Din ciclul “mancam, dar nu stim exact ce mancam”, mi-am dat seama in timp ca mama ne pregatea un desert foarte asemanator cu Zuppa inglese, doar ca nu avea nici cea mai mica ideea ce e aceea o “zuppa inglese”. Mama facea o crema de vanilie, ceea ce mai tarziu am invatat eu ca se numeste “crème pâtissière”, aceeasi pe care o folosea si pentru a umple eclerele sau foile de cremsnit. Apoi mama o punea in cupe, cu biscuiti sau piscoturi inmuiate in lichior si decora cu ciocolata sau cu stafide. Iar cand am vazut fotografia Madalinei pe Facebook cu #HaiSaMancamImpreuna Zuppa Inglese, mi-am amintit de reteta mamei dar si de reteta originala, cat de originala poate ea sa fie, pentru ca fiecare bucatar, in functie de regiunea din care provine, ingredientele de care dispune si mai ales imaginatia lui, aduce variatiuni retetei.
Asa este zuppa inglese cum o fac eu, un desert italian la cupa, in portii individuale, compus din straturi-straturi de crema de vanilie, crema de ciocolata, piscoturi sau pandispan insiropate (abundent de preferinta) cu lichior. Eu am renuntat insa la lichior in favoarea siropului de fructe, pentru a se bucura si Luca de acest desert. Sugestia mea este sa pregatiti desertul din timp, cu o zi inainte de servire, pentru ca e mai bun si mai aromat cu cat sta mai mult la frigider.
Amestecam siropul de fructe cu apa si le punem intr-o craticioara, pentru a le incalzi. Separat, topim ciocolata la bain-marie (pe aburi, asezand un bol de sticla peste o craticioara in care fierbe apa, avand grija ca apa sa nu intre in ciocolata) sau in cuptorul cu microunde, la temperatura medie si scotand bolul la fiecare 10 secunde pentru a amesteca. Impartim crema pasticcera in 2 boluri, jumatate o lasam asa cum este, in cealalta adaugam ciocolata topita si amestecam foarte bine.
Pregatim 4 cupe individuale (de cca 500ml). Punem in fiecare un prim strat de crema de vanilie, apoi un strat de piscoturi sau pandispan inmuiate in sirop, apoi un strat de crema de ciocolata, alt strat de piscoturi si, la final, un strat subtire de crema de vanilie. Decoram cu ciocolata data pe razatoare si stafide, pe care le tinem in apa cu esenta de rom pentru a le rehidrata. Puteti chiar sa puneti si fructe confiate intre straturi, sunt sigura ca nimeni nu se va supara :)
Incalzim intr-o craticioara laptele, cu miezul de la pastaia de vanilie si pastaia intreaga (teaca ce ne ramane dupa ce indepartam mizeul, este foarte aromata si va da savoare laptelui) si le incalzim pana aproape de punctul de fierbere. Strecuram apoi laptele. Separat, intr-un bol, amestecam galbenusurile, zaharul si sarea, cu mixeurl la viteza mare, 3-4 minute sau pana avem o crema albicioasa, de consistenta unei alifii. Adaugam si faina, amestecam bine, pentru a nu se face cocolase. Turnam apoi laptele, in fir foarte subtire si amestecand in continuu cu telul sau mixerul, Cand tot laptele e incorporat, turnam totul intr-o craticioara si punem la foc mic, amestecand in continuu. Din momentul in care incepe sa fiarba, fierbem crema pasticcera 2-3 minute. Se va ingrosa foarte frumos! Apoi nu ne ramane decat sa o lasam sa se raceasca inainte de folosire, iar ca sa fim siguri ca nu face crusta, este indicat sa acoperim vasul cu o folie de plastic, de bucatarie, care aproape sa atinga crema si sa inchida vasul etans.
La final, nu ne ramane decat sa lasam Zuppa Inglese cateva ore la frigider, pentru ca toate aromele sa se intrepatrunda si, bineinteles, sa le spunem celor dragi #HaiSaMancamImpreuna o Zuppa Inglese, imediat dupa ce a stat la “macerat” :) Sa va fie de cel mai bine!