Astazi am ales:

Tiramisu


Reteta de tiramisu este una destul de recent intrata in repertoriul de deserturi al familiei noastre, pentru ca, hai s-o spunem pe aia dreapta... nu am mancat tiramisu cand eram mici, nu exista mascarpone, nu stiam ca exista mascapone :) Imi aduc aminte cum mama si colegele ei isi imprumutau una alteia oua sau zahar, pe principiul “luna asta e ziua fiului meu si vreau sa ii fac un tort diplomat”. Toata lumea din birou se mobiliza si contribuia cu ce putea: oua, frisca, faina, zahar. Apoi, luna urmatoare, cand avea alta gospodina de facut ceva grandios, care necesita multe oua sau frisca, se mobilizau celelalte. Si asa, cu toate lipsurile dinainte de ’89, gospodinele faceau niste torturi si deserturi fabuloase :)

La un moment dat, mama a venit acasa cu ideea revolutionara a unui desert cu piscoturi inmuiate in cafea si o crema pe baza de smantana si oua, crema care, ma gandesc eu, a fost inventia unei gospodine ingenioase, care a mancat pe undeva tiramisu si l-a adaptat posibilitatilor de la noi. Admirabil, nu? Si mama a incercat reteta asa, noua ne-a placut foarte mult, dar inca nu stiam de tiramisu, pe care tot mama l-a adus acasa, dupa cateva luni de locuit in Italia. Atunci a aparut si mascarpone in magazinele de la noi si ne-am bucurat de el “ca de pita calda”, cum se spune la noi la Cluj :) Bineinteles, de atunci am perfectat reteta si am ajuns la o varianta de tiramisu care ne place foarte mult, care iese perfect de fiecare data si care mi-a venit in minte cand am vazut fotografia postata de Florina Radu pe Facebook, folosind hashtag-ul #HaiSaMancamImpreuna :) Asa ca, Florina draga, inspirata de poza ta, va aduc azi o reteta minunata de tiramisu, perfecta pentru vara :)

INGREDIENTE

Mai intai, separam albusurile de galbenusuri. Intr-un bol suficient de mare pentru toata crema de tiramisu, punem galbenusurile si le amestecam bine cu zaharul pudra, pana avem o crema de consistenta unei alifii, in care granulele de zahar nu se mai simt deloc. Adaugam miezul de la pastaia de vanilie si mascarpone, pe care inainte il scurgem foarte bine de apa si il amestecam cu galbenusurile, folosind un mixer, la viteza mare, pana mascarpone e foarte bine incorporat.

In alt bol, batem albusurile spuma cu un praf de sare. Pe masura ce albusurile incep sa se intareasca, adaugam si zaharul tos, care 2-3 linguri o data, amestecand foarte bine intre fiecare adaugare. Trebuie sa batem albusurile cel putin 10-15 minute sau pana avem o spuma foarte tare, care nu cade din vas cand il intoarcem cu fundul in sus si in care nu se simt deloc cristalele de zahar. Ar fi ideal sa folositi un mixer cu picior, pe care il puteti lasa sa isi faca singur treaba, iar voi doar adagati din cand in cand zahar.

Cand spuma de albusuri e gata, o adaugam treptat in crema de galbenusuri. Nu amestecam cu mixerul, ci folosind o spatula, cu miscari de impaturire, de sus in jos. Daca folosim mixerul, va iesi tot aerul din bezeaua de albusuri si crema pentru tiramisu nu va mai avea tinuta si riscam sa se taie.

Pregatim si cafeaua, pe care nu o indulcim, insa ii adaugam vin Marsala sau lichior de cafea. Apoi, pregatim un vas de 20x25 cm si incepem sa asamblam tiramisu: punem cate un strat de piscoturi inmuiate pe toate partile in cafea, apoi jumatate din crema, un alt strat de piscoturi inmuiate in cafea, ultimul strat de crema. Pudram totul cu cacao (folositi o sita mica pentru aceasta operatiune) si dam vasul la rece minim 6 ore inainte de a-l servi. Astfel, ne asiguram ca toate sunt “la locul lor” si crema este suficient de tare pentru ca tiramisu sa isi pastreze tinuta cand il feliem.

Tiramisu este unul dintre cele mai potrivite deserturi pentru vara si, ca o alternativa pentru cei mici, puteti face un tiramisu cu fructe (zmeura, afinele, fructele de padure in general merg foarte bine) in care sa inlocuiti cafeaua cu suc de fructe de padure (daca e facut din siropul pus de buni pentru iarna, cu atat mai bun :)  iar in crema sa adaugati fructe intregi. La final, in loc de stratul de cacao, mai puneti un strat de fructe. Daca asta nu spune #HaiSaMancamImpreuna... nu stiu zau ce i-ar putea aduce mai repede la masa pe cei dragi! :)




Lasa un comentariu

Nume si prenume
Adresa de e-mail
Comentariul tau


Regulament