Tortul de mere este o reteta clasica, de baza, pe care o stiu toate gospodinele “cu vechime in bucatarie” si unul dintre deserturile nelipsite de la mesele in familie pentru ca se pregateste usor, este accesibil oricui si este pe gustul si celor mai mofturosi dintre moftrosi! Noi facem azi o varianta foarte simpla, inspirata de fotografia postata de voi pe Facebook, folosind hashtag-ul #HaiSaMancamImpreuna: zahar caramelizat, jumatati de mere, pandispan pufos, multa scortisoara. Atat de simplu!
Mai intai alegem cratita/vasul in care facem tortul de mere, un vas rotund, cu diamterul de 20-22 cm. Ungem vasul cu unt si il tapetam cu hartie de copt. Caramelizam zaharul pana este auriu, fara a-l arde, pentru ca devine amar. Tragem de pe foc, adaugam si untul si amestecam pana se topeste, apoi punem si scortisoara in siropul caramel. Curatam merele de cotor si coaja, le taiem in jumatate si le asezam peste siropul de caramel, cu partea rotunjita in sus. Presaram nuci pe desupra si umplem spatiile dintre mere cu felii de mar. Dam cratita 15-20 minute la cuptorul incins la 180 grade.
Intre timp, pregatim blatul: batem albusurile spuma cu praful de sare, 10 minute cu mixerul la viteza mare sau pana avem o spuma tare. Separat, batem galbenusurile cu zaharul tos, miezul de pastaia de vanilie si scortisoara, pana avem o crema galbena, de consistenta unei alifii. Punem apa si uleiul, amestecam. Adaugam spuma de albusuri si o incroporam cu o spatula, cu miscari de sus un jos, pentru a nu scoate aerul din compozitie. La final, cernem faina impreuna cu praful de copt si amestecam totul cu spatula. Nu amestecati prea mult, pentru ca aluatul sa ramana aerat; amestecati doar cat sa fie incorporate ingredientele. Turnam blatul peste merele din tava si il nivelam cu spatula. Dam din nou tava la cuptor 30-35 minute sau pana trece testul scobitorii. Cand este gata, il lasam sa se aseze la temperatura camerei 10 minute, apoi il rasturnam pe un platou, cu grija, ajutandu-ne de hartia de copt. Nu ridicam vasul de pe tort, ci il lasam asa pana totul se raceste complet, adica undeva la 45-50 minute. Ridicam apoi vasul, indepartam hartia de copt si ne bucuram de un tort de mere minunat!
Inainte de a le spune celor dragi sufletelului nostru #HaiSaMancamImpreuna, trebuie sa ne decidem daca lasam tortul asa cum este, il pudram cu zahar vanilat sau il imbracam intr-un strat subtire de frisca batuta. Voi ce ziceti?