Stiti vorba aia din batrani “cate bordeie, atatea obiceie”? Sa stiti ca se aplica si in cazul burgerilor – “cati bucatari la grill, atatea variante de burger!”. Indiferent ca facem burger din vita, asa cum multi bucatari il consdera corect si clasic, fie ca il facem din amestec de vita-porc, din carne de pui sau din somon, burgerul este o vedeta pe orice masa este asezat si eu imi doresc foarte mult sa ii reabilitez imaginea de “fast-food nesanatos”. Burgerul nu este fast-food numai pentru ca a fost preluat de lanturile de mancare, burgerul, gatit corect, este o mancare minunata, iar combinat cu legume mai degraba decat cu sosuri diverse, este un preparat perfect pentru iesirile la gratar in familie sau cu prietenii. Asta mi-a inspirat poza Laurei postata pe Instagram cu #HaiSaMancamImpreuna: o iesire intre prieteni dragi, pe care burgerul i-a adus impreuna. Sau ei s-au strans impreuna pentru a savura un burger. Oricare ar fi varianta corecta , cand spui #HaiSaMancamImpreuna un burger bun, nu ai cum sa dai gres! :)
Ce inseamna pentru mine un burger perfect? Carnea folosita trebuie sa fie de ce mai buna calitate, indiferent ca e de vita, porc, curcan, pui, somon. Condimentele trebuie alese cu grija si de preferinta amestecul de condimente trebuie pregatit in casa, sa fim siguri de ce punem in burger si mai ales ca putem controla aportul de sare. Chifteaua de carne trebuie sa fie suficient de mare pentru chifla folosita si trebuie sa luam in considerare ca ea “se strange” la prajit, deci o modelam putin mai mare decat chifla pe care o folosim. Chifteaua de carne trebuie sa fie…..hmmmmm….cum sa ii spun sa nu o jignesc? :) Grasuta. Da, trebuie sa fie grasuta :) Nu imi plac deloc burgerii care au o “liniuta” de carne, abia detectabila in mijlocul chiflei. Si daca tot am ajuns la chifle, indiferent de tipul de chifla folosita, eu prefer sa fie prajita bine pe ambele parti, pe gratar sau pe plita, pentru a ramana ferma si dupa ce punem carnea, legumele, sosurile. Cand musc dintr-un burger, vreau sa il simt crocant.
Legumele folosite trebuie sa fie intotdeauna proaspete: salata iceberg este cea mai potrivita pentru burger, ramane crocanta si isi pastreaza tinuta chiar daca punem carnea fierbinte peste ea, rosiile trebuie sa fie foarte bine coapte si ceapa trebuie sa fie nelipsita. Chiar daca nu toata lumea suporta ceapa cruda, din cauza unui stomacel sensibil, varianta de ceapa caramelizata, asa cum o sa va invat sa o preparati, este absolut perfecta si nu supara pe nimeni. Castraveciorii murati, la fel, ii consider indispensabili, mai ales ca putem alege dintre varianta de castraveti murati in saramura, acrii sau cei murati in otet, care sunt dulci-acrisori. La capitolul sosuri, bineinteles ca posibilitatile sunt nenumarate, dar eu prefer varianta cea mai simpla: mustar si eventual putin sos de rosii. Dar daca rosiile sunt bine coapte, carnea este suculenta si ceapa caramelizata, veti vedea ca nu e nevoie de sosuri, burgerul nu este deloc sec si riscam ca, folosind prea multe sosuri, sa acoperim aroma carnii si a legumelor proaspete.
Pfffffff, ce mult am vorbit/scris! Dar da, sunt fan burger si cred foarte tare ca un burger bun aduce toata lumea la masa. Eu am postat pe Facebook poza cu burgerii care asteptau cuminti in frigider sa fie “aruncati” pe gratar si…in 10 minute mi-am dat seama ca cei 6 burgeri pe care intentionam sa ii pregatesc, nu vor fi suficienti pentru toata lumea care s-a anuntat la masa :) Cred ca asta spune tot despre conceptul nostru de #HaiSaMancamImpreuna.
Mai intai ne ocupam de carne, pe care o condimentam bine dupa gust si o framantam cat sa fie condimentele distribuite uniform. Adaugam apoi gorgonzola maruntita, amestecam din nou. Intr-o tigaie mare, incingem o lingura de masline si calim ceapa si usturoiul, amestecand des, pana ceapa e translucida. Punem apoi si spanacul, taiat fasii, condimentam cu putina sare si piper. Le sotam impreuna 2 minute sau pana spanacul este moale. Lasam totul sa se raceasca la temperatura camerei , apoi punem amestecul de spanac peste carnea tocata si framantam bine bine, pana avem o compozitie omogena, care sta bine legata.
Impartim carnea in 6 parti egale, din care modelam 6 bile, pe care apoi le turtim, astfel incat sa fie cu 1 cm mai mari decat chifla pe care o folosim. Le asezam intr-o tava mare, pe hartie de copt, le acoperim cu o folie alimentara de plastic si le lasam sa se odihneasca la frigider minim 2-3 ore, de preferinta peste noapte. Apoi, in tigaia grill, daca facem burgerii acasa, sau direct pe gratarul foarte bine incins, punem burgerii si ii rumenim bine pe ambele parti. Daca faceti burgerii acasa, puneti o lingurita de ulei in tigaie, daca ii faceti pe grill, nu uitati sa il ungeti bine inainte cu grasime. Dupa ce carnea e rumenita pe ambele parti (3 minute pe fiecare parte), o mutam intr-o tava si o dam la cuptorul incins la 180°C, 7-8 minute sau pana carnea e facuta, dar totusi ramane suculenta. Daca faceti burgerii in aer liber, pe gratar, ii lasati tot asa, 7-8 minute, intorcandu-i din cand in cand.
Pana carnea e la cuptor, facem ceapa caramelizata: incingem intr-o tigaie uleiul si calim cepele taiate pestisori, pana ceapa se inmoaie. Punem apoi zaharul brun, reductia de otet balsamic, putina sare si putin piper si amestecam bine bine. Lasam totul pe foc inca 2-3 minute, pana ceapa e caramelizata.
Ingrediente pentru ceapa caramelizata:
o ceapa alba si una rosie
o lingura ulei
o lingura reductie de otet balasamic
o lingurita zahar brun
sare si piper
Pentru a asambla burgerul, prajim chiflele taiate pe jumatate, fie pe plita, fie pe gratar. Ungem apoi fiecare chifla cu putina mustar, punem salata verde taiata fasii, apoi burgerul, apoi rosii, castraveciori, ceapa caramelizata, capacul chiflei si la final, bineinteles, infigem in burger un cutit, o furculita sau o frigaruie care sa tina “turnuletul” la locul lui :)
Noi am mancat burgerul alaturi de cartofi prajiti, insa noi ii prajim la cuptor, nu in baie de ulei. Pe cat e posibil, si acum e posibil, ca sunt in plin sezon, folosim cartofi noi, pe care nu ii curatam de coaja, ci doar ii spalam foarte bine folosind un burete pe care il tinem special pentru fructe si legume, apoi ii taiem fasii subtiri, ii punem intr-un vas cu o lingura de ulei, sare, piper si boia, ii amestecam bine si ii intindem intr-o tava, pe hartie de copt, apoi ii dam la cuptor pana sunt frumosi rumeniti, agitand din cand in cand tava, ca sa fim siguri ca se coc uniform :)
Sa va fie de cel mai bine si nu uitati sa faceti poze in timp ce gatiti burgerii si sa le trimiteti celor dragi cu mesajul #HaiSaMancamImpreuna iar apoi…asigurati-va ca aveti suficienti burgeri pentru toata lumea, pentru ca s-ar putea sa aveti mai multi oaspeti la masa decat ati crezut initial :)