama se trezea prima si pregatea tot, niciodata nu am mers la padure si sa lipseasca ceva! Iar acum sarcina asta cade pe mine: sare, piper, condimente, ulei, boluri, tacamuri, cutitul cel bun, intodeauna invelit in 2 prosoape de bucatarie, masa plianta, otet pentru salata, cafea in termos, 2-3 bidoane de apa pentru spalat legumele si... copiii :) Cand eram mici, cu asta ne ocupam noi: umpleam sticlele de apa pentru dus la padure.

Bun, cu greu, cu mii de intrebari “ai pus mingea”, “ai luat nu stiu ce din frigider”, “ti-ai pus mustarul ala care iti place tie” etc, plecam si la padure. Cand ajungem, primul lucru e sa luam micul dejun in aer liber: oua fierte de acasa (de mama cea trezita la nu-stiu-efectiv-ce-ora-ii-ajunge-ca-sa-faca-atatea), ridichi, rosii, ceapa verde, branza, slanina (neaparat trebuie sa fie de la Aschileu, de la buni de la tara). Si abia dupa ce luam micul dejun putem gandi limpede si ne apucam de gratar: barbatii fac focul (din vremurile ancestrale si pana acum vad ca asta a ramas traditia) si noi facem salata. Da, e un proces lung si pana la pranz “lucram” pe masa noastra, dar merita! :) si sunt sigura ca multi dintre voi va regasiti in povestea asta si ati trait zilele astea de vara, de mers la padure :)

De asta mi-e atat de drag sa vad fotografiile voastre cu mesele in familie, pentru ca e un obicei care, din pacate, incepe sa isi piarda din insemnatate... din lipsa de timp, pentru ca stam departe unii de altii, pentru ca, pentru ca....DAR noi nu lasam sa se intample asta, da? :) Noi luptam pentru mesele in familie si asta facem cu #HaiSaMancamImpreuna si cand vad fotografii ca si cea postata de Ioana pe Facebook, cu masa lor de “duminca in familie”, stiu ca suntem pe drumul cel bun! :)

Inspirata de Ioana si poza ei, azi facem frigarui de pui, deosebite pentru ca sunt marinate intr-un amestec absolut delicios! 

INGREDIENTE

Pentru inceput, spalam bine si curatam pulpele de pui, apoi le taiem in cubulete de cca 2x2cm. Punem 20 frigarui de lemn la inmuiat in apa rece, daca folositi frigarui din metal, nu trebuie sa le faceti nimic :)

Pentru a marina carnea de pui pregatim un amestec din coaja si sucul de portocala, ghimbirul curatat de coaja si taiat cubulete, ceapa verde taiata grosier, siropul de artar, sosul de soia. Le amstecam toate in blender pana avem o compozitie omogena si toate sunt bine maruntite. Mutam marinata intr-o caserola si punem carnea de pui, amestecam bine bine, apoi inchidem caserola etans si o lasam la frigider minim 2 ore, de preferinta peste noapte. Cu cat carnea sta mai mult la marinat, cu atat va fi mai aromata si mai frageda. Apoi, cand carnea e gata de marinat, pregatim legumele, pe care le spalam si incercam sa le taiem la aceeasi dimensiune cu pulpele de pui, apoi le punem intr-un bol mare, le stropim cu putin ulei de masline si le condimentam dupa gust cu sare, piper, ierburi aromatice, praf de usturoi (sau usturoi dat pe razatoare).

Asamblam frigaruile, alternand carne de pui si legume, apoi le prajim pe un gratar bine incins, 7-8 minute pe fiecare parte. Din cand in cand, ungem frigaruile cu marinata in care a stat carnea. Sigur, pe un gratar, in aer liber, se vor face mai repede, pentru ca e mult mai incins decat o tigaie de tip grill, asa ca, daca faceti frigaruile acasa, dupa ce le rumeniti pe fiecare parte in tigaie, le asezati intr-o tava si le dati la cuptorul incins la 200°C, 10-15 minute, pana carnea e bine facuta si legumele raman al dente.

Sa va fie de cel mai bine, dragii si dragele mele! #HaiSaMancam impreuna frigaruile de pui la urmatoare masa in familie, da? :) 




Lasa un comentariu

Nume si prenume
Adresa de e-mail
Comentariul tau


Regulament