Astazi am ales:

Tarta cu legume si branza


Nu imi amintesc sa fi mancat in copilarie astfel de tarte, nici dulci, nici sarate, nu erau “la moda” in zona mea, nici in familie si nici nu am gasit vreo astfel de reteta in caietul mamei. Am descoperit tartele mai tarziu, in facultate, cand am mers pentru prima data in vacanta in America si am intrat, cum ar spune americanul, in “pie world”. Dulci, sarate, cu umpluturi la care nu m-as fi gandit vreodata – cartof dulce, branza dulce si sarata, crema de lamaie si bezea! Si, dintre toate, una mi-a ramas in minte – tarta sarata. Cu orice fel de umplutura, de la carne, la legume si pana la 10 feluri de branza. Mai tarziu am inteles insa ca tartele acestea nu sunt de-ale americanilor si, cand am devenit cu adevarat foodie am refacut cunostinta cu ele ca si quiche.

Quiche este o tarta cu aluat frantuzesc, sfaramicios, pe baza de unt (pate brisee) cu umplutura de oua, smantana dulce si….de toate! In varianta Quiche Lorraine este si bacon, in altele cascaval si legume sau alte tipuri de branza. Azi, inspirata de fotografia postata de Monica pe Instagram cu #HaiSaMancamImpreuna, facem impreuna quiche sau tarta cu legume si branza.  

INGREDIENTE

Puteti lucra aluatul cu mana,  dar va trebuie sa lucrati foarte repede, pentru ca untul se topeste de la caldura mainii si va trebui sa adaugati mai multa faina pentru ca aluatul sa fie bine legat, asa ca, cel mai bine este sa folositi un robot de bucatarie, da? In robotul de bucatarie punem untul foarte rece, pe care il taiem cubulete, cernem dasupra faina si adaugam si restul ingredintelor, mai putin apa. Amestecam de cateva ori, pe functia pulse, pana compozitia arata ca un pesmet mare. Adaugam apa, cat o lingura o data si amestecam din nou, tot pe functia pulse. Aluatul nu trebuie sa fie foarte bine legat in blender, insa trebuie sa se prinda cand il strangem intre degete. In mutam pe o folie alimentara, ii dam forma unui disc si il dam la rece cel putin 30 minute inainte de folosire. Felicitari, dragele mele gospodine, tocmai am invatat sa facem impreuna aluatul frantuzesc pate brisee.

 

Cat timp aluatul sta la frigider, incingem cuptorul la 200°C si tapetam cu unt si hartie de copt forma pentru tarte. Intindem apoi aluatul (cel mai simplu este sa il intindem intre doua hartii de copt, astfel nu se lipeste si, pentru ca nu il atingem direct cu mana isi pastreaza tinuta si fragezimea) sau il intindem pe masa tapetata cu faina. Punem aluatul in forma, astfel incat sa urce si pe peretii vasului, il intepam din loc in loc cu furculita ca sa nu se umfle la copt, punem deasupra o alta hartie de copt si 500g boabe de fasole. Coacem aluatul 8 minute, apoi scoatem tava din cuptor, scadem temperatura la 180°C, indepartam hartia de copt si fasolea.

 

Pentru umplutura batem ouale ca pentru omleta, le amestecam cu smantana dulce, sare, piper, nucsoara. Adaugam cascavalul dat pe razatoare si branza de burduf farmitata, amestecam bine bine. Fierbem mazarea si broccoli pana se inmoaie putin, in apa cu sare. Nu le lasam sa firba complet, ci doar ca sa intre furculita in ele. Le scurgem intr-o sita si le trecem pe sub jet de apa fierbinte, ca sa isi pastreze culoarea. Peste aluat punem broccoli si mazarea, apoi turnam deasupra amestecul cu oua pregatit mai devreme.  Dam totul la cuptor 25-30 min sau pana quiche-ul incepe sa se rumeneasca si daca introducem o scobitoare in mijlocul lui, aceasta va iesi curata.

 

Puteti folosi si alte umpluturi, alte tipuri de branza, bacon, legume variate. O data ce stiti sa faceti aluatul pentru tarte si compozitia de baza pentru umplutura, le puteti spune oricand celor dragi #HaiSaMancamImpreuna o tarta buna…pentru ca de acum stiti sa o preparati! 




Lasa un comentariu

Nume si prenume
Adresa de e-mail
Comentariul tau


Regulament