Trebuie sa recunosc: nu stiu daca „la noi in Ardeal” sau numai „la noi in gospodarie”, dar in afara de ciorba de burta nu se prea fac ciorbe „albe”. Da, sigur, nu am fi ardeleni daca nu am pune o tona de smantana in ciorba (si nu numai), dar in familia mea, ciorba de pui a la grec sau ciorba raduteana...nu erau pe lista de preferinte pana nu am prins eu drag de ele. Pentru mama si Buni, #HaiSaMancamImpreuna o ciorba inseamna, in ordinea numerelor de pe tricou: ciorba de fasole boabe cu ciolan sau orice alt fel de afumatura, ciorba de cartofi, ciorba de fasole verde (desi, noi le spunem „supa” chiar daca sunt acrite), o ciorba delicioasa, fara nume, careia ii spunem „aia cu bucatele de carne”, pe care mama o face cu cotlet de porc sau pulpa, pe care le taie cubulete mici si mai pune o tona de legume. Apoi la loc de cinste este supa de gaina, cu taietei sau galuste (Buni cu taieteii facuti de ea, mama cu galustele pe care vesnic le cearta ca ies prea moi sau prea tari). Dar supele albe...mai putin. Mai facea Buni un bors foarte bun cu tacam de pui, pe care mama ulterior l-a transformat in supa cu tacam de pui. Si supa de salata, care tot asa, este de fapt tot o ciorba, dar trecem asta cu vederea pentru ca este absolut delicioasa si mama nu se zgarceste niciodata la zderentele de ou cand o gateste, iar asta nu poate decat sa ne bucure pe toti :)
Acum ca v-am trecut in revista cam toate supele si ciorbele pe care le gatim in familie si printre care, dupa cum bine puteti observa, NU se ragaseste ciorba radauteana, vreau sa va spun cum am ajuns sa o iubesc. Pai, o iubesc pentru ca este combinatia perfecta intre alte doua ciorbe pe care le ador: ciorba de pui a la grec si ciorba de burta. Doar ca are mult mai multe legume (mie imi place sa fie foarte deasa), iar pieptul de pui o face mai putin grasa, spre deosebire de burta. Puteti folosi doar piept de pui sau de curcan dar si pulpa, dezosata sau nu. Tot pentru a face ciorba mai dietetica, puteti folosi iaurt grecesc in loc de smantana. Ce v-as sugera insa nu omiteti este usturoiul, care da gustul deosebit ciorbei si o apropie de ciorba de burta ca si gust. Si nu spun asta doar pentru ca iubesc atat de mult usturoiul incat l-as manca gol :)
Mai intai taiem cubulete toate legumele, cat de marunt putem. In oala mare, in care urmeaza sa facem ciorba, incingem uleiul si calim ceapa, cu putina sare, pana devine translucida. Punem apoi restul de legume si le calim impreuna cu ceapa, 5-6 minute sau pana incep sa se inmoaie. Adaugam apoi si pieptii de pui, pe care ii spalam bine si ii curatam de pielite. Umplem oala cu apa si o punem la fiert, la foc mediu, 30 min sau pana pieptul de pui este fiert. Intre timp, spumam bine supa. Cand puiul a fiert, il scoatem din oala, indepartam carnea de pe os si o taiem fidelute, la fel ca la ciorba de burta. Punem carnea inapoi in oala, adaugam si usturoiul trecut prin presa. Lasam ciorba sa dea un clocot cu usturoiul. Intre timp, intr-un bol incapator, amestecam smantana/iaurtul cu galbenusurile, sare si piper dupa gust, zeama de lamaie sau otetul, patrunjelul tocat marunt. Incepem sa punem cate un polonic din supa pentru a aduce amestecul de oua si smantana la aceeasi temperatura cu supa. Daca il turnam direct in oala, de la socul termic, ouale se gatesc instant si vo aparea zdrente de oua in supa. Dupa ce am pus 4-5 polonice de supa peste smantana si am amestecat bine, putem turna totul in oala mare, peste supa. Amestecam, potrivim la gust de sare, stingem focul si punem capacul oalei.
Este una din ciorbele care merge perfect cu o paine calda, proaspat scoasa din cuptor, cu un ardei iute si inca putina smantana pentru doritori. Eu va sugerez sa nu folositi foarte mult otet/zeama de lamaie pentru a acri ciorba, mai ales daca mananca si cei mici. E de preferat sa faceti o ciorba mai putin acra si apoi fiecare sa o dreaga dupa gust, da? :) Sa va fie de cel mai bine si #HaiSaMancamImpreuna cu cei dragi o ciorba facuta cu multa dragoste si foarte foarte aromata! :)